(16.20 hodin)

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, zdá se, že nezbývá, než zopakovat několik faktů z tzv. reformy veřejné správy, pro kterou v této chvíli už jsou příznačná dvě slova: katastrofa a podvod. Proč katastrofa? Katastrofa proto, že je zřejmé, že nedojde k úspoře v počtu úředníků, ale dojde k dramatickému růstu počtu úředníků. Logicky proto nedojde k zlevnění státní a veřejné správy, jak tady slibovali ti, co prosazovali tuto tzv. reformu, ale naopak k dramatickému nárůstu těchto nákladů.

Zajímavé je, že je používán opět osvědčený model. Napřed se ví, kolik úřadů, kolik úředníků, v jakých městech, za rok nebo za dva se bude řešit za co. Všichni starostové - kterým teď slibujete ony úřady "římská tři", ale nemaťme se, vy jim ve skutečnosti slibujete zřízení nových okresních úřadů - přece souhlasí jenom proto, že se těší na chvíli, až si sem, do Poslanecké sněmovny, přijedou pro peníze. Pro peníze na vybudování úřadů, na provoz úřadů.

Aby nebyla veřejnost mýlena, uvedu příklad ze svého rodného města. Navštívil mě starosta města Slaného a zeptal se mě: "Dostal jsem metodický pokyn Ministerstva vnitra, který mě upozorňuje, že ve městě Slaném mám připravit kanceláře pro 67 úředníků." Já jsem se ho zeptal: "Kolik jich máte teď?" Odpověděl: "Mám jich 50." Jinými slovy - v městě Slaný vzroste počet veřejných a státních úředníků z dnešních 50 na plus 68, neboli 118. Na více než dvojnásobek.

Použil jsem slovo podvod. Proč podvod? Protože tvrdíte lidem, že zrušíte okresní úřady. Nezrušíte nic, protože na Kladně v současném okresním úřadu zůstanou skoro všichni. Proč tam zůstanou? Protože v jejich rukou zůstala nejen stejná razítka a stejné kompetence, ale dokonce jste jim některé přidali. A tak se na Kladně stane toto: Z budovy okresního úřadu bude sundána cedule a budou na ní vyvěšeny cedule jiné. Jednotlivé referáty tohoto úřadu se stanou řízené buď ministrem České republiky, nebo hejtmanem Středočeského kraje, nebo starostou Kladna. Ale všichni úředníci, kteří tam sedí - nebo alespoň skoro všichni - tam zůstanou sedět. Výsledek je jasný.

Zpět ke slovu katastrofa. Více úředníků, více peněz, zesložitění správy, ne její zjednodušení a přiblížení, ale zkomplikování a vzdálení občanovi.

Vrátím se znovu ke slovu podvod. Proč podvod? Toto nikdo občanovi České republiky dodnes neříká. Je maximální snaha to zastřít. Média opět z toho, co zde říkám, zítra nezveřejní nic, protože tzv. reformu považují za něco vznešeného, co se nesmí kritizovat, a to přesto, že to, vážené kolegyně a kolegové, dodnes nemá obsah. Proč to nemá obsah? Někteří říkáte 192 pověřených, jak navrhuje vláda, jiní odhadujete plus třicet, jiní odhadujete plus šedesát. Řekněte občanům této země: Nerušíme okresní úřady, zřizujeme 192 až 222 až 252 nových úřadů. V rámci toho jsou i stávající. Dodnes, vážená Poslanecká sněmovno, ani nevíte, kolik jich je. Jenom se handrkujete o tom, ve kterých městech mají sídlit. Handrkujete se proto, že všichni ti, v jejichž městech mají tyto úřady sídlit, se těší, že vznešenost a význam příslušných míst vzroste, protože tam budou sídlit ony jak tomu říkám "okrskové úřady" - abych odlišil od vaší terminologie "úřady římská tři", která jenom pokrytecky všechno mlží.

Pan kolega Ransdorf tady pravil jednu absolutní lež, a to je důvod, proč jsem vystoupil. ODS od počátku upozorňovala na to, že tato reforma, jak je připravována a jak je vámi, vážené kolegyně a kolegové, ovšem bez ODS, prosazována - stačí se podívat na hlasování o všech významných zákonech, které tato Poslanecká sněmovna prosadila, stačí se podívat na všechny, kteří tady toto pojetí reformy obhajovali, abych zmínil největšího nejzaslouženějšího, kterému jednou určitě bude v České republice postaven pomník těmi, kteří to považují stejně jako já za onu katastrofu a podvod, a to je kolega Martínek. Byli to poslanci sociální demokracie, KDU-ČSL, Unie svobody a KSČM, kteří tuto katastrofu touto Poslaneckou sněmovnou prosazují.

Můj předřečník říkal, že by nás občané měli vyhnat. Dovolím si to zpřesnit: Měli by vás vyhnat za to, co zde prosazujete. Prosazujete věc, o které ani nevíte, jaké má vlastně důsledky. Jak jsem říkal, vždyť vy ani dnes nevíte, kolik okrskových úřadů máte mít. Už vůbec nevíte, z čeho je budete platit. Přesto je prosazujete.

Dokonce jste do této reformy zakomponovali přerozdělování příjmů obcí. Aby to bylo prosaditelné v této sněmovně, přihodili jste pár miliard, aby se všichni starostové radovali z toho, že koláč bude větší, aby se méně radovali z toho, že byla odstraněna jakákoli zásluhovost. Vzpomeňte si na argumenty ODS, které zde zněly, o tom, že bude odstraněna jakákoli motivace, jakákoli vazba mezi schopnostmi zastupitelstva, mezi podmínkami pro podnikání, podmínkami pro rozvoj bydlení a pro život obyvatel a mezi příjmy příslušné obce. To se vám jediné v této reformě zatím podařilo. Příslušní starostové, kteří mě poslouchají, vědí, že i to je katastrofa.

Teď si s tím zjevně nevíte rady. Ani to neumíte přiznat, že nevíte, jak tuto katastrofu a podvod dovést do cíle. Někteří zde říkáte, že nic jiného už nezbývá.

Dovoluji si vám navrhnout korektnější postup. Přiznejte vy, poslanci ČSSD, KDU-ČSL, Unie svobody a KSČM, že si s tím dále nevíte rady, alespoň reformu přerušte a odložte dokonání této katastrofy a tohoto podvodu, protože přerušení této akce je rozhodně menší katastrofou než její dokončení.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Teď nevím, kdo byl dříve. Podle velikosti - pan poslanec Ransdorf, poté pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Jsem rád, že kolega Tlustý jinými slovy vyzval vládu stejně jako já k sesednutí z mrtvého koně. Ale jeho slova o lži jsou svým způsobem jakousi freudovskou sebeprojekcí. Chtěl bych ho upozornit na to, že nemůže popřít, že požadavek rušení okresů byl požadavek ODS. To je věc, která je zdokumentována a kterou nemůže vyvrátit.

Za druhé nemůže vyvrátit to, že právě za doby vlád konzervativně liberálních, kde rozhodující slovo měla ODS, vzrostl počet úředníků a vzrostly náklady na státní správu. Jsou oproti konci osmdesátých let třikrát až pětkrát vyšší v reálných číslech, než byly tehdy. Tehdy byla rozbujelá státní správa právem kritizována.

Za třetí chci říci, že stejně jako tehdy se hlásíme dodnes k tomu, že požadavek občanů z konce osmdesátých let, že chtějí levný a výkonný stát, byl plně oprávněný, ale cesta k němu, jak se zdá, vede přes úplně opačný vývoj. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, dopustil jste se několika nepřesností. Ale teď dám slovo menšímu a hezčímu kolegovi Matulkovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP