(10.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Pakliže tomu tak není, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů (zákon o elektronickém podpisu), podle sněmovního tisku 1225/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 1225/4."

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 321, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 321 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 185 vyslovilo 124 a 44 bylo proti. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

V tuto chvíli oznamuji, že pan poslanec Matějů má náhradní kartu č. 5 a pan poslanec Grebeníček náhradní kartu č. 6.

 

Dalším bodem je bod 115 schváleného pořadu schůze, kterým je

 

115.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 212/2000 Sb., o zmírnění některých majetkových křivd
způsobených holocaustem a o změně zákona č. 243/1992 Sb.,
kterým se upravují některé otázky související se zákonem č. 229/1991 Sb.,
o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku,
ve znění zákona č. 93/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1234/3/ - vrácený Senátem

 

Usnesení, jímž Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1234/4. Vítám mezi námi senátora Daniela Kroupu.

Prosím, aby se za navrhovatele k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil místopředseda vlády Pavel Rychetský, kterému udílím slovo.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Vážená paní předsedající, vážená Poslanecká sněmovno, chtěl bych vás požádat, abyste svým hlasováním přijali senátní verzi návrhu novely zákona o zmírnění křivd holocaustu. Senát v tomto návrhu zákona totiž vůbec nic nezměnil. Jediné, co učinil, a musím říci, že po dohodě se všemi kluby a s předkladateli zde ve sněmovně, že odstranil nepovedenou novelu občanského zákoníku a současně podpořil povedenou novelu zákona transformačního připojenou k zákonu o utajovaných skutečnostech. Jinými slovy, účelu, kterého mělo být dosaženo, bylo dosaženo lepším způsobem a Senát jinak ponechal bez jakéhokoliv zásahu tu verzi novely zákona o holocaustu, ve které jsme prodloužili oprávněným osobám lhůtu na uplatnění nároku na vrácení uměleckých předmětů, které byly zabaveny z rasových důvodů v rámci holocaustu, až do konce roku 2006.

Jsem přesvědčen, že budeme všichni znovu hlasovat pro tuto verzi. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní se táži, zda se chce k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodajka rozpočtového výboru paní poslankyně Miroslava Němcová. Není tomu tak. Otevírám rozpravu. Úvodem připomínám, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy.

V rozpravě jako první vystoupí senátor Daniel Kroupa, kterému udílím slovo.

 

Senátor Daniel Kroupa: Paní poslankyně, páni poslanci, bylo by nadbytečné, aby k jednomu návrhu zákona zde vystupovali dva senátoři a opakovali totéž. Dovolte mi, abych vás při této příležitosti pozdravil a požádal vás, abyste hlasovali pro senátní verzi. Ztotožňuji se s tím, co říkal pan senátor a ministr Rychetský.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Paní poslankyně Dundáčková má slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, aniž bych chtěla unavovat dlouhými projevy, stojím tu toliko pro to, abych potvrdila, že skutečně došlo k jakési gentlemanské dohodě a že jsem připravena podpořit senátní verzi návrhu zákona, která opravdu nezměnila na původním návrhu nic, toliko vyjímá tu část, která se týká nároků oprávněných osob, z transformačního zákona. Zároveň bych ale ráda vyjádřila naději, že je to opravdu gentlemanská dohoda, která znamená, že v oné lepší verzi, o které zde mluvil pan místopředseda vlády a která je součástí zákona o utajovaných skutečnostech, budou tyto nároky a to, pro co projevila vůli sněmovna, že bude oprávněným osobám přiznáno. Děkuji za to všem, kteří se na této dohodě podíleli.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 212/2000 Sb., o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem a o změně zákona č. 243/1992 Sb., kterým se upravují některé otázky související se zákonem č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění zákona č. 93/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1234/3, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 1234/4.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 322, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 322 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 186 vyslovilo 164 a jeden byl proti. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme přijali.

 

Dalším bodem je bod 107 schváleného pořadu schůze, kterým je

 

107.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu,
ve znění pozdějších předpisů, a o změně dalších zákonů
/sněmovní tisk 976/4/ - vrácený prezidentem republiky

 

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 976/6. Pan ministr Dostál je omluven z důvodu hospitalizace v nemocnici. Nemám zde oznámení, že by se stanoviskem navrhovatele měl vystoupit jiný z členů vlády.

Takže za omluveného ministra Dostála vystoupí místopředseda vlády Pavel Rychetský.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Vážená paní předsedající, vážená Poslanecká sněmovno, myslím, že všichni vědí, o čem se bude hlasovat. Poslanecká sněmovna i Senát přijaly novelu zákona o Českém rozhlasu s tím, že v této přijaté verzi je zakotveno, že bude existovat etický kodex a že tento kodex schvaluje Poslanecká sněmovna.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP