(10.50 hodin)
(pokračuje M. Zeman)

Dnes jsem si přečetl monitor, kde jsem se dověděl, že tato sněmovna bude hlasovat o gripenech, a utvrdil jsem se v přesvědčení, že v našem tisku jsou zprávy trojího typu: zprávy pravdivé, zprávy pravděpodobnostní a zprávy nepravdivé. Pravdivou zprávou je datum vydání, pravděpodobnostní zprávou je předpověď počasí a vše ostatní patří do třetí kategorie. Proč to říkám? Protože sněmovna nebude hlasovat dnes o gripenech, ať její rozhodnutí dopadne jakkoli. A předpokládat, že budeme hlasovat o gripenech, by bylo hluboké, ale opravdu hluboké nedorozumění.

Já vás pouze, kolegyně a kolegové, prosím, abyste si vůbec přečetli to, o čem hlasujete. Vláda naprosto jasně a závazně mými ústy již asi před 14 dny prohlásila, že na základě toho, že britsko-švédské konsorcium posunulo svoji nabídku, svůj deadline do 30. září t. r., máme nyní možnost jasně konstatovat, že ponecháme rozhodnutí o tom, zda se gripeny koupí, nebo nekoupí, na budoucí vládě. Když se gripeny nekoupí, tento zákon definující úvěrový rámec nebude použit, protože nás k žádnému takovému nákupu sám o sobě nezavazuje. Když se gripeny naopak koupí, vláda bude tento zákon potřebovat už proto, že by nestihla normálním legislativním procesem tento úvěrový zákon vytvořit, deadline by uplynul a nikde není zaručeno, že bude prodloužen podruhé. To je vše.

Prosím proto kolegyně a kolegy, aby si pouze uvědomili, že nehlasujeme o nákupu gripenů. Hlasujeme o gestu, které umožní budoucí vládě, aby se rozhodla naprosto svobodně a aby při svém rozhodování, ať se rozhodne pro jakoukoli variantu, neměla žádné překážky. Rozhodne-li se chránit náš vzdušný prostor Luftwaffe, bude to její svaté právo. Rozhodne-li se koupit americké stíhačky F16, bude to její svaté právo, a rozhodne-li se koupit švédsko-britské stroje, bude to její svaté právo.

Chci tedy říci, že podle mého názoru hlasování proti tomuto zákonu by byla pouze čiročirá zlomyslnost, protože my nerozhodujeme o nákupu nadzvukové techniky, my rozhodujeme o vytvoření podmínek pro takovou vládu, která se svobodně rozhodne, ať tak, či onak, z vůle voličů. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk sociálně demokratických poslanců.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu předsedovi vlády. Další se hlásí pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi zareagovat na předchozí projevy. Pan místopředseda vlády uvedl tři důvody, které ho vedou k tomu, proč dnes hlasovat pro nákup gripenů. Po něm vystoupivší předseda vlády pravil, že tu o nákupu gripenů hlasovat nebudeme. Mimochodem, to jsem tu já tvrdil už třikrát a sněmovnu se mi o tom přesvědčit nepodařilo. Zdá se, že alespoň v tom je pokrok. Ano, o gripenech tady dnes opravdu hlasovat nebudeme, a proto se vyjadřovat k těm důvodům, které tu uváděl pan ministr Špidla, je bezpředmětné.

Budeme tady hlasovat výlučně a jen - a já použiji jiné slovo, než použil předseda vlády - ne o úvěrovém rámci, obávám se, že málokdo z občanů tuší, co to je. Budeme hlasovat o dluhu, o tom, jestli pro jistotu, jak jsem pochopil z předchozího vystoupení, bude pro následující vládu připraven dluh, aby když se rozhodne, že stíhačky koupí, ho mohla využít. Řekl bych, že po předchozích projevech tomu asi může rozumět málokdo. Porovnejme si dvě data. Je čas do 30. září - to je jedna část výroku, který jsme tady slyšeli. Dnes, abych navázal na bonmot pana předsedy vlády, je jeden den před volbami, z toho prvního by mohlo vyplývat, že je času dost a budoucí vláda nepotřebuje žádné gesto, už vůbec ne gesto za 60 miliard, protože když zbývá den do voleb a budoucí vláda bude mít tři měsíce na to, aby rozhodla, zda tento projekt zrealizovat, či nikoli, myslím, že nejen já, ale málokdo další může pochopit, jaký je skutečný důvod, že je to bod jednání dnešní schůze.

Já se vás táži, a to se táži všech těch pobíhajících mezi klubem ČSSD a K, kteří pravděpodobně dojednávají ten jeden nebo dva chybějící hlasy pro to, aby tady dnes gripeny, gesto, úvěrový rámec, dluh nebo jak tomu budeme říkat, byl schválen. Možná, že tito pobíhající nedojednávají gripeny, možná už dojednávají vládu, nejpravděpodobněji dojednávají obojí.

Domnívám se, že je to v každém případě ostuda, a to přesto, že v tuto chvíli nikdo z nás neví, jak hlasování dopadne. Ať vyhrají jedni, či druzí, tak je stejně jasné, že je to ostuda. Nikdo nepochopí, proč v časovém rámci tří měsíců, proč den před volbami Poslanecká sněmovna hlasuje ne o gestu pro příští vládu, ale o dluhu 60 mld. Kč. Chtěl bych se zeptat všech těch pobíhajících a dojednávajících, co se za tím opravdu skrývá, jaký je ten skutečný důvod. To přece nemůže souviset s ničím, o čem se nás pokoušel přesvědčit pan ministr Špidla. Za tím je něco mnohem jednoduššího, mnohem pochopitelnějšího, a protože Češi jsou chytrý národ, já nebudu odpovídat za ně, oni si určitě odpoví sami.

Jednoduše řečeno, vážení přátelé, tady něco smrdí. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Jako další se přihlásil poslanec Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji, pane předsedo. V průběhu dlouhé debaty jsme slyšeli nový argument, že Česká republika musí chránit svůj vzdušný prostor svými českými letadly. To je novinka, kterou dosud vláda nepoužila ve své argumentaci a obsahuje několik chybných implicitních předpokladů.

Za prvé je v tomto tvrzení implicitně obsažena nedůvěra k Severoatlantické alianci. zazněla ve vystoupení pana místopředsedy Špidly a bylo vidět celé čtyři roky, kdy tato vláda vládla, že nevěří alianci. Ostatně ministr zahraničí proslul právě tím, že těsně před naším vstupem do aliance zkoumal, jak bychom z aliance mohli vystoupit.

Druhý chybný implicitní předpoklad je ten, že to jediné, co Česká republika potřebuje, jsou stíhací letouny. Odůvodněno to bylo tím, že to prospěje reformě našich ozbrojených sil, ale ve skutečnosti s jistotou můžeme říci, že v České republice nefunguje systém plánování, který by byl potřebný. S jistotou můžeme říci, že nepotřebujeme reformu armády, ale potřebujeme trvalý, stále stejný systém plánování, který se nebude měnit, který nebude dělat kotrmelce a nebude dělat žádné reformy. Už je dost reforem v armádě! Všechny vedly jenom k horšímu. My potřebujeme jen systém plánování, který po nás chce NATO.

Zároveň když místopředseda vlády říká, že to jediné, co Česká republika potřebuje, jsou stíhací letouny, tak zároveň musí také říci, co armáda nebude mít, protože peníze, které by se jinak mohly uplatnit pro bezpečnost České republiky, budou použity na obranu vzdušnou, na obranu leteckou a zatím neproběhla politická debata a vláda nepředložila žádnou zprávu, která by vysvětlovala, zda je to skutečně to největší riziko, kterému se musíme bránit. Debata a analýza rizik nebyla předložena, systém plánování neproběhl tak, jak má probíhat.

Zároveň tady jsou veliké pochybnosti o výběrovém řízení, o jediné alternativě, protože parametry byly nastaveny tak, aby se nikdo jiný nemohl soutěže zúčastnit. A nakonec nám tady předseda vlády říká lstivým tvrzením, že ve skutečnosti vůbec nejde o gripeny, ačkoli je to v názvu sněmovního tisku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP