(11.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Zahájil jsem hlasování číslo 123. Kdo je pro přijetí tohoto usnesení? Kdo je proti?

Z přítomných 176 pro návrh 161, proti jeden. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

55.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb.,
o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1226/ - třetí čtení

 

Za navrhovatele je u stolku zpravodajů přítomen ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Prosím zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Pavla Hojdu. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1226/2.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

Chci se zeptat pana ministra a zpravodaje, jestli chtějí vystoupit se závěrečným slovem. Ne. Dávám slovo panu zpravodaji, aby přednesl návrh procedury.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, procedura bude velmi jednoduchá. Navrhuji, aby se nejprve hlasovalo o písmenu A, potom o písmenu B, o všech návrzích, a na závěr o celém zákonu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je námitka proti této proceduře? Není. Přikročíme tedy k hlasování. Prosím, pane poslanče, předneste první návrh.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nejprve budeme hlasovat o všech návrzích pod písmenem A. Doporučuji, pan ministr doporučuje.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 124. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 176 pro 130, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Prosím další návrh.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nyní budeme hlasovat o všech návrzích pod písmenem B. Doporučuji, pan ministr doporučuje.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 125. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 176 pro 122, proti 27. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nyní budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1226, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 126. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 176 pro návrh 162, proti jeden. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji, pane zpravodaji. S vámi se loučíme, nikoli však s panem ministrem Schlingem, neboť dalším bodem je bod číslo

 

56.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 49/1997 Sb., o civilním letectví
a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1264/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů vedle pana ministra zaujal zpravodaj hospodářského výboru pan kolega Zdeněk Švrček. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1264/3.

Otevírám rozpravu. Vedeme rozpravu ve třetím čtení. Na úvod vystoupí pan ministr.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych stručně uvedl stanovisko Ministerstva dopravy a spojů k některým pozměňovacím návrhům.

Především chci říci, ze souhlasím s návrhy hospodářského výboru, které vylepšují tento návrh zákona. Pouze - domnívám se, že to pan zpravodaj má obsaženo v legislativně technických změnách - pojem služeb při odbavovacím procesu na letišti je třeba nahradit pojmem odbavovací služby v souladu se zavedenou legislativní zkratkou.

Dále pozměňovací návrh výboru pro evropskou integraci B1 řeší věcně stejnou problematiku jako návrh hospodářského výboru uvedený pod bodem A2, přitom ovšem výbor pro evropskou integraci nerespektuje terminologii leteckého zákona. Doporučuji proto spíš znění uvedené v usnesení výboru hospodářského.

Co ovšem nemohu podpořit, je to, aby tematika, která je obsažena v tomto návrhu, byla rozšiřována. Jde totiž o tzv. euronovelu, která novelizuje zákon o civilním letectví opravdu pouze v minimální míře, a vnášení další tematiky do tohoto návrhu by mohlo způsobit problémy, které jistě většina sněmovny nechce vyvolat. Jde konkrétně o návrh pana kolegy Švrčka na určitý přesun kompetencí mezi Úřadem pro civilní letectví a Ministerstvem dopravy a spojů. Nechci diskutovat věcně tuto tematiku, je na ní něco pravdy, ale domnívám se, že je to zcela zřetelně téma pro velkou novelu zákona o civilním letectví, která se připravuje. Máme určité zkušenosti, že takovéto pozměňovací návrhy, pokud jsou přijaty, nebyly náležitě projednány, neprošly celým legislativním procesem, mohou pak způsobit problémy velmi neočekávané a nežádoucí. Čistě z tohoto důvodu nemohu s tímto pozměňovacím návrhem vyslovit souhlas.

Rovněž a zcela zásadně nemohu souhlasit, aby do tohoto návrhu zákona byla implantována novela živnostenského zákona týkající se taxislužby. Jsou to pozměňovací návrhy D1 a D2 pana Vladimíra Doležala. Domnívám se, že takovouto konfliktní tematiku - a vždycky záležitosti taxislužby zde byly konfliktní - je potřeba řešit v jiném návrhu, a nikoli v euronovele zákona o civilním letectví, a proto rozhodně nemohu doporučit tento pozměňovací návrh ke schválení.

Děkuji za pozornost. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan poslanec Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal o stažení mého pozměňovacího návrhu pod písmenem D. Není to proto, že s tím pan ministr nesouhlasí a bojí se a domnívá se, že taxislužba by se neměla řešit. Já se domnívám, že řešit by se měla co nejrychleji a co nejdříve, a jestli to má něco společného s euronovelou, nebo ne, to bych tady nerad diskutoval. Ale je to z důvodů legislativních, je to po dohodě s legislativou.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan zpravodaj.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Já mám malou legislativně technickou. V návrhu A2 nahradit "služeb při odbavovacím procesu na letišti" slovy "odbavovací služby".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP