Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
24. dubna 2002 v 9.10 hodin

Přítomno: 179 poslanců

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahájíme formálními věcmi. Prosím, abyste se všichni posadili.

Zahajuji druhý jednací den 49. schůze sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali z důvodů zdravotních poslanci Klanica, Koudelka, Ondruš, Snítilý, z vážných rodinných důvodů poslankyně Jungová, Kocianová, Mihaličková, v zahraničí jsou na služebních cestách poslanci Máče, Matějů, Štěpová a Skopal, a velmi unikátní jev je pan poslanec Pavel Němec - pan poslanec Pavel Němec se omlouvá bez udání důvodů. To považuji za velmi mimořádné. Moc ho prosím, i předsedu jeho klubu, aby bylo možné uvést důvod nepřítomnosti pana poslance Němce. Omluva bez důvodu nemá žádnou možnost přijetí.

Vzhledem k účasti na schůzi Senátu se omlouvá pan místopředseda vlády Grégr.

Dnes budeme projednávat nejdříve bod 86 - "Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k dekretům prezidenta republiky". Poté - prosím, abyste si pozorně uvědomili - budeme pokračovat v projednávání dalších bodů podle schváleného pořadu, tzn. body 6, 11, 12, 13 atd. Prosím, aby to tímto způsobem bylo všem jasné.

 

Dostáváme se k bodu

 

86.
Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k dekretům prezidenta republiky

 

Návrh usnesení vám byl včera rozdán do lavic, všichni jste měli možnost se s ním seznámit. Nevím, koho poprosit, aby byl zpravodajem. Nechtěl by být zpravodajem pan poslanec Laštůvka?

Dovolte, abych v této chvíli zahájil všeobecnou rozpravu, s tím, že bych prosil, abychom respektovali elementární dohody, které jsme při přípravě tohoto návrhu usnesení udělali. Tento bod usnesení jsem navrhl já a byl jsem konsensuálně domluven s pěti předsedy politických stran. Proto bych nejdříve poprosil, aby pět předsedů, v případě Unie svobody předseda poslaneckého klubu, pronesli své krátké zdůvodnění, proč s tímto návrhem usnesení vystupují.

Dovolte, abych v úvodu řekl několik slov.

Vážené paní poslankyně a poslanci, jsem rád, že jsem mohl být jedním ze spoluautorů a spolupředkladatelů tohoto usnesení. Toto usnesení považuji za velmi důležité jak z vnitropolitických důvodů, tak z důvodů vnějších, zahraničněpolitických.

Myslím, že je velmi důležité, že návrh usnesení, který máte před sebou, vznikl jako výsledek konsensu všech politických stran zastoupených ve sněmovně. Chtěl bych vyjádřit naději, že to není výrazem jakýchsi předvolebních zájmů těch či oněch politických stran, že to není projev nacionalismu, že to není projev snah z vnitropolitických důvodů eskalovat historické problémy, jak se odpůrci tohoto usnesení pokoušejí celou věc interpretovat.

Tento bod programu vznikl spontánně mezi námi všemi jako výraz zneklidnění sněmovny nad pokusy některých kruhů zejména v zahraničí znovu otevírat tragické projevy historie, komplikovat jimi současné mezinárodní vztahy a zneklidňovat naši veřejnost. Myslím, že návrh dnešního usnesení je výrazem zodpovědnosti všech stran zastoupených v této sněmovně vůči občanům naší země za ochranu právních prostředků platných v naší demokratické zemi. Věřím, že je to výraz odhodlání vyslat jasné stanovisko, které sdílejí všechny významné síly na české politické scéně, a to vůči veřejnosti domácí i vůči zahraničí.

Již jsem řekl, že návrh usnesení, které máte před sebou, je výsledkem konsensu všech politických stran zastoupených v této sněmovně, je také výsledkem shody, že to má být usnesení stručné, jasné a věcné. Včera jsem s návrhem tohoto usnesení seznámil oficiálně i prezidenta republiky a mohu říci, že s jeho dikcí i obsahem vyjádřil své ztotožnění.

Navrhuji proto a prosím jako předseda Poslanecké sněmovny, abychom návrh tohoto usnesení projednali a přijali klidně, bez zbytečných emocí a bez zbytečných diskusí. Myslím si, že je společnou vůlí nás všech, aby toto usnesení zapůsobilo vůči domácí a zahraniční veřejnosti rozhodným, ale uklidňujícím a věcným dojmem.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji předsedovi sněmovny panu Václavu Klausovi. Nyní uděluji slovo místopředsedovi vlády, ministru práce a sociálních věcí panu Vladimíru Špidlovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP