(18.00 hodin)
(pokračuje Hojda)

Navrhuji, abychom nejdříve vedli rozpravu o celém návrhu, tj. o složení všech delegací najednou, a po skončení této rozpravy pak budeme hlasovat v prvním kole o jednotlivých kandidátech zvlášť, a to v pořadí, jak je uvedeno v předloženém návrhu. Při neúspěšnosti prvního kola volby bude bezprostředně následovat druhé kolo volby u každé delegace.

Pro přesnost uvádím, že podle volebního řádu se hlasuje pomocí hlasovacího zařízení a celý akt volby je upraven v čl. 5 body 9 až 21 tohoto volebního řádu.

Volba je dvoukolová. Do druhého kola postupují nezvolení kandidáti z prvního kola, kteří mezi nezvolenými získali v prvém kole nejvyšší počet hlasů, nejvýše však dvojnásobný počet kandidátů, než je počet neobsazených míst po prvém kole volby. Při rovnosti hlasů postupují všichni kandidáti se stejným počtem hlasů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane předsedo. Prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů. V tuto chvíli, dámy a pánové, otevírám rozpravu, přičemž pan místopředseda Vojtěch Filip nás trošku předběhl, protože ještě předtím, než jsem otevřel rozpravu, přednesl určité návrhy, které já pro pořádek zopakuji. Myslím si, že by bylo zbytečné, aby je opakoval on.

Pan místopředseda Filip navrhuje, abychom dnes nerozhodovali hlasováním o obsazení delegace do Středoevropské iniciativy, Parlamentního shromáždění NATO a Západoevropské unie. Takto to konstatuji.

Nyní dávám slovo panu předsedovi poslaneckého klubu ČSSD panu poslanci Urbanovi. Připraví se pan poslanec Šulák.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já chci reagovat na slova pana místopředsedy Filipa, která zde před chvílí pronesl, kdy kritizoval poměrné zastoupení a kdy kritizoval, že senátor nemůže být předsedou případné stálé delegace.

Začnu tím druhým. Pan místopředseda Filip předjímá, koho budou politické strany nominovat na předsedy, resp. na vedoucí stálých delegací. Jestli on zná výsledek, my nikoliv. Možná, že politické strany budou navrhovat na předsedu nebo resp. vedoucí stálých delegací nominované senátory, kteří jsou součástí, jsou členy nebo budou po schválení členy těchto stálých delegací. To za prvé.

Za druhé. Pokud se díváme na poměrné zastoupení politických stran v orgánech sněmovny, tak nemůžeme vytrhávat z kontextu pouze delegace, ale je nezbytné se na to dívat v celém kontextu výborů, komisí a stálých delegací. Z tohoto pohledu jsem přesvědčen, že poměrné zastoupení odpovídá realitě a je to maximum možného, na čem je schopna tato sněmovna se dohodnout.

Prosil bych, abychom používali argumenty v celé šíři, nikoliv argumenty vytržené z kontextu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji panu poslanci Urbanovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Šulák. Další přihlášky do rozpravy nemám.

 

Poslanec Petr Šulák: Pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové poslanci a poslankyně, já bych se rovněž chtěl vyjádřit k tomu, co zde řekl pan místopředseda Filip.

Já se domnívám, že odpor poslanců anebo poslaneckého klubu Komunistické strany českých zemí nebo České republiky je jejich interní záležitost, pokud jde o NATO, pokud jde o Západoevropskou unii a pokud jde o Středoevropskou iniciativu. Je to jejich interní záležitost a nemohou si zde stavět prostě požadavky, že jestliže odstupují z těchto tří delegací, tak že chtějí odpovídajícím způsobem zvýšit svůj vliv v jiných delegacích. Je to jejich interní záležitost.

Pokud jde o bych řekl vztahy, které byly například v delegaci Parlamentního shromáždění OBSE, já se domnívám, že zástupci Komunistické strany Čech a Moravy, že prostě požívali všech bych řekl práv a všech bych řekl všech práv, která měli všichni ostatní členové parlamentní delegace. Nebyla jim činěna žádná újma. Domnívám se, že tento stav byl zcela v pořádku, a nemyslím si, že by se mělo vyhovět tomu požadavku, který tady vznesl poslanecký klub Komunistické strany Čech a Moravy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal:Děkuji panu poslanci Šulákovi. Vzhledem k tomu, že další přihlášky do rozpravy nejsou, rozpravu končím.

Nyní by se měl slova a vedení ujmout předseda volební komise pan poslanec Hojda, ale domnívám se, že by bylo správné, abych prvně dal hlasovat o návrhu pana místopředsedy Vojtěcha Filipa, a ptám se ho, zdali navrhuje hlasovat o všech třech návrzích na vyřazení najednou. Je tomu tak.

Dámy a pánové, já jsem vás v průběhu jednání odhlásil, takže prosím, abyste se znovu registračními kartami přihlásili.

 

V hlasování, které má pořadové číslo 15, rozhodneme o návrhu místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa na vyřazení z hlasování delegací do Středoevropské iniciativy, Parlamentního shromáždění NATO a Západoevropské unie.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 15 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 15 skončilo. Pro se vyslovilo 39 poslanců, proti 127. Návrh nebyl přijat.

 

Já rád předávám řízení bodu panu poslanci Hojdovi.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já děkuji. Dovolte mi, pane předsedající, abych předtím, než budeme hlasovat o jednotlivých členech delegací, pozval a požádal místopředsedkyni volební komise paní Novákovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů. Je to z toho důvodu, protože ty volby jsou poměrně komplikované, budou se sčítat hlasy a kontrolovat a ten, kdo bude mít největší počet hlasů, bude zvolen anebo potom jako náhradník, abychom si mohli odsouhlasit volby a mohli vyhlásit potom i platnost. Děkuji.

Nejprve budeme hlasovat v prvním kole o jednotlivých kandidátech do stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Pět nejúspěšnějších kandidátů se stane členy a ostatní, samozřejmě získají-li nadpoloviční počet hlasů, dalších pět by se mělo stát náhradníky.

Za člena této delegace je navržen poslanec Lachnit Petr. Nechali bychom hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. V hlasování pořadové číslo 16 budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby se členem stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy stal poslanec Petr Lachnit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP