(10.10 hodin)
(pokračuje Holáň)

Ručí též za úrok, jakož i za náklady řízení, které k dlužné dani vzniknou ode dne následujícího po marném uplynutí lhůty stanovené ručiteli správcem daně k úhradě dlužné daně. Pokud je ručiteli povoleno posečkání daňového nedoplatku, ručí i za úrok, který vzniká po tuto dobu místo penále; po tuto dobu lze vymáhat daňový nedoplatek pouze na daňovém dlužníkovi.

Odstavec 5: Po uplatnění ručení je ručitel oprávněn nahlížet do daňového spisu daňového dlužníka v části týkající se daňového nedoplatku, za který ručí, a požadovat o něm informace z evidence daní, a to v rozsahu umožňujícím uplatnění odvolání z důvodů uvedených v odst. 3. Ohledně informací, které ručitel získá v daňovém řízení nebo v souvislosti s ním, je oprávněn též ke zproštění povinnosti zachovávat mlčenlivost podle § 24 odst. 4.

Odstavec 6: Ručitel, který uhradil za daňového dlužníka daňový nedoplatek, je oprávněn požadovat na správci daně potvrzení o úhradě tohoto nedoplatku. Byl-li daňový nedoplatek uhrazen ručitelem i daňovým dlužníkem, vrací se na žádost podanou do 30 dnů ode dne úhrady ručiteli jím uhrazená částka, nemá-li vlastní daňový nedoplatek.

Odstavec 7: Ručitel má při plnění platební povinnosti podle tohoto zákona obdobné procesní postavení jako daňový dlužník, nestanoví-li tento nebo zvláštní zákon jinak.

Bod 7 § 59 odst. 7 zní: Správce daně je povinen přijmout každou platbu daně, i když není provedena daňovým dlužníkem, a zachází s ní stejným způsobem, jako by ji zaplatil daňový dlužník. Reklamuje-li však oprávnění banka nebo pošta tentýž den, kdy byla platba připsána na účet správce daně, platbu správce daně vrátí. Není-li reklamace uplatněna tentýž den, správce daně jí vyhoví pouze tehdy, vznikl-li touto platbou vratitelný přeplatek, který nebyl do doby vyřizování reklamace vrácen daňovému subjektu ani použit na úhradu jiného nedoplatku, a to pouze do částky, která je přeplatkem, i když nedosahuje výše 50 korun. Nelze-li reklamaci vyhovět, vydá správce daně bance nebo poště potvrzení o došlé platbě a daňovém dlužníkovi, na úhradu jehož nedoplatku byla v důsledku jejich omylu zaevidována. Rovněž v případě, kdy prokáže ten, kdo zaplatil za daňového dlužníka, zřejmě omyl při úhradě, se postupuje při vyřízení reklamace podle věty třetí a čtvrté, nemá-li žadatel vlastní daňový nedoplatek. Vrácení platby tomu, kdo ji za daňového dlužníka zaplatil, není v ostatních případech přípustné.

Konečně poslední odst. 8. § 72 včetně nadpisu zní:

§ 72 - Zástavní právo

Odstavec 1: (K?) zajištění daňové pohledávky a jejího příslušenství může správce daně zřídit rozhodnutím zástavní právo. Zástavní právo vzniká doručením vykonatelného rozhodnutí správce daně o jeho zřízení katastrálnímu úřadu.

Odstavec 2: Není-li pohledávka s příslušenstvím zajištěná zástavním právem uhrazena do osmi dnů po uplynutí lhůty splatnosti, je správce daně oprávněn touto pohledávkou (?) uspokojit exekucí na předmět zástavy.

Odstavec 3: Ostatní platí přiměřeně ustanovení občanského zákoníku o zástavním právu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Pakliže tomu tak není, končím podrobnou rozpravu. Tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

Nyní se hlásí paní poslankyně Orgoníková s procedurálním návrhem.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte, abych požádala o zařazení původně zařazeného bodu 36, vládního návrhu zákona o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, zákon o dobrovolnické službě, sněmovní tisk 1168, druhé čtení, nyní na pořad schůze. Tento bod byl na základě žádosti pana poslance Výborného přeřazen na konec druhých čtení. Pan místopředseda Rychetský nás nyní žádá o zařazení tohoto bodu teď na pořad schůze. Zpravodaj tohoto zákona s touto změnou souhlasí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Je to procedurální návrh. Všechny vás odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 95, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 95 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 141 pro vyslovilo 95 a 28 bylo proti. Tím se tedy tento bod dostal na pořad v tuto chvíli.

 

Projednáváme tedy

 

36.
Vládní návrh zákona o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů
(zákon o dobrovolnické službě)
/sněmovní tisk 1168/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede místopředseda vlády Pavel Rychetský, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Vážené kolegyně a kolegové, vážená paní předsedající, protože jde o druhé čtení, budu velice stručný. Návrh zákona o dobrovolnické službě byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Tento výbor jej projednal 7. března 2002 a přijal usnesení k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Mohu říci, že s nimi v podstatě souhlasím. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1168/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Václav Hanuš.

 

Poslanec Václav Hanuš: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví projednal vládní návrh zákona o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů (zákon o dobrovolnické službě), sněmovní tisk 1168, na své 58. schůzi dne 28. února 2002. Po odůvodnění náměstkyně místopředsedy vlády paní Libuše Brádlerové a zpravodajské zprávě poslance Hanuše a po rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem o dobrovolnické službě, sněmovní tisk 1168. K tomuto tisku zároveň přijal několik pozměňovacích návrhů, které jste obdrželi v tisku 1168/1.

Doporučuji propuštění tohoto tisku do druhého čtení a avizuji, že v podrobné rozpravě přednesu ještě jeden návrh. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Pakliže tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou, do které se přihlásil pan zpravodaj Hanuš. Připraví se pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Václav Hanuš: Děkuji, paní předsedající. Dovolím si přednést jeden pozměňovací návrh. V § 4 se doplňuje odst. 3, který zní: Vysílající organizace může vedle smluv uzavíraných s přijímajícími organizacemi uzavřít smlouvy i s dobrovolníky o výkonu dobrovolnické služby v její prospěch.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP