(17.40 hodin)
(pokračuje Hanuš)

V této části 85 vypustit body 8 a 26. Ostatní body se přečíslují.

Krátké odůvodnění. Tato ustanovení by vedla ke zhoršení hospodaření v lesích.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Ondruš. Připraví se pan poslanec Krása a pan poslanec Brousek.

 

Poslanec František Ondruš: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pozměňovací návrhy, které budu uvádět, se vztahují ke sněmovnímu tisku 1160. První skupina pozměňovacích návrhů je k části 63, to znamená ke změně zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a změně některých zákonů. Pozměňovací návrhy jsou následující.

V § 22 slova "hasičského záchranného sboru kraje" nahradit slovy "krajského úřadu".

V § 23 odst. 1 slova "hasičský záchranný sbor kraje" nahradit slovy "krajský úřad".

V § 23 odst. 2 písm. c) slova "hasičskému záchrannému sboru kraje" nahradit slovy "příslušným orgánům krajského úřadu" a slovo "jím" nahradit slovem "jimi".

V celém § 23 slova "hasičskému záchrannému sboru kraje" nahradit slovy "krajskému úřadu".

V § 25 odst. 2 písm. e) a písm. f) slova "hasičskému záchrannému sboru kraje" nahradit slovy "příslušným orgánům krajského úřadu" a slovo "jím" nahradit slovem "jimi".

V § 27 odst. 1 slova "hasičský záchranný sbor kraje" nahradit slovy "krajský úřad".

V § 34 slova "hasičský záchranný sbor kraje" nahradit slovy "krajský úřad" a vypustit slova "orgán kraje nebo".

Tolik pozměňovací návrhy k části 63.

Část 64 - budu uvádět nová znění paragrafů, která navrhuji.

§ 9 odst. 1 písm. e): "e) poskytují na požádání podklady ministerstvům, krajským úřadům a obecním úřadům obcí s rozšířenou působností".

§ 9 odst. 1 písm. f): "f) vyžadují prostřednictvím Ministerstva vnitra potřebné podklady od krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností".

§ 14 odst. 2 písm. a): "a) zřizuje se pracoviště krizového řízení".

Dále navrhuji vložit nový § 18, včetně nadpisu, který zní: "§ 18 - Krajský úřad" - odst. 1 v tomto znění: "(1) Ukládá obcím s rozšířenou působností a obcím, které určí, povinnost rozpracovat vybrané úkoly krizového plánu kraje."

Odst. 2 téhož paragrafu: "(2) Poskytuje obcím s rozšířenou působností a obcím určeným podle odst. 1 na vyžádání podklady nezbytné pro rozpracování úkolů krátkodobého plánu kraje."

Za § 18 navrhuji vložit nový díl 5, který včetně názvu zní: "Obecní úřady s rozšířenou působnosti i obecní úřady určené krajským úřadem".

§ 19 odst. 1: "(1) Starosta obce s rozšířenou působností a starosta obce určené krajským úřadem podle § 18 odst. 1 zřizuje jako svůj pracovní orgán k řešení krizových situací krizový štáb."

Odst. 2 téhož paragrafu: "(2) Obecní úřad obce s rozšířenou působností a obce určené krajským úřadem rozpracovává úkoly krizového plánu podle pokynů krajského úřadu."

§ 20: "Za krizové situace je starosta obce s rozšířenou působností oprávněn uložit právnickým a fyzickým osobám obce povinnost poskytnout věcné prostředky a fyzickým osobám uložit pracovní povinnost nebo pracovní výpomoc. Při využití těchto oprávnění je tento starosta povinen postupovat obdobně, jak je uvedeno v § 3 odst. 2 a 6 a v § 17 odst. 3. Zároveň je povinen zajistit, aby občané v obci s rozšířenou působností byli seznámeni s nařízenými krizovými opatřeními v nejkratší možné době. Jestliže jsou opatření tohoto starosty v rozporu s opatřeními hejtmana, provedou se opatření hejtmana."

§ 21 odst. 2 písm. b): "b) poskytuje krajskému úřadu a obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností podklady a informace potřebné pro zpracování krizového plánu kraje".

§ 21 odst. 2 písm. c): slova "hasičskému záchrannému sboru kraje" se nahrazují slovy "krajskému úřadu".

§ 28 odst. 5 písm. a): "a) obsah činnost a složení bezpečnostní rady kraje, obce s rozšířenou působností a obce určené krajským úřadem podle § 18 odst. 1 a krizového štábu kraje a obce s rozšířenou působností a obce určené krajským úřadem podle § 18 odst. 1".

§ 29 odst. 2: "(2) V případě, že ministerstvo nebo krajský úřad zahrne do krizového plánu konkrétní právnickou osobu nebo podnikající fyzickou osobu, je tato povinna bezplatně poskytnout a aktualizovat požadované podklady uvedené v § 14 odst. 3 a další související údaje. Ministerstva, krajské úřady, územní správní úřady nebo obce mohou uzavřít s právnickými osobami a podnikajícími fyzickými osobami smlouvy ke splnění úkolů vyplývajících z krizových plánů."

§ 33 odst. 1: "(1) Ministerstvo, orgány krajů a obcí, které se podílejí na krizovém řízení, jsou oprávněny v mezích své působnosti kontrolovat dodržování tohoto zákona a předpisů vydaných (k?) jeho provedení. Při vykonávání jeho činnosti se řídí základními pravidly stanovenými zvláštním právním předpisem." Odkaz 25 pod čarou zní: "Zákon č. 552/1991 Sb., o státní kontrole, ve znění pozdějších předpisů.".

§ 33 odst. 2: "(2) Kontrolu uvedenou v odst. 1 vykonává u obce krajský úřad a u krajského úřadu Ministerstvo vnitra ve spolupráci s příslušným ministerstvem."

Za § 39 se vkládá nový § 39a, který zní: "Působnosti stanovené krajskému úřadu nebo hejtmanovi nebo obecnímu úřadu s rozšířenou působností nebo starostovi obce s rozšířenou působností nebo obecnímu úřadu nebo starostovi podle tohoto zákona jsou výkonem přenesené působnosti kraje nebo obce s přenesenou působností nebo obce."

Poslední pozměňovací návrhy se týkají části 95, to znamená změny zákona č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, v platném znění. Zde navrhuji vypustit § 2, 3, 5 a 6.

To je vše. Děkuji za shovívavost a za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Krása, připraví se kolegové Brousek a Cabrnoch.

 

Poslanec Václav Krása: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si přednést několik pozměňovacích návrhů k vládnímu návrhu zákona o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů, tisk 1160.

První pozměňovací návrh - k části 25, změna zákona č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů. Na začátek textu se vkládají nové body 1 až 3, které znějí:

1. V § 73a odst. 1 se vypouští slovo "též" a za slova "mohou poskytovat" se doplňují slova "kraje, obce".

2. V § 73a odst. 2 se vypouští celá část věty za středníkem a nahrazuje se textem, který zní: "poskytovatelům sociálních služeb uvedeným v odst. 1 se poskytují z peněžních prostředků státního rozpočtu podle zvláštního zákona - odvolávka pod čarou - účelově určené příspěvky na úhradu nákladů na tyto služby." Odvolávka pod čarou: "Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů."

3. V § 73a se za odst. 2 vkládá nový odst. 3, který zní: "(3) Vláda nařízením stanoví pravidla poskytování příspěvků podle odst. 2, zejména za jakých podmínek, v jaké výši a v jakých lhůtách jsou příspěvky poskytovány."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP