(11.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, to je procedurální návrh o kterém rozhodneme teď hned bez rozpravy. Prosím pana kolegu Václavka, aby ještě vydržel. V případě, když nebude tento návrh přijat, logicky vám dám hned jako dalšímu v pořadu slovo. Pokud by byl přijat, potom byste měl možnost se vyjádřit až na jednání rozpočtového výboru.

Nyní se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Chci poskytnout informaci všem, kteří se podivují, proč rozpočtový výbor to neprojednal.

Za prvé hlasoval o tom, zda tento bod zařadit na program, a tento návrh nebyl přijat, což je určitě právo poslanců, aby takto rozhodli.

Za druhé - což považuji za závažnější - rozpočtovému výboru k tomuto způsobu financování, to znamená, že z tzv. výnosů z privatizace, potřebné podkladové materiály poskytnuty nebyly, jinými slovy, my nemáme o čem jednat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím, abychom nezneužívali přednostních práv. Nicméně ještě musím dát slovo panu ministrovi, ale bezprostředně poté avizuji hlasování o procedurálním návrhu pana poslance Karla Vymětala.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím, ne! Nemohu dát jiné podkladové materiály poslancům výboru, který vůbec nezahájil jednání. Prosím, aby poslanci rozpočtového výboru vzali na vědomí, že tam ministr obrany seděl, oni o něm vědí, seděl tam první náměstek ministra financí, sedělo tam dalších 13 odborníků Ministerstva obrany, a jestliže rozpočtový výbor rozhodl o tom nejednat, tak jim ministr obrany nemůže dát nové podkladové materiály.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím pana poslance Tlustého, abychom nesklouzli do debaty o tom, co bylo dříve, jestli slepice, nebo vejce.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Omlouvám se, ale já reagovat musím. Já jsem hovořil o dokladech, o materiálech, o podkladech, nikoliv o tom, kdo tam seděl. Já myslím, že kolegové i veřejnost ví, že v tom je rozdíl.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Takže prosím, nechám hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Karla Vymětala, kterým je přerušit projednávání tohoto bodu, odročit do doby, než se jím bude zabývat rozpočtový výbor, než zaujme stanovisko; než rozpočtový výbor projedná a zaujme stanovisko k tomuto návrhu zákona. Tak zní procedurální návrh.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 5. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 178 pro návrh 75, proti 89. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

Slovo má pan kolega Václavek. Poté se přihlásil pan poslanec Payne.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, možná, že kdybych byl býval dostal slovo před kolegou Vymětalem, tak nemuselo k tomuto hlasování ani dojít. Podle mého názoru 57. schůze rozpočtového výboru Poslanecké sněmovně doporučila schválit tento návrh zákona. Uznávám, že proti tomu byla oponentní menšina, která doporučovala Poslanecké sněmovně opak.

Nicméně 58. schůze, která byla v předchozích dnech přerušena, nezařadila, tak jak tady pan zpravodaj informoval, nový bod na program schůze, přestože sněmovna požádala, aby rozpočtový výbor znovu tuto otázku projednal. Podle mého názoru byla zásadní chyba, že nebyla svolána schůze rozpočtového výboru č. 59, kde by se nemuselo hlasovat o tom, jestli bude, nebo nebude tento bod na pořad jednání zařazen. Tím, že bylo podle mě zneužito jednacího řádu a nebyla svolána zvláštní schůze rozpočtového výboru, nýbrž jenom pokračování přerušené schůze, došlo k tomu, že rozpočtový výbor tento materiál nemohl projednat. Považuji za nutné o tomto sněmovnu informovat.

Díky za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji. Vzhledem k tomu, že si nejsem jist po procedurální stránce, zda menšinové stanovisko poslanců ve výboru je regulérním návrhem z hlediska jednacího řádu na zamítnutí, z hlediska jednání v plénu, podávám tento návrh v obecné rozpravě. Tedy navrhuji zamítnutí vládního návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, děkuji. Nicméně můj názor je jednoznačný, že samozřejmě je regulérním návrhem, protože je obsažen jako součást sněmovního tisku, má sněmovní tisk, sněmovní číslo, takže v tomto smyslu nebylo nezbytné návrh podávat.

Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, obecnou rozpravu končím.

V obecné rozpravě, pokud se nepletu, tady zazněl návrh na zamítnutí předloženého návrhu zákona, tak jak upřesnil stanovisko menšiny zahraničního výboru pan poslanec Jiří Payne. To je tedy návrh, o kterém rozhodneme hlasováním.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 6 a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 177 pro návrh 81, proti 85. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se hlásí pan kolega Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, myslím, že pro forma musím splnit povinnost zpravodaje zahraničního výboru a na základě většinového usnesení zahraničního výboru navrhnout v podrobné rozpravě komplexní pozměňovací návrh, který vám všem byl rozdán jako sněmovní tisk 1229/5, a je tedy písemně k dispozici, a zároveň navrhuji, aby tento komplexní pozměňovací návrh byl základem k projednávání, to je, aby se další pozměňovací návrhy vztahovaly k němu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, to je tedy pozměňovací návrh, resp. návrh, který padl v podrobné rozpravě. Kdo se další hlásí do této rozpravy? Pak kolega Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, čekal jsem až na konec podrobné rozpravy, jestli padne nějaký pozměňovací návrh nebo komplexní pozměňovací návrh, který by nastavil jinou cestu financování gripenů. Nechtěl jsem v obecné rozpravě opakovat to, co jsem řekl v podrobné rozpravě při minulém druhém čtení, že prostě cesta, která je nastoupena teď usnesením zahraničního výboru, komplexním pozměňovacím návrhem, podle mého názoru může zlikvidovat Českou exportní banku a může zlikvidovat státní podporu vývozu České republiky. Domnívám se, že nákup stíhaček za tuto cenu nestojí.

Z toho důvodu na konci podrobné rozpravy - asi další nebude - navrhuji zamítnutí tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Žádnou další přihlášku nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím.

I v podrobné rozpravě zazněl návrh na zamítnutí, o kterém rozhodneme v hlasování. Odhlásil jsem vás a prosím abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Přikročíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 7 a ptám se, kdo je pro, předložený návrh zákona zamítnout. Kdo je proti?

Z přítomných 178 pro 84, proti 86. Návrh nebyl přijat.

 

Končím druhé čtení tohoto návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP