(14.20 hodin)
(pokračuje M. Zeman)

Vy sami uvažte, zda je pro vás dostatečná ta argumentace, kterou vám teď řeknu.

Ze čtyř argumentů bych začal nejdříve tím, že máme volbu mezi mít stíhačky a nemít stíhačky. Toto je první volba. Chtěl bych jen upozornit všechny poslankyně a poslance, že pokud se rozhodneme nemít stíhačky, tak budeme muset požádat o krytí našeho vzdušného prostoru Severoatlantickou aliancí, ale že neexistuje, jak někteří málo informovaní kolegové tvrdí, alianční letectvo, že existuje pouze letectvo jednotlivých členských států NATO a že je naprosto logické, že v takovémto případě by Česká republika musela požádat, aby její vzdušný prostor chránila Luftwafe. Vy sami rozhodněte, zda si to přejete, nebo nepřejete.

Pokud jde o ekonomické náklady takové operace, upozorňuji na to, že by to nejen nebylo zadarmo, ale kromě toho bychom museli provést modernizaci našich letišť a další infrastruktury, protože to by za nás žádná Luftwafe nedělala.

Druhý argument se týká toho, že jsou lidé, kteří říkají ano, kupme stíhačky, ale nekupujme gripeny, kupme americká letadla např. F16. Vím, že se dokonce vytvořila velmi silná lobbistická skupina tohoto typu, a vím, že i pan senátor Žantovský, s nímž mám některé drobné terminologické spory, nedávno vystoupil v tomto směru.

Nicméně rád bych vás upozornil, že letadla, která nám USA nabízejí, a my jsme nikdy apriorně americkou nabídku neodmítali, jsou deset let v Nevadské poušti skladované F16, jejichž uvedení do provozu vyžaduje rozsáhlou repasi a tzv. upgrade. Je dobré si i toto uvědomit, nehledě na to, že jsme americkým firmám nabídli stejné podmínky včetně požadavků offsetů jako firmám evropským a že to byly právě tyto americké firmy, konkrétně Boeing, které tyto podmínky považovaly za příliš tvrdé. To je tedy druhá opce.

Dovolte, abych rozptýlil iluzi, kterou tady při svém minulém projevu vyjádřil kolega Nečas, a sice že nás firma British Aerospace žene do kouta deadlinem, který je 30. 6. tohoto roku.

Chtěl bych sdělit této sněmovně, že tento termín už před jedenapůl rokem si dala vláda v zadávacích podmínkách sama a že tento termín byl stanoven pro všechny účastníky tehdy vyhlášeného tendru, nikoli pouze pro jedinou firmu. Občas, například v nedávné televizní Sedmičce, se ozývaly názory, že koneckonců se můžeme během několika měsíců po volbách dohodnout a pak tuto záležitost uzavřít.

Chtěl bych vás pouze věcně upozornit, že pomine-li onen deadline, o němž zde mluvím, přestane platit nabídka, která se týká tzv. zaváděcí ceny. Jsem přesvědčen, že většina poslanců ví, co je to zaváděcí cena, ale přesto mi dovolte, abych upozornil, že když se gripeny pokoušejí uspět ve střední Evropě, pak první země, která gripeny koupí, dostává cenu nižší, než bude cena pro následné odběratele. Doufám, že i vy víte, že pro případ, kdy by k tomuto obchodu nedošlo, se rozvine jednání British Aerospace s Polskem, které už o tomto obchodu velmi vážně uvažuje. Mohu vás ujistit, že i kdyby se budoucí vláda rozhodla pro gripeny, dostaneme nikoli zadávací, ale normální cenu, která bude podle střízlivých odhadů o 10 až 15 miliard korun vyšší. Z toho vyplývá, že zdaleka nejde jen o dva až tři měsíce povolebních jednání, jde o překročení deadlinu, o kterém jsem mluvil.

Předposlední argument se týká toho, že si musíme položit otázku, zda si přejeme začlenění celého českého zbrojního průmyslu, které někteří naši státníci svými ne zcela uváženými výroky vážně poškodili, do světového nebo do evropského obranného průmyslu. Tvrdím vám, že začlenění našeho obranného průmyslu do světového obranného průmyslu je chiméra, že jediná realita v souvislosti s budováním bezpečnostního pilíře EU je evropský obranný průmysl, kde jak Švédsko, které je členem EU, tak Británie, která je jak členem NATO, tak členem EU, mohou významně pomoci, zatímco očekávat, že se prosadíme na trzích nafty, jak zaznělo v manifestu českého "eurorealismu", není zcela zdůvodněné, mám-li se vyjádřit velmi jemně.

Poslední poznámka, kterou chci konstatovat, je, že ať už máme jakékoli pochybnosti o offsetech, konstatuji, že podle navržené smlouvy pod výraznou sankcí a výraznou penalizací má přes 80 miliard zahraničních investic vstoupit převážně do regionů s vysokou nezaměstnaností, tj. na severní Moravu a v severozápadních Čechách, ale částečně i do regionů jiných. Přes vysoký příliv zahraničních investic se nám nedaří - mimo jiné i díky nedostatečnosti dopravní infrastruktury - zahraniční investory do těchto regionů přilákat. Velmi vás prosím, abyste si prohlédli na základě kompletní dokumentace seznam těchto offsetových programů, seznam nových pracovních příležitostí a nových výrob, které patří mezi výroby s vysokou přidanou hodnotou, a i na základě této argumentace se rozhodovali.

Chtěl bych tedy shrnout, že je zbytečné oblékat si stranická trička v této věci, která se týká celé České republiky. Velice doporučuji Poslanecké sněmovně, aby zvážila tyto důvody a hlasovala nikoli jen v zájmu svých politických stran a jejich předvolebních kampaní, ale v zájmu České republiky.

Děkuji za pozornost.

Zapomněl jsem ještě dodat, že i když formálně jde o nový programový bod, vláda České republiky nemá žádné zásadní námitky proti návrhu poslance Ransdorfa, protože si samozřejmě myslíme, že při jednání lze dále trvale zlepšovat strukturu offsetových programů. Máme na tom stejný zájem jako opozice.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane premiére. Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, je to podruhé, co vystupuji meritorně k tisku 1229, neboli k tisku, kterému se všemi ve veřejnosti, ale bohužel i tady říká "gripeny".

Při svém prvním vystoupení jsem přečetl, a udělám tak znovu, název tisku 1229 v podobě, jak zní v posledním písemném podkladu, a tím je tisk 1229/7: Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o přijetí úvěru na financování… Co tady dnes projednáváme, je tedy návrh zákona o úvěru. Nejde tady ani o stíhačky, ani o gripeny, ani o předsedou vlády zmíněnou Luftwafe, jde tady jen o způsob financování - o úvěr - o dluh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP