(18.30 hodin)
(pokračuje Jirousová)

Další pozměňovací návrh směřuje k části 112. Je to zákon o odpadech. Zde se praví v § 16 odst. 3 zákona č. 185/2001 Sb.: S nebezpečným odpadem může původce nakládat pouze na základě souhlasu příslušného okresního úřadu. Tato působnost se dle předloženého návrhu má přenést na krajské úřady, což by se rovnalo vyslovenému šikanování drobných živnostníků. Těchto řízení se u okresního úřadu vedou ročně stovky, u krajského úřadu by šlo o tisíce, takže úředníci by nejen byli fyzicky vzdálení, ale postrádali by i znalost konkrétní místní situace, neměli by čas klientovi poradit atd. Přitom v drtivé většině případů jde o nevelké množství takových odpadů. Nebezpečným odpadem je například zaolejovaný hadr, plechovka od ředidla, zářivka s obsahem rtuti apod. Tuto činnost je proto nezbytně nutné převést na úřady obcí s rozšířenou pravomocí, snad jen s tou výhradou, že krajský úřad by povoloval nakládání s velkým množstvím takových odpadů. Logicky by se nabídla například hranice sto tun za rok, protože od této hranice je původce povinen zřídit funkci odpadového hospodáře, tedy kvalifikovanou osobu, která může a musí řádnému nakládání s odpady věnovat čas a energii, a styk se vzdáleným krajským úřadem pro ni nebude představovat podstatné zatížení.

Doporučuji proto, aby diskutovaný § 16 odst. 3 zákona o odpadech zněl: S nebezpečnými odpady může původce nakládat pouze na základě souhlasu věcně a místně příslušného orgánu státní správy, s navazujícími změnami v kompetencích.

§ 78 odst. 2 (krajský úřad) písm. i) uděluje souhlas (k?) nakládání s nebezpečným odpadem podle § 16 odst. 3 v množství větším než sto tun nebezpečného odpadu za rok.

§ 79 odst. 1 (obecní úřad obce s rozšířenou působností) písm. c) uděluje souhlas (k?) nakládání s nebezpečnými odpady podle § 16 odst. 3, nejde-li o případ dle § 78 odst. 2 písm. i), udělení souhlasu může vázat na podmínky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní poslankyně. Slovo má pan kolega Havlíček, připraví se paní poslankyně Sehnalová a pan poslanec Beneš.

 

Poslanec Jiří Havlíček Pane předsedající, dámy a pánové, pozměňovací návrhy k tisku 1160 část 63 - Změna zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů.

Bod 17 se vypouští.

Bod 18. V § 10 odst. 4 se za slovo "zpracování" vkládají slova "havarijního plánu kraje" a dále slova "krizových plánů krajů" se nahrazují slovy "krizového plánu kraje a krizových plánů obcí". Slova "a okresu" se zrušují.

Bod 19 se vypouští.

Bod 20. V § 10 odst. 5 písm. c) zní: Zpracovává poplachový plán integrovaného záchranného systému kraje. U písm. g) a h) se za poslední slova vkládají slova "dle krizových plánů".

Za bod 20 se vkládá nový bod 20a), který zní: V § 10 odst. 5 písm. e) se za slova "Ministerstvem vnitra" vkládají slova "hejtmanem a krizovým štábem kraje".

Bod 25. § 12 odst. 1 zní: Obecní úřad obce s rozšířenou působností při výkonu státní správy kromě úkolů uvedených v § 15 zajišťuje připravenost celého správního obvodu na mimořádné události, provádění záchranných a likvidačních prací a ochranu obyvatelstva.

Odst. 2 zní: Hasičský záchranný sbor kraje pro potřebu správních obvodů a přípravu záchranných prací dále:

a) plní úkoly při provádění záchranných a likvidačních prací stanovené Ministerstvem vnitra a příslušným krizovým štábem,

b) organizuje součinnost mezi obecním úřadem obce s rozšířenou působností a ostatními obcemi ve správním obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Další písmena jsou dle návrhu.

Bod 28. V § 15 odst. 2 písm. e) se slova "okresnímu úřadu" nahrazují slovy "krajskému úřadu" a slovo "okresu" se nahrazuje slovem "kraje".

Bod 35. V § 22 se slova "okresního úřadu" zrušují.

Bod 36. V § 23 odst. 1 se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "krajský úřad" a slovo "okresu" se nahrazuje slovem "kraje".

Bod 39. V § 23 odst. 2 písm. c) se slova "okresního úřadu" nahrazují slovy "krajského úřadu".

Bod 40. V § 24 odst. 1 písm. a) se slovo "okresu" nahrazuje slovem "kraje" a slova "okresnímu úřadu" se nahrazují slovy "krajskému úřadu".

Bod 41. V § 24 odst. 2 písm. b) se slova "okresnímu úřadu" nahrazují slovy "příslušnému pracovišti krajského úřadu" a před slovo "ohroženým" se vkládá slovo "bezprostředně".

Bod 43. V § 25 odst. 2 písm. b) se slova "přednosty okresního úřadu" nahrazují slovy "hejtmana".

Bod 44. V § 25 odst. 2 písm. e) a f) se slova "okresního úřadu" nahrazují slovy "krajského úřadu".

Bod 45. V § 27 odst. 1 se slova "okresních úřadů" zrušují.

Bod 46. V § 27 odst. 2 zní: Kontrolu uvedenou v odst. 1 vykonává u obce krajský úřad u krajského úřadu Ministerstva vnitra ve spolupráci s příslušným ministerstvem.

Bod 56. V § 34 se slova "okresní úřad" zrušují.

Bod 57. Za § 35 se vkládá nový § 35a, který zní: Působnosti stanovené krajskému úřadu nebo obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností dle tohoto zákona jsou výkonem státní správy v přenesené působnosti.

Další jsou pozměňovací návrhy v části 64 - Změna zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů, krizový zákon.

Bod 1 návrhu se vypouští. Bod 2 se vypouští.

Bod 21. V § 10 odst. 2 písm. c) se slova "a okresu" zrušují.

Bod 22. V § 10 se odst. 4 vypouští.

Bod 23. V § 154 odst. 2, 3, 4, 5 se slova "hasičský záchranný sbor kraje" nahrazují slovy "krajský úřad".

Bod 26. V § 21 odst. 2 písm. c) se slova "okresnímu úřadu" nahrazují slovy "krajskému úřadu" a slovo "okresu" se nahrazuje slovem "kraje".

Bod 27. V § 21 odst. 2 písm. f) se slova "okresnímu úřadu" nahrazují slovy "krajskému úřadu".

Bod 28. V § 21 odst. 2 písm. f) se slova "okresním úřadem" nahrazují slovy "krajským úřadem".

Bod 35 se vypouští, bod 36 se vypouští.

Bod 40. V § 29 odst. 2 se v prvním řádku vypouštějí slova "nebo hasičský záchranný sbor kraje" a ve čtvrtém řádku se vypouštějí slova "hasičský záchranný sbor kraje".

Bod 47. V § 33 odst. 2 se slova "hasičský záchranný sbor kraje" nahrazují slovy "krajský úřad".

Bod 50. V § 39a se ve třetím řádku za slova "výkonem" doplňují slova "státní správy v".

Bod 51 se vypouští.

Část 93 - Změna zákona č. 218/1999 Sb., o rozsahu branné povinnosti a o vojenských správních úřadech, branný zákon, ve znění zákona č. 238/2000 Sb.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP