(11.20 hodin)
(pokračuje Buzková)

Pan předseda měl předtím, než nás přišel pozdravit na galerii, jednání s delegací vedení a zástupců Poslanecké sněmovny v místnosti č. 120. Takže jej tedy jménem celé Poslanecké sněmovny na galerii vítám.

 

V tuto chvíli můžeme pokračovat v podrobné rozpravě. Ptám se, zda se do podrobné rozpravy dále někdo hlásí. Do podrobné rozpravy žádnou další přihlášku nemám, proto podrobnou rozpravu končím.

Pan poslanec Bláha v podrobné rozpravě navrhl zamítnout předložený návrh zákona. Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji.

 

O návrhu na zamítnutí rozhodneme v hlasování pořadové číslo 235, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 235 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 162 vyslovilo 73 a 80 bylo proti. (Potlesk.)

 

Tím jsme projednali tento bod a já končím jeho druhé čtení. Ještě než dám slovo panu poslanci Martínkovi, ohlašuji pro stenozáznam, že pan poslanec Zajíček má náhradní kartu č. 27.

Nyní předávám slovo přihlášenému panu poslanci Radko Martínkovi.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, navrhuji procedurální návrh, a sice pokračování včera zařazených a nedokončených bodů - sněmovní tisk 1160, což je návrh zákona o změně zákonů a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením okresních úřadů, a dále sněmovní tisk 1151, což je vládní návrh zákona o přechodu některých práv a závazků České republiky na kraje a obce.

Procedurální návrh zní tak, že by byly zařazeny jako pevné body ve tři hodiny odpoledne dnes, aby se tohoto projednávání mohl zúčastnit každý, kdo má k této věci chuť. Znovu pro pořádek opakuji: jako první bod ve tři hodiny návrh zákona sněmovní tisk 1160, druhé čtení, a jako druhý bod sněmovní tisk 1151, druhé čtení. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Je to procedurální návrh, o kterém rozhodneme v hlasování.

Vidím ještě procedurální přihlášku pana poslance Doležala.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, vážená paní předsedající. Chtěl bych jenom upozornit, že včera jsem přednesl procedurální návrh, o kterém nebylo hlasováno a který se týkal též těchto dvou bodů. Domnívám se, že o tom by mělo být hlasováno nejdříve. Návrh byl přeřadit tyto dva body na příští schůzi z důvodu neprojednání výbory.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: To znamená vyřadit z pořadu této schůze. Včera o tomto návrhu hlasováno nebylo, protože schůze byla ukončena poněkud nestandardně. Mělo být pravděpodobně o tomto návrhu hlasováno dnes ráno, což jak chápu, se zřejmě nestalo. Pakliže tento návrh padl dříve, musíme hlasovat nejprve o procedurálním návrhu pana poslance Doležela.

 

O tomto návrhu, tedy o návrhu na vyřazení těchto bodů z pořadu této schůze, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 236, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 236 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 167 vyslovilo 70 a 93 bylo proti.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Martínka o pevném zařazení těchto dvou bodů na patnáctou hodinu dnes odpoledne.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 237, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 237 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 167 vyslovilo 93 a 56 bylo proti.

 

Konstatuji, že s tímto procedurálním návrhem byl vysloven souhlas a tyto návrhy se budou projednávat dnes od 15 hodin.

 

V tuto chvíli budeme pokračovat v projednávání pevně zařazených bodů, kterým v tuto chvíli je

 

64.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 191/1999 Sb.,
o opatřeních týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží
porušujícího některá práva duševního vlastnictví
a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 121/2000 Sb.
/sněmovní tisk 1267/ - prvé čtení

 

Nejprve vám chci oznámit, že předseda vlády v průvodním dopise požádal o zkrácení lhůty pro projednání tohoto návrhu o 40 dnů. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Jiří Rusnok, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás stručně seznámil s tímto návrhem novely zákona č. 191/1999 Sb., což je zákon o opatřeních týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 121/2001 Sb.

Tento zákon s oním dlouhým názvem, který se týká dovozu a vývozu, nabyl účinnosti dne 1. prosince roku 1999. Za dobu účinnosti tohoto zákona celní orgány České republiky zajistily zboží, u něhož měly důvodné podezření, že jde o padělky nebo nedovolené napodobeniny, v celkové celní hodnotě, která přesahuje 150 mil. korun. Byla uzavřena celá řada případů, kdy soud přijal předběžné opatření, případně rozhodl, že jde o padělek nebo nedovolenou napodobeninu.

Vyskytlo se však také velké množství případů, kdy oprávněné osoby, tj. majitelé práv duševního vlastnictví nebo jejich zástupci, nemohli podat soudu žalobu, neboť jim celní úřad podle stávajícího znění § 11 odst. 3 tohoto zákona nemohl poskytnout údaje k tomu potřebné, nešlo-li o případy porušení práv duševního vlastnictví podle autorského zákona, což je jediná situace, kdy celní úřad tyto potřebné údaje poškozené osobě může poskytnout.

Stávající ustanovení § 11 odst. 3 tohoto zákona tak neodpovídá ustanovení čl. 6 odst. 1 nařízení Rady Evropských společenství č. 329594 (?) ve znění nařízení rady č. 241 z roku 1999. Oproti stávajícímu znění § 11 odst. 3 se navrhuje, aby oprávněná osoba byla povinna na písemnou žádost celního úřadu ve stanovené lhůtě předložit písemné vyjádření, z něhož jednoznačně vyplývá, že zajištěné zboží jsou padělky nebo nedovolené napodobeniny. To pak umožní celnímu úřadu uznat dané zboží za padělek nebo nedovolenou napodobeninu v řízení o přestupku nebo správním deliktu podle tohoto zákona, a tím se zrychlí celé celní řízení a řízení o přestupku, případně o správním deliktu. Celní úřad potom sdělí oprávněné osobě na základě její písemné žádosti jméno, příjmení a adresu místa trvalého pobytu nebo název nebo obchodní firmu a sídlo deklaranta a tytéž údaje o příjemci, pokud jsou celnímu úřadu známy, pro to, aby oprávněná osoba mohla uplatnit ochranu svého práva.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP