(15.10 hodin)

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na své schůzi po odůvodnění a rozpravě se rozhodl přijmout toto usnesení: Přerušuje projednávání sněmovního tisku 1160 do doby projednání ve výborech Poslanecké sněmovny, tj. do 4. dubna 2002. Zmocnil zpravodaje, aby vás seznámil s tímto usnesením, a pověřil předsedu výboru, aby zaslal toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny, tak jak je to zaznamenáno ve sněmovní tisku 1160/1.

Dovolte mi, abych přednesl kratičké odůvodnění tohoto usnesení, o němž už zde byla trochu debata včera.

Vládní návrh zákona o změně zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů má výjimečné postavení v souboru zákonů spojených s reformou veřejné správy. Zatímco ostatní zákony byly přikázány k projednání výboru jednomu, tento návrh byl přikázán téměř všem výborům, tedy deseti výborům, kromě výboru pro evropskou integraci. Není mi znám jiný případ, že by Poslanecká sněmovna přikázala sněmovní tisk tolika výborům.

Předpokládám, že Poslanecká sněmovna měla na mysli, aby soubor celkem 117 zákonů projednaly výbory podle částí, které jim podle jejich zaměření přísluší. Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí se navíc vyjádří jako garanční výbor reformy veřejné správy. Takto byl proces nastartován, ale nebyl dokončen.

K návrhu na převod kompetencí zrušených okresních úřadů se vyjádřilo šest výborů z deseti. Většinou ty, v jejichž působnosti nebylo těch převodů tak mnoho. Jinak tomu bylo u těch výborů, kde převod kompetencí byl rozsáhlý. Usnesení nepřijaly ústavně právní výbor ani rozpočtový výbor, tedy dva poměrně důležité výbory.

Ještě více kompetencí se však převádí zejména v oblasti sociální a zdravotní. Výbor, jemuž předsedá pan předseda Škromach jednání přerušil.

O jednání výboru byl tak veliký zájem, že se účastníci nevešli do jednací síně výboru a vlastní jednání pak muselo být přerušeno a přeloženo do hlavního sálu, kde účastníci zaplnili celou levou sekci této zasedací síně. Téměř každý z nich měl připravené připomínky, které měly být projednány jinde a jindy.

Závěr garanční výbor poprávu nemohl přijmout a jednání přerušil do projednání ostatních výborů, tedy do 4. 4. 2002, aby dal šanci ostatním výborům vyrovnat se s četnými připomínkami.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Čili vy jste nám toto oznámil, ale návrh dáte až v obecné rozpravě.

Dále pan poslanec Výborný jako zpravodaj ústavně právního výboru. (Není přítomen.) Já jsem to ale před chvílí četl.

Prosím paní poslankyni Němcovou jako zpravodajku výboru rozpočtového.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte, abych vám přečetla zprávu o projednání, tak jak ji přijal rozpočtový výbor na své 55. schůzi dne 10. ledna letošního roku

Po úvodním slově náměstka ministra vnitra Postráneckého a zpravodajské zprávě poslankyně Němcové, po rozpravě a po hlasování rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny nepřijal usnesení. Zmocňuje mě, abych s tímto usnesením seznámila Poslaneckou sněmovnu, a já v této chvíli nemohu jako zpravodaj říci více slov. Omezím se na to, že vystoupím v další rozpravě.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji paní poslankyni. Za hospodářský výbor pan poslanec Hojdar. (Není přítomen.) Není, nechce mluvit.

Za výbor pro obranu a bezpečnost poslanec Koháček. Prosím poslance, aby byli tomuto jednání přítomni. Přečetl jsem předem, kdo je hlasováním sněmovny oficiálně určeným zpravodajem.

 

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, výbor pro obranu a bezpečnost se návrhem zákona zabýval na své 64. schůzi dne 27. února 2002. Po rozpravě, kde byl neúspěšně hlasován návrh na zamítnutí návrhu, přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně vyjádřit s návrhem zákona souhlas s tím, že doporučuje vypustit článek 54, což je zákon o zbraních a střelivu, který včerejším podpisem prezidenta na novém návrhu zákona ztrácí naprostý smysl. Jiné připomínky k tomu výbor pro obranu a bezpečnost neměl.

Vzhledem k tomu, že přednáším zpravodajskou zprávu, zdržím se všech slov, která bych chtěl říci. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Paní poslankyně Kocianová za výbor pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Poslankyně Jitka Kocianová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví na své 58. schůzi dne 28. února přerušil jednání k vládnímu návrhu zákona o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů do 3. dubna 2002. Toto jednání bylo přerušeno z důvodu značného množství pozměňovacích návrhů, které výbor nestačil projednat. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Pleva za výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu se zabýval částí 21, to je změnou zákona o památkové péči, částí 22, tj. změnou zákona o neperiodickém tisku, 23, tj. změnou o periodickém tisku, a částí 45, tj. změnou zákona o archivnictví.

Přijal usnesení, kde navrhuje drobné změny. Nebudu je zde číst, máte je všichni rozdány jako usnesení č. 310 výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP