(9.40 hodin)
(pokračuje Klaus)

Já vím, že je otevřena všeobecná rozprava. Já jsem ji ještě neukončil. Dám samozřejmě prostor každému, kdo chce vystoupit, nicméně bych vás chtěl poprosit, abyste opravdu pozorně zvážili, zda si myslíte, že vaše vystoupení bude podpořením tohoto konsensu, nebo zda se pokouší tento konsensus nabourat, zda vyvolá reakce, protireakce, a proto prosím, abyste dobře zvážili svá vystoupení.

Všeobecná rozprava je otevřená. Pokud to mohu brát tak, že ji mohu uzavřít, tak všeobecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou. Poprosil bych pana zpravodaje, jestli by mohl dát návrh usnesení, my ho máme písemně, ale zkuste se toho ujmout.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, v podrobné rozpravě vystoupilo pět představitelů pěti politických stran, z nichž všichni vyjádřili podporu usnesení Poslanecké sněmovny, které v zápětí přečtu, z toho jeden z představitelů vyslovil jakési výhrady.

 

Dámy a pánové, dovolte, abych přečetl usnesení Poslanecké sněmovny k dekretům prezidenta republiky.

 

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

  • odmítajíc snahy o otevírání otázek souvisejících s koncem a výsledky 2. světové války,
  • vyzdvihujíc pozitivní význam Česko-německé deklarace a v ní vyjádřenou vůli nezatěžovat budoucnost politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti,
  • potvrzujíc, že dobré sousedské vztahy a plnoprávné členství České republiky v Evropské unii patří k zahraničně politickým prioritám České republiky,
  • vycházejíc z toho, že rozsah a podmínky restitučního zákonodárství jsou zcela a výlučně v pravomoci českých ústavních orgánů,

prohlašuje, že:

  1. československé zákonodárství z let 1940 - 1946, včetně dekretů prezidenta republiky, vzniklo podobně jako v jiných evropských zemích v důsledku války a porážky nacismu;
  2. poválečné zákony a dekrety prezidenta republiky se realizovaly, byly konzumovány v období po svém vydání a dnes již na jejich základě nemohou vznikat žádné nové právní vztahy;
  3. právní a majetkové vztahy, které z nich vyplynuly, jsou nezpochybnitelné, nedotknutelné a neměnné.

 

Dámy a pánové, to je návrh usnesení Poslanecké sněmovny k dekretům prezidenta republiky. Pane předsedo, můžeme hlasovat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, já se pokusím přilákat další hlasující. Uzavírám podrobnou rozpravu a dám hlasovat o tomto návrhu usnesení. Pokud chcete odhlásit, já vás odhlásím. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Věřím, že jednotliví poslanci cítí význam tohoto usnesení a ve vlastním zájmu svým hlasováním či nehlasováním budou demonstrovat svůj postoj k této věci.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro návrh tohoto usnesení Poslanecké sněmovny, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Mohu konstatovat, že v hlasování pořadové číslo 46 z přítomných 169 poslanců 169 hlasovalo pro, nikdo nebyl proti. (Potlesk.)

 

Chtěl bych poděkovat všem za tento důstojný průběh našeho jednání. Myslím, že jsme dnes demonstrovali, že i v Poslanecké sněmovně může zvítězit státnické uvažování nad politikařením. Opravdu všem děkuji.

 

Vážení, máme procedurální návrh pana poslance Černého, než se dostaneme k bodu 6.

 

Poslanec Karel Černý: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, vážené kolegyně, dovolte, abych navrhl rozšíření programu 49. schůze Poslanecké sněmovny o dva body. Na konec prvního bloku mezinárodních smluv navrhuji zařadit sněmovní tisk 1307 - Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu Dohoda o zřízení mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno, podepsaná dne 18. července 2001 v Paříži, a dále na konec bloku prvního čtení navrhuji zařadit sněmovní tisk 1304 - Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, ve znění zákona č. 155/2000 Sb., sněmovní tisk 1304. Žádám o oddělené hlasování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, dám hlasovat o tomto návrhu. (Připomínky u předsednického stolu mimo mikrofon.) Prosím pana poslance Černého, jestli by vykonzultoval s organizačním odborem, že smlouva o vínu a vinicích, o vinných révách, nemá splněnu lhůtu. Já velice prosím, abychom vždycky, když navrhujeme tento návrh, si tyto věci zkonzultovali. Já o tom prvním návrhu nedám hlasovat. Jednejte si o tom dále. Dám hlasovat opakovaně - je to myslím další pokus - o vojácích z povolání - zařadit tento bod.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 47 z přítomných 166 poslanců 114 pro, 7 proti. Návrh na x-tý pokus byl přijat.

 

Dostáváme se k bodu

 

6.
Vládní návrh zákona o přijetí úvěrů na financování
Programu pořízení a provozování 24 nadzvukových letadel JAS 39 Gripen
/sněmovní tisk 1229/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády uvedou tento návrh zákona ministr obrany Jaroslav Tvrdík a ministr financí Jiří Rusnok. Prosím, aby se postupně ujali slova. (Neděje se.) Prosím pana ministra Tvrdíka, byl vyzván k promluvení. Pokud pan ministr Tvrdík nechce hovořit, nedám mu slovo.

Znovu se ptám pana ministra Tvrdíka, zda slyší mou výzvu k vystoupení. Pokud nechce hovořit, pan ministr financí.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v souladu s usnesením vlády, které vláda přijala 10. prosince 2001, je vám dnes předkládán k projednání ve druhém čtení návrh kontraktu na nákup 24 víceúčelových nadzvukových letounů JAS 39 Gripen. O možnosti pořízení nových nadzvukových letounů pro Armádu ČR se diskutuje již poměrně dlouho. Tato otázka byla již předmětem jednání dvou předešlých vlád.

Já budu ve svém vystoupení hovořit v podstatě pouze o finančních aspektech celé věci, protože takové je moje zmocnění a protože jako ministr financí jsem převzal odpovědnost za tým financování, který se zúčastnil kontraktačních jednání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP