(15.20 hodin)
(pokračuje Klaus)

Pan poslanec Aubrecht navrhuje zařadit nový bod sněmovní tisk 1300, vládní návrh zákona o ochraně ovzduší, jako nový bod mezi prvními čteními.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 32 z přítomných 178 poslanců 66 pro, 85 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Macháček chce bod číslo čtyři - dovoz, vývoz - jako poslední bod druhých čtení.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 33 z přítomných 178 poslanců 88 pro, 76 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Nájemník.

 

Poslanec Václav Nájemník: V hlasování číslo 31 jsem marně hlasoval tak, jak jsem chtěl hlasovat. Zpochybňuji hlasování, nerozsvítilo se mi světélko.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Návrh pana poslance Kučery je nejdiskutovanějším návrhem zde. Čili pane poslanče, vám se nerozsvítilo světýlko? (Hluk ve sněmovně.) Pro jistotu vás odhlásím, aby se vám rozsvěcovala světýlka.

 

Budeme tedy hlasovat o nároku pana poslance Nájemníka - díky jeho chybě nebo chybě techniky - na nové hlasování.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 34 z přítomných 173 poslanců 118 pro, 13 proti. Návrh byl přijat.

 

Proto tedy budeme do třetice hlasovat o návrhu na pevné umístění školského zákona zítra po obědě.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 35 z přítomných 177 poslanců 87 pro, 82 proti. Návrh opravdu nebyl přijat, a protože platí nepsaný zákon pana poslance Severy "třikrát a dost", tak bych doporučil, abychom už dále o tomto nehlasovali.

 

Pan poslanec Filip - další bod. Čili už nikdo nezpochybňuje nic, jestli tomu dobře rozumím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, pane premiére, vážená vládo, paní a pánové, omlouvám se, ale při mém návrhu na vyřazení bodů se pravděpodobně nehlasovalo o návrhu na vyřazení 23 a 76, protože se hlasovalo 14, 67. Takže jsem pochopil, že o mém návrhu se nehlasovalo.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, já jsem řekl o bodu 14 a 23 a adekvátně 67 a 76 a dal jsem o tom hlasovat společně. Odpřísáhnu to teď, že jsem to řekl vědomě, a vím to naprosto stoprocentně, že hlasování tohoto typu proběhlo. Stoprocentně. Říkám to zcela autoritativně.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím, pan poslanec Sobotka. Teď budu asi ironický, když budu říkat, že se nežvejká při promlouvání na řečništi. Nezlobte se, pane poslanče, opravdu. (Zatleskání.)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, musím říci, že bych chtěl zpochybnit své hlasování, které se týkalo pozměňujícího návrhu pana kolegy Filipa, ve kterém se hlasovalo současně o vyřazení bodu 14 a současně o vyřazení bodu číslo 23. Nehlasoval jsem pro tento návrh a ve sjetině je uvedeno, že jsem pro tento návrh hlasoval. Čili chtěl bych zpochybnit toto hlasování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Pan poslanec Sobotka sděluje, že výsledek hlasování byl jiný než jeho hlasování, a proto žádá o nové hlasování. Dávám hlasovat nejdříve o jeho návrhu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 36 z přítomných 177 poslanců 112 pro, 29 proti. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy znovu hlasovat o vyřazení bodu 14 a 23 ve druhém čtení. (Poslanec Sobotka se hlásí o slovo.) Pane poslanče, nezlobte se, já mohu dát hlasovat, že jste se pomýlil v tehdejším hlasování. Nemohu dát hlasovat o jiném hlasování, než které tehdy proběhlo. Toho se vaše nepřesné hlasování netýkalo. Musím dát hlasovat o stejném hlasování. Máte šanci znova hlasovat o stejném hlasování, jaké bylo tehdy. Nemohu dát o jiném.

Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, děkuji za to, že mi bylo uděleno slovo v souladu s jednacím řádem této Poslanecké sněmovny. Dovolte, abych vznesl námitku proti postupu předsedajícího.

Domnívám se, že bychom měli o každém z těchto bodů hlasovat zvláště. Je zvykem v této sněmovně, že hlasujeme o vyřazení jednotlivých bodů, které spolu věcně nesouvisí, samostatně. A podle mého názoru by bylo dobré, abychom takto postupovali v tomto případě.

Dovoluji si tedy vznést v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny námitku proti postupu předsedajícího. V případě, že tato námitka nebude přijata, tak samozřejmě akceptuji v souladu s jednacím řádem návrh postupu tak, jak jste ho předložil.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, beru v úvahu tuto námitku, ale musím konstatovat, že je uplatněna pozdě. V tomto smyslu jsme legitimně hlasovali společně.

Dobře, nemám námitky se o tom přít, dokonce přiznávám, že nevím přesně, o jaké konkrétní body jde, takže jsem zcela neutrální v této věci. Pan poslanec chce - námitka je teď o čem? (Místopředseda Langer mimo mikrofon: Že jste nechal hlasovat o obou bodech společně.) O tom, že jsem nechal hlasovat o obou bodech společně. Ony mi byly předloženy společně a já jsem dal o nich hlasovat, vy jste nikdo nenavrhl oddělené hlasování. Ale nevidím důvod na poslední schůzi se o to příliš prát, a proto o tom hlasovat dám, i když můj názor je evidentní, že je to změna názoru, není to uplatnění nějakého aprioristicky správného názoru.

Dobře. Prosím, abyste se posadili a hlasovali.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP