(11.00 hodin)
(pokračuje M. Zeman)

Čili přinejmenším desetkrát méně. Je-li toto rozdíl mezi rozumnou deregulací nájemného a mezi plošným zdražením, pak zcela jasně dávám přednost plošnému zdražení. Kdybych byl nájemníkem, kterým ostatně jsem, tak bych dával tuto přednost tuplem.

Pokud jde o pana poslance Cyrila Svobodu, chtěl bych mu sdělit, že se především musíme poslouchat. Kdybychom se skutečně poslouchali, tak bychom nikdy nemohli vyslovit větu, že vláda nepřiznává žádný svůj neúspěch, protože jestli jste mě, pane poslanče Svobodo, slyšel, tak jste věděl, že jsem zcela poctivě řekl, že nepokládám rozhodně za úspěch vlády to, že neklesla nezaměstnanost. Chápu všechny ty, kdo poměrně vysokou hladinu nezaměstnanosti kritizovali. Řekl jsem, že se nechci vymlouvat na to, že v Německu je nezaměstnanost vyšší, že je dvojnásobně vyšší na Slovensku nebo v Polsku, protože toto pro mě není srovnatelné. Nyní ještě doplním, že se nechci vymlouvat na to, že existuje jiná statistika, statistika ILO, tedy mezinárodní statistika, která říká, že podle ní je česká nezaměstnanost zhruba 7,5 % a že mezi lety 2000 a 2001 klesla o 40 000 osob. Bylo by to nepoctivé, i když je to mezinárodní statistika, a já dávám, možná z masochistických důvodů, přednost statistice, která je pro vládu nepříznivější, protože si smyslím, že nás tato statistika více mobilizuje a více burcuje.

Mohl bych tímto způsobem pokračovat dál a dál, ale oznamuji láskám vašim, že vzhledem ke smířlivému charakteru svého projevu, který jsem zahájil již svým úvodním slovem, velmi smířlivě skončím.

Milé kolegyně, milí kolegové, tato Poslanecká sněmovna má jednu nesmírnou výhodu: každá parlamentní strana v ní zastoupená již vládla. Strana poslance Ransdorfa, neboť KSČM se sama prohlásila za nástupnickou organizaci KSČ, zde vládla 40,5 roku a její vláda skončila masovými demonstracemi. Strana ODS společně se stranou KDU-ČSL, ODS a tehdy nedílnou součástí ODS Unií svobody, zde vládla od roku 1992 do roku 1997 a její vláda skončila rozpadem koalice, poklesem ekonomické výkonnosti, snížením životní úrovně a devalvací měny. To jsou nesporná fakta.

Nyní, když se poslední den této Poslanecké sněmovny, tento slunný den, rozcházíme, mohu vám sdělit, že naše koruna nejen že nedevalvuje, ale naopak posiluje, možná až příliš, že životní úroveň nejen poslanců, ale kupodivu i ostatních občanů v průměru roste, že - jak už jsem uvedl - naše ekonomická dynamika je pátá nejvyšší na světě mezi zeměmi OECD, že v zemi vládne sociální smír a politická stabilita.

Přesto souhlasím s jednou věcí. Místo abych těmto stranám, z nichž některé nejmenované dokázaly být stejně tak v koalici s komunistickou stranou v dobách Národní fronty jako v koalici s ODS v dobách protinárodní fronty, místo abych vyčítal těmto stranám, že jejich vlády přivedly republiku k bankrotu, zatímco ta moje přesně naopak, tak navrhuji, aby sněmovna přijala velmi prosté usnesení, sportovní usnesení, že tuto zprávu bere na vědomí. Tím, že ji berete na vědomí, ji ani neschvalujete, ani nezamítáte, pouze ponecháváte na voličích, aby vás nepokládali za bezvědomou Poslaneckou sněmovnu. A ponechme tedy na voličích, zda se budou řídit názorem dnes publikovaným v Mladé frontě Dnes mnou již citovaným Martinem Komárkem, názorem, že čísla nejsou důležitá a že důležité jsou pocity, anebo že voliči sami zhodnotí svoji životní situaci a její vývoj za uplynulé čtyři roky a rozhodnou ve volbách.

Chtěl bych proto znovu poděkovat všem, kdo v této sněmovně předložili alespoň jeden jediný pozměňovací návrh k nějakému vládnímu návrhu zákona, nebo dokonce předložili vlastní návrh zákona, a to nezávisle na tom, jestli ten zákon byl přijat, nebo nebyl přijat. Chtěl bych vás ujistit, že jsem si vždycky vážil svých oponentů, protože oponenti nás bičují k práci. Nikdy jsem si nevážil lidí líných, lidí nepracujících, lidí nemajících vlastní myšlenky.

Dovolte mi proto, abych ještě jednou opakoval své závěrečné přání: ať v těchto volbách vyhrají všichni ti, kdo myslí vlastní hlavou. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji předsedovi vlády za jeho mimořádně smířlivý projev a současně jej upozorňuji, že v závěrečném slově nelze navrhovat návrh usnesení, nicméně obdobný návrh usnesení byl vznesen v podrobné rozpravě panem poslancem Sobotkou.

Vidím, že zpravodaj pan poslanec Ransdorf si přeje zrekapitulovat návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Samozřejmě se pokusím shrnout rozpravu, ve které vystoupilo 17 poslanců a ministrů a samozřejmě jako 18. také dvakrát ministerský předseda.

Nebudu se s panem ministerským předsedou pouštět do diskusí o tom, kdo byl kým nebo čím nepolíben, to myslím je jiná záležitost, ale jestliže tady byl citován Martin Komárek, spíš bych ocitoval jeho otce Valtra Komárka, který kdysi říkal, že chlap je ztracen v okamžiku, jestliže začne důležitě hovořit hlubokým prsním hlasem. (Pobavení v sále.)

Samozřejmě ministerský předseda vypočítával úspěchy. Já bych se pokusil shrnout některé základní body programového prohlášení a pak můžeme posoudit, zda vláda své závazky vůči zemi splnila, nebo ne. Je to například nezaměstnanost. Tady opakovaně zaznělo, že v době, kdy přejímala sociálně demokratická vláda kormidla vlády, nezaměstnanost byla 6,1, nyní je 9,1. (Hlasy ze sálu: Co je to za zprávu?) Pokud jde o bydlení, toto se nepodařilo, protože tři roky po sobě počet rozestavěných bytů klesá. Mohl bych mluvit o vzdělání, informatizaci, prostředcích na dopravu, o správní reformě, o tom, jak se vypořádala s veřejným dluhem. Toto všechno ale tady zaznělo opakovaně ve vystoupeních jednotlivých diskutujících.

Nemohu tedy říci jako zpravodaj a nemohu si dovolit říci, že ministerský předseda nemluví pravdu nebo že snad lže. Já pouze řeknu, že jeho vystoupení je ilustrací teze moderní logiky, totiž že z nepravdivých premis pravdivě plyne cokoli. A proto zcela bez jakéhokoli komentáře předkládám sněmovně dva návrhy usnesení, které tady předložil kolega Sobotka, předseda klubu ČSSD.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP