S t a n o v i s k o

vlády k návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon
č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky
a o změně a doplnění některých dalších zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
(sněmovní tisk č. 61)



Vláda na jednání své schůze dne 30. listopadu 1998 projednala a posoudila návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 61), a vyjádřila s tímto návrhem n e s o u h l a s .

Vláda sama připravuje a v průběhu roku 1999 Parlamentu České republiky předloží vlastní návrh rozsáhlé novely zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů. Tento návrh bude vycházet z praktických zkušeností při aplikaci dosavadní právní úpravy při volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a do Senátu Parlamentu České republiky, konaných v letošním roce, a bude obsahovat i návrh úpravy způsobu hlasování státních občanů České republiky v zahraničí.

Vláda dále zároveň upozorňuje, že předložený návrh zákona má řadu nedostatků, například:

a) neřeší řadu otázek technického a organizačního charakteru spojených s hlasováním mimo území státu. Jde především o způsob, jakým by občané České republiky, trvale žijící v zahraničí, prokazovali svou státní příslušnost k České republice; většina občanů, jichž by se navrhovaná změna měla týkat, nevlastní cestovní doklad České republiky. Dalšími problémy, které návrh zákona neřeší, jsou ustavení zvláštních okrskových komisí v místech s nízkým počtem osob na zastupitelských úřadech, resp. doplnění členů těchto komisí, distribuce hlasovacích lístků apod.,






b) neřeší otázky soudního přezkumu otázek zápisu do voličského seznamu, který zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, předpokládá,

c) neobsahuje řádné zhodnocení finančního dopadu navrhované právní úpravy, pouze obecně konstatuje, že dopad na státní rozpočet bude značný.




Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP