(Ohlášená přestávka prodloužena o 10 minut do 15.10 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 15.12 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, je 15 hodin 12 minut, vypršela doba, která byla určena k přestávce na jednání poslaneckého klubu ČSSD. O slovo požádal předseda vlády. Já mu ho velmi rád udělím bezprostředně poté, co zaujmete svá místa a v jednacím sále sněmovny zavládne klidná atmosféra.

Vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste zaujali svá místa, budeme pokračovat v přerušeném jednání. Slovo má předseda vlády. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nastala situace, která mě samotného uvádí do rozpaků. Přiznávám se k těmto rozpakům a chtěl bych poprosit sněmovnu, aby mi věnovala v procedurální záležitosti, což je záležitost, ve které se vůbec nevyznám a nikdy jsem se nevyznal, minutu pozornosti.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny mě upozornila na § 76 odst. 5 našeho jednacího řádu, který zní - cituji: Každý poslanec může vznést při hlasování nebo bezprostředně po něm námitku proti průběhu nebo výsledku hlasování. O takové námitce rozhodne sněmovna bez rozpravy. Konec citátu.

Z odstavce 5 § 76 nevyplývá, že by námitku mohl vznést pouze poslanec, který byl hlasování přítomen a hlasoval chybně, ale já naprosto uznávám, naprosto uznávám, že tato interpretace, byť odpovídá dikci jednacího řádu, je přinejmenším dubiózní. Dovolte mi proto, abych vás seznámil pouze s těmito fakty.

Hlasoval jsem proti návrhu na zamítnutí, a stejně tak bych samozřejmě hlasoval i proti návrhu na přikázání výboru v rámci obecné rozpravy, poté, z čehož naprosto neviním zpravodaje, jsem byl jím v dobré víře ujištěn, že obdobný návrh - což zpravodaj nemohl očekávat - v podrobné rozpravě nezazní, odkulhal jsem do atria, a když jsem s touto holí nestačil včas přikulhat, tak jsem se neúčastnil hlasování. To je vše a s těmito fakty, s ničím víc a s ničím méně, vás nechci seznamovat. Jak říkal Helmut Kohl, ať už blahé, nebo neblahé paměti, záležitost gripenů je nesporně "šéf sache" (?), a ministerský předseda, kdyby nebyl zraněn, by jistě tady seděl trvale právě při této záležitosti.

Nicméně ponechávám zcela a výlučně na vůli sněmovny, jak o této mé námitce - námitku proti průběhu hlasování - rozhodne. A jak rozhodnete, budu to samozřejmě a bez dalších námitek respektovat. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane premiére. Přiznám se, že mě při všem respektu a soucitu s vaším zdravotním stavem dostáváte jako řídícího schůze do velmi nepříjemné situace, neboť podle mne je výklad jednacího řádu v tomto smyslu možný pouze jeden jediný. Námitku proti výsledkům hlasování může vznést poslanec dvojí formou. Za prvé jako námitku na revokaci proběhnuvšího hlasování - tam je to podmíněno tím, že tento návrh může podat pouze ten poslanec, který hlasoval pro - nebo námitku podle ustanovení jednacího řádu, které jste citoval - poslanec v průběhu hlasování nebo bezprostředně po něm, a já jsem bytostně přesvědčen, že takovouto námitku může podat pouze ten poslanec, který se příslušného hlasování účastnil. Obávám se, že kdybychom umožnili hlasování o vaší námitce, otevřeli bychom obrovský prostor pro spekulace do budoucna, kdy by každý poslanec, který se nemohl z objektivních důvodů účastnit příslušného hlasování, nebyl přítomen ve sněmovně, mohl podávat námitky proti hlasování.

Já v tuto chvíli jako řídící této schůze nemohu nechat o vaší námitce hlasovat.

Slovo má paní místopředsedkyně sněmovny kolegyně Buzková.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, pan premiér Zeman zde citoval přesně ustanovení § 76 odst. 5, a proto nemá cenu, abych ho zde četla znovu. Koneckonců máte ho každý ve svém jednacím řádu. Tento paragraf výslovně hovoří o tom, že každý poslanec může vznést - to znamená, že nehovoří o tom, který poslanec může a který poslanec nemůže. Hovoří pouze o tom, že každý poslanec může vznést námitku.

Dále hovoří o tom, že to může být námitka proti průběhu nebo výsledku hlasování. Není zde nikde uvedeno, že by k tomu poslanec musel vznést důvod typu, jestli stačil doběhnout hlasování, což se nějakým způsobem podařilo paní poslankyni Dundáčkové, ale už se to nepodařilo panu premiéru Zemanovi. Nejde tady o to, jaké důvody byly. Jednací řád hovoří jasně a myslím si, že není třeba v tomto případě dělat spor v tom smyslu, kdo právo má a kdo právo nemá. Jednací řád říká jasně, že každý poslanec má právo vnést námitku, a jednací řád neříká nic o tom, že poslanec musí uvést důvod, ani nemluví o tom, jaké důvody připuštěny mají být a jaké důvody připuštěny nemají být.

V této sněmovně se vžila zvyklost, že pakliže poslanec ve sněmovně je, hlasuje a na listině o hlasování je jiný výsledek, než jaký lze předpokládat, že poslanec si přál, bývá tato námitka připuštěna. Ano, to je bezesporu dobrá parlamentní zvyklost této Poslanecké sněmovny. Nicméně tato sněmovna se musí řídit literou jednacího řádu, který si sama schválila, a tento hovoří jasně: každý poslanec má právo vznést námitku.

V takovémto případě, pane místopředsedo, vy toto právo panu poslanci a předsedovi vlády Zemanovi upíráte, a já proto vznáším námitku proti postupu předsedajícího a žádám, aby o ní bylo bezprostředně hlasováno.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, já registruji vaše stanovisko, námitku proti postupu předsedajícího, nicméně musím konstatovat, že skutečně považuji za nemožné, aby fyzicky nepřítomný poslanec, ať již z toho, či onoho důvodu, ať již z důvodu, pro který máme pochopení, s kterým máme soucit, rozumíme tomu, vznášel námitku proti hlasování, které proběhlo bez jeho přítomnosti. Já nechám samozřejmě o vaší námitce proti postupu předsedajícího hlasovat.

Upozorňuji všechny kolegy, kteří chtějí vystoupit, že nemohou vystoupit, protože nevedeme rozpravu. Mohou vystoupit pouze osoby s přednostním právem, kterou je v tuto chvíli předseda poslaneckého klubu ODS pan kolega Tlustý. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Za prvé mi dovolte připomenout, že jsem požádal o přestávku pro poslanecký klub ODS, a to ještě před touto procedurální tahanicí, takže považuji za nepochybné, že z důvodu vyhovění těmto žádostem v minulosti vždy takováto přestávka vyhlášena bude. To za prvé.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP