(15.50 hodin)
(pokračuje Beneš)

Namísto aby se překladatelé zamysleli, zda náhodou číslovku 50 000 nenahradit číslovkou jinou a v kompetenci krajských úřadů povolování tombol prostě zrušit, neboť pro ty větší sumy je to Ministerstvo financí.

Vážené dámy, vážení pánové, 117 zákonů, přibude stý osmnáctý - zákon o hlavním městě Praze - nebylo projednáno jedním gesčním a jedním výborem, do kterých jsem je posílal, a proto dovolte, jakkoli nejsem příznivec říkám "deformy" veřejné správy, abych učinil následující nabídku. Ta nabídka spočívá za prvé v přerušení v podrobné rozpravě - zdůrazňuji v podrobné rozpravě, protože si myslím, že by bylo vhodné, aby maximum návrhů zaznělo v podrobné rozpravě dnes nebo zítra, podle toho, jak rychle se s projednáváním vypořádáme. Za druhé prosba na předsedu zdravotního a sociálního výboru, aby výbor projednal tu část, která se ho týká a o které jsme tady evidentně slyšeli, že má největší dopad z hlediska změny zákonů, a používám slova poslance Hofmana, vidím souhlasné kývání poslance Cabrnocha a dalších, a výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj by projednal v úterý dopoledne, neumím nabídnout jiný termín, abychom následně příští týden dokončili podrobnou rozpravu, a třetí čtení by probíhalo po projednání pozměňovacích návrhů s ujasněním jejich formulace, s případným upřesněním, abychom ke třetímu čtení přistoupili tak, abychom se nemuseli před našimi spoluobčany v některých případech schovávat.

Děkuji za pozornost a prosím pana ministra, aby zvážil tento mechanismus, neboť jsem si vědom, že bez prodloužení lhůty k projednávání a bez jeho souhlasného stanoviska tento režim možný není.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Hofman. Máme tady 35 příspěvků, pane poslanče. Vy jste mluvil dvacet minut.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážený pane předsedo, nebudu zdržovat. Já se jenom ohradím proti některým výrokům. Musím. Například sociálně-právní ochrana dětí byla na městech a obcích, byla shrnuta pod okresní úřad, protože je efektivní. A další věci. Toto je o přístupu, ne o bourání reformy veřejné správy. Je to o přístupu k zefektivnění veřejné správy. Nic více, nic méně. Ohrazuji se proti výrokům, že jsem něco řekl navíc, že jsem proti reformě veřejné správy. Já jsem všemi deseti pro reformu veřejné správy, ale jsou některá úskalí, na která jsem jako poslanec povinen upozornit. Je to konzultováno. Nerad bych, aby to bylo směšováno a použito k tvrzení, že jsem proti reformě.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Radko Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, budu se snažit být maximálně stručný při vědomí toho, že tu je spousta pozměňovacích návrhů. Proto chci říci jenom několik věcí.

Za prvé musím konstatovat, že předkladatel, to znamená Ministerstvo vnitra, vytvořil našemu výboru pro to, aby mohl celou materii projednat, maximálně možné podmínky. Já jsem se nesetkal za celé čtyři roky - pravda, nejsem v této sněmovně příliš dlouho - s tak vstřícným postupem, kdy vyhovělo ministerstvo úplně všemu, co výbor chtěl, resp. co chtěla pracovní skupina. Dokonce rozložilo zákon na tři díly tak, jak si přála pracovní skupina: Na zákony, které souvisejí přímo s reformou, resp. jsou vyvolány reformou, na ty změny, které nepřímo souvisejí, to znamená, že jsou legislativně technické, resp. takové, které vylepšují zákony jakousi souvislostí s reformou, a potom to, co tam je navíc, co přímo s reformou nesouvisí.

Všichni poslanci tyto věci dostali, dostali je v dostatečné míře, tak jak je potřebovali, jak je chtěli. A to je jenom část věcí, kterými vycházelo Ministerstvo vnitra vstříc. Takže rozhodně neplatí to, že by poslanci nemohli celou tu materii projednat. Pravda je, že při tom projednávání se poukázalo na to, že jeden jak vidíte z x výborů, byť nezastírám, že velmi významný výbor, celou záležitost neprojednal, a pak jsme se nezabývali ničím. Kdybychom se nezabývali dejme tomu jenom tou materií, to bych ještě chápal, ale nezabývali jsme se vůbec ničím.

A nyní k vlastnímu projednávání tohoto zákona. Já jsem byl připraven předložit podobný návrh, který tady pan kolega Beneš již řekl na mikrofon. Já se též domnívám, že tento zákon je tak složitý, že není možné v této chvíli, aby byl doprojednán ve druhém čtení. Je to zejména proto, že musíme reagovat na některé případné změny, kterými mohou projít další zákony reformy veřejné správy, protože ty zákony spolu úzce souvisejí. Navrhuji proto, aby v podrobné rozpravě byl tento zákon přerušen a byl zařazen do projednávání znovu, resp. aby bylo dokončeno druhé čtení, a to po schválení či neschválení zákonů o reformě veřejné správy ve třetím čtení. Mám tím na mysli zákony o obcích, zákony o krajích a zejména zákon o převodu majetku. Jestliže předpokládám, že by tyto zákony mohly být projednávány ve třetím čtení tento pátek, tak bych byl rád, aby po dokončení jejich cesty touto sněmovnou probíhalo druhé čtení tohoto zákona, resp. aby bylo dokončeno tak, abychom v tom dalším týdnu mohli vyřešit i třetí čtení.

Pokud pan předseda našeho výboru svolá výbor na tento čtvrtek, jsem připraven - stejně tak moji kolegové - se tohoto jednání účastnit. Jsem připraven přispět svou spoluprací k tomu, abychom udělali to, co jsme mohli udělat v klidu už předtím. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Poslední do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Fajmon.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, já bych chtěl upozornit na gramatickou stránku vládního návrhu, který jsme dostali. Já jsem se pokusil ten návrh poctivě přečíst, i když je to složité. Našel jsem na straně 13 překlep v § 13 odst. 1: Vlastník kulturní památky je povinen v případě - a opět tam následuje "v případě", takže tato formulace je tam dvakrát za sebou. Nevím, jestli je to chyba, ale doporučuji, abychom do Senátu neposílali zákony s těmito chybami. Není to jediná chyba, která tam je. Je tam rovněž chyba v označení části 120, není soulad mezi římským číslováním částí a názvem částí. Doporučuji, aby tyto chyby byly opraveny.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Jako další se hlásí do obecné rozpravy pan poslanec Hrnčíř. Za sebe, ano.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci. Já už jsem uvedl ve své zpravodajské zprávě, že máme k projednání podle mého názoru opravdu výjimečný zákon, který mění 117 návrhů zákonů, rozhazuje kompetence zrušených okresních úřadů na obce, obce s rozšířenou působností, kraje a centrální instituce. Navazuje a propojuje první a druhou etapu reformy veřejné správy a v podstatě můžeme říci, že realizuje reformu v praxi.

Doposud prováděli reformátoři spíše populární kroky. Povyšovali některá okresní města na krajská a včera některá pověřená města na ještě pověřenější, jakási malá okresní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP