(10.10 hodin)

Poslanec Miloslav Výborný: Já svůj návrh stahuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: V rozpravě padla jedna legislativně technická úprava, a to týkající se účinnosti tohoto zákona. Přednesl ji pan poslanec Bláha a zní "účinnost 1. ledna 2003". Proti tomuto postupu padla námitka pana poslance Vojtěcha Filipa.

Pane poslanče Bláho, věnujte mi pozornost. Teď se chci zeptat, zda platí váš návrh na vrácení tohoto návrhu do druhého čtení. Takže jej stahujete.

Kdo se další ještě hlásí do rozpravy? Nikdo se nehlásí, rozpravu tentokrát končím.

Přistoupíme k hlasování. Nicméně předtím, než přikročíme k hlasování o legislativně technické úpravě, padla námitka pana předsedy poslaneckého klubu KSČM proti tomu, že se jedná o legislativně technickou úpravu, což je námitka, o které musíme nejprve rozhodnout hlasováním.

 

Nejprve tedy rozhodneme o námitce pana kolegy Vojtěcha Filipa.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 250. Kdo je pro tuto námitku? Kdo je proti?

Z přítomných 163 pro návrh 74, proti 58. S námitkou souhlas nebyl vysloven. Znamená to tedy, že o ní rozhodneme teď v rámci hlasování ve třetím čtení.

 

Pane poslanče, nemohu vám udělit slovo s faktickou poznámkou, protože nevedeme rozpravu, ale hlasujeme.

Ještě jsem byl upozorněn, že kolega Benda nás také obtěžkal procedurálním návrhem na vrácení do druhého čtení. (Poslanec Benda: Stahuji svůj návrh.)

 

Projednáváme zákon o odpadech, takže přikročíme k hlasování o legislativně technické úpravě, která upravuje datum účinnosti tohoto zákona.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 251. Kdo je pro přijetí této úpravy, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 163 pro návrh 113, proti 7. Konstatuji, že s touto úpravou byl vysloven souhlas.

 

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, podle sněmovního tisku 1116, ve znění schválené legislativně technické úpravy."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 252. Ptám se, kdo je pro přijetí tohoto zákona. Kdo je proti?

Z přítomných 162 pro návrh 91, proti 57. Konstatuji, že s návrhem zákona po všech procedurálních úskalích a peřejích byl vysloven souhlas. (Potlesk.)

 

Děkuji panu náměstkovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Teď prosím, kolegyně a kolegové, věnujte mi pozornost, neboť pro vás budu mít sdělení, které, jak jinak, je ve vašem bytostném zájmu. Nic jiného jako předsedající také na mysli nemám.

Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli je čtvrt na jedenáct a my jsme vyčerpali všechna třetí čtení, která je možno projednávat v tuto chvíli. Další, ta zbývající, je možné začít projednávat takto: bod 70 ve 12.30 hodin, bod 74, 79 a 81 od 14.45 hodin, bod 82 od 16.15 hodin a bod 85 také od 16.15 hodin. Znamená to tedy, že bychom měli začít projednáváním bloku zpráv a dalších bodů.

Přednesu vám tedy pořadí těchto bodů, tak jak jdou za sebou a tak jak bychom se jim měli věnovat. Prosím také, aby předsedové poslaneckých klubů zvážili další možný postup: dnes jednání do 19. hodiny, resp. do vyčerpání těchto třetích čtení a bloku zpráv, což by znamenalo, že bychom zítra nemuseli projednávat žádný z těchto bodů, neboť bychom se dostali tak daleko ve schváleném pořadu schůze, že by onen sobotní jednací den nebyl nezbytný. Ne proto, že bychom nechtěli pracovat, ale protože jsme pracovali tak intenzivně, že jsme to zvládli dříve.

Sled bodů tedy je: 92, 93, 94, 95, 96, 97, 99, 100, 101 a 102.

 

Přikročíme k projednávání bodu

 

92.
Návrhy Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání

 

Prosím o klid ve sněmovně. To za prvé.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Janu Kasalovi, aby z pověření organizačního výboru předložené návrhy na vyznamenání uvedl.

 

Poslanec Jan Kasal: Pane místopředsedo, dámy a pánové, tak jako každoročně předstupuji před Poslaneckou sněmovnu s návrhem, který je uveden v příslušném tisku a který se týká naplnění práva Poslanecké sněmovny, které vyplývá ze zákona č. 157/1994 Sb., kdy Poslanecká sněmovna může navrhnout prezidentu republiky návrhy na propůjčení či udělení státních vyznamenání.

Připomínám, že organizační výbor si zřídil podvýbor pro tyto záležitosti. A připomínám také, že tento podvýbor je složen ze zástupců všech poslaneckých klubů. Rád sděluji, že se práce na přípravě materiálu, který máme projednávat, účastnili aktivně právě zástupci všech poslaneckých klubů. Poslanecké sněmovně bylo od občanů či poslanců předloženo celkem 97 podnětů a návrhů, z čehož si podle platných norem poslanci osvojili 53 návrhů a v mnohokolové diskusi posléze vybrali 34 návrhů. Ty předložili organizačnímu výboru. Organizační výbor tyto návrhy posléze projednal, schválil a doporučil Poslanecké sněmovně ke schválení.

Paní a pánové, vzhledem k tomu, že jste materiál měli možnost projednat v předstihu ve svých poslaneckých klubech a že návrh usnesení včetně jmen a krátkých charakteristik vám byl s předstihem předán, domnívám se, že v tuto chvíli mohu své úvodní slovo ukončit a požádat pana místopředsedu, aby otevřel diskusi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP