(14.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Myslím, že odpověď na tuto otázku je velice jednoduchá a velmi snadná a určitě zní: Ano je to ve veřejném zájmu.

Z výše uvedených důvodů proto navrhuji jménem 51 poslance a poslankyně zařazení nového bodu programu "Návrh na zřízení komise pro objasnění možné korupce při zadávání veřejných zakázek na Ministerstvu zahraničních věcí v letech 1998 až 2002". A vzhledem k tomu, že tento bod sice považuji za velmi důležitý, nicméně Programové prohlášení vlády přece jen považuji svým významem za důležitější, navrhuji zařazení tohoto bodu jako druhého bodu navrhovaného programu schůze.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji, zapsal jsem si. Třetí přihlášený je pan poslanec Nečas. Pardon, přehlédl jsem, první se hlásil pan ministr Svoboda, místopředseda vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, je pravda, že je možné zřídit komisi k vyšetření věcí veřejného zájmu, ale zdá se mi, že ten krok není úplně šťastný nyní navrhovat, protože věci, které jsou předmětem vyšetřování, jsou šetřeny orgány činnými v trestním řízení, případně dalšími orgány, které jsou k tomuto povolány. Jestliže sněmovna teď zřídí nějakou komisi na vyšetření této věci, a priori říká, že nedůvěřuje orgánům činným v trestním řízení, že nedůvěřuje orgánům, které jsou v tomto státě povolány k tomu, aby věci vyšetřily (přerušován potleskem).

Z tohoto důvodu si dovolím navrhnout, aby tento bod nebyl zařazen, a jako vstřícné gesto vlády chci navrhnout, abychom na příští schůzi sněmovny zařadili bod "Informace členů vlády o stavu vyšetřování".

Rozuměl bych návrhu takovou komisi zřídit, kdyby se ukázalo, že šetření k ničemu nevede, že z toho šetření nejsou žádné výsledky. Ale v samém počátku, kdy řízení probíhá, považuji tento návrh za návrh kontraproduktivní, a já bych rád i našim občanům sdělil, že mají-li oni důvěřovat orgánům činným v trestním řízení, máme jim důvěřovat i my. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane místopředsedo. O slovo se hlásí místopředseda pan poslanec Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, pane premiére, paní a pánové, já považuji návrh, který předložil pan kolega Langer, za velmi závažný. A vůbec si nemyslím, že by jakékoliv zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny mělo a priori vést k tomu, že nedůvěřujeme orgánům činným v trestním řízení. Nakonec jsme to udělali několikrát, a myslím že vyšetřovací komise, která např. byla zřízena ve věci IPB, měla svým způsobem spíše ten efekt, že orgány činné v trestním řízení mohly dále a efektivněji pokračovat. Jsem tedy přesvědčen, že je zřízení takové vyšetřovací komise možné.

Ovšem na to, abych mohl vážně uvažovat nejen já, ale i poslanecký klub KSČM, o podpoře zařazení takového bodu, mám zásadní otázku na navrhovatele - nemyslím tedy jenom pana kolegu Langera, ale i ostatní poslance ODS, kteří využili svého počtu k tomu, aby tento návrh legitimně předložili. Skutečně je důležité, aby se vyšetřovalo jenom od roku 1998? Není otázka kauzy Štiřín otázkou mnohem, ale mnohem hlubšího časového rozměru? Nemělo by tam být minimálně od roku 1996?

Pokud odpovědí navrhovatelé pozitivně, samozřejmě v nějaké krátké přestávce na poradu klubu se vyjádříme k tomu, jestli budeme chtít zřízení takové vyšetřovací komise podpořit. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. O slovo se hlásí pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, chtěl bych vás požádat, abyste vaším prostřednictvím sdělil panu ministru zahraničních věcí, že souběh činnosti a vyšetřování orgánů činných v trestním řízení a činnosti vyšetřovací komise nemusí být a priori projevem nedůvěry vůči schopnosti a nezávislosti orgánů činných v trestním řízení. Nicméně v tomto případě já tu nedůvěru - a společně se mnou moji kolegové - máme. Nicméně onen souběh není ničím výjimečným. Již zde bylo zmíněno, že takovýto souběh nastal v případě zřízení vyšetřovací komise v kauze IPB, a dokonce předsedou této vyšetřovací komise, která vyšetřovala současně s orgány činnými v trestním řízení, byl také člen KDU-ČSL pan kolega Kalousek. To je první sdělení.

Druhé sdělení směrem ke kolegovi místopředsedovi Filipovi: Já jsem samozřejmě připraven - a věřím, že kolegové, kteří podali spolu se mnou návrh na zřízení této komise - nepochybně modifikovat období, ve kterém by mělo probíhat ono vyšetřování, tedy na rok 1996 až 2002.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slova se ujme místopředseda vlády Pavel Rychetský.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně a páni poslanci, chtěl bych říci, že považuji za nepochybně zcela legitimní, aby si tato zákonodárná komora Parlamentu zřizovala vyšetřovací komise k jakýmkoliv věcem, které považuje za věci veřejného zájmu. Chtěl bych ovšem současně také říci, že se vůbec nedomnívám, že to vždy znamená pozitivní přínos, to znamená, že nedojde naopak k porušení veřejného zájmu. V případě, o kterém se hovoří, bych vám chtěl říci několik slov jako člověk, který je ústavně odpovědný za jednu oblast trestního řízení, a to je dohled nad vyšetřováním trestné činnosti, dohledová a dozorová činnost, kterou vykonává soustava státního zastupitelství.

Den poté, co jsem byl jmenován ministrem spravedlnosti, jsem požádal vrchního státního zástupce i nejvyšší státní zástupkyni o pracovní schůzku, a mohu vás ubezpečit o tom, že celá záležitost je považována Ministerstvem spravedlnosti za absolutní prioritu, která v žádném případě nesmí připustit jakékoliv pochybnosti nejenom o nestrannosti, ale hlavně o rychlosti trestního stíhání.

Čtyři lidi byli vzati do vazby a jsou trestně stíháni pro přípravu trestného činu vraždy. Dva z nich jsou navíc trestně stíháni pro nedovolené ozbrojování. S ohledem na to, že při domovní prohlídce se nalezly v jednom z příbytků pana obviněného Srby předměty, které nasvědčují tomu, že zde muselo docházet i k jiné trestné činnosti - mám zde na mysli větší obnos peněz v hotovosti jak v naší měně, tak v zahraniční měně -, a s ohledem na výpovědi některých, nebo některé spoluobviněné je nepochybně dáno vážné obvinění i z trestné činnosti majetkové.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP