(16.00 hodin)
(pokračuje Zajíček)

Nedovolím si jeho slova - ať mi odpustí - přesně citovat, ale říkal něco o tom, že kdyby obce dostaly dotaci na výkon veřejné správy, resp. státní správy, chovaly by se stejně nehospodárně jako třeba některá ministerstva. Pokud jsem neřekl úplně přesně to, co tady řekl, tak se mu omlouvám.

Moje otázka na to je jen jediná. Začali jsme dnes reformovat obce na obce typu III. Začali jsme tedy tam, kde podle soudu pana poslance Martínka i mého je hospodárnost nejvyšší. Tam, kde peníze potřebné na výkon práce jednoho úředníka, na těch vyšších stupních řízení, potažmo na ministerstvech, je ta efektivita mnohonásobně vyšší, tam jsme pohříchu zatím nezreformovali nic. To znamená, že necháváme tento prachbídný vztah ve výkonu státní správy, ač to víme, podle slov pana poslance Martínka, že ta efektivita tam není. A to odkládáme buď na pozdější etapy - o těch dalších etapách nic nevíme - reformy veřejné správy, čili takříkající reformy veřejné správy, anebo to odkládáme ne na pozdější datum, ale ad acta. A tomu já prosím nerozumím.

Děkuji. (Potlesk v části sálu).

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já se omlouvám panu poslanci Grulichovi, protože já zde mám ještě písemnou přihlášku pana kolegy Ransdorfa. Písemná přihláška má samozřejmě přednost. Pan poslanec Ransdorf, poté pan poslanec Grulich.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, abych řekl pravdu, jsem značně udiven celou tou ostrou debatou, která se rozvinula mezi poslanci sociální demokracie a Občanské demokratické strany. Protože ona reforma státní správy, jak je prováděna, je praktickým důsledkem smluvně opozičního vztahu a bude také pomníkem tohoto smluvně opozičního vztahu do budoucna.

Jiná věc je, že se tato reforma odvíjí způsobem, který připomíná jeden princip, který uznávají mezi sebou indiáni z kmene Šošonů, a to princip mrtvého koně. (Smích v sále.)

Princip mrtvého koně zní takto: Jestliže sedíš na mrtvém koni, sesedni. To je samozřejmě zásada, kterou každý normální člověk pochopí. Ale v této společnosti to vypadá jinak. Jestliže vláda sedí v daném případě na mrtvém koni, nesesedne - v daném případě z té reformy státní správy - ale přemýšlí o tom, jak vytvořit komisi pro lepší trénink mrtvého koně. (Smích v sále.) Přemýšlí, jak vytvořit sbor trenérů pro lepší běžecký výkon mrtvého koně. (Veselí v sále.) Přemýšlí o tom, jak zvýšit výživnou hodnotu krmiva pro mrtvého koně apod. (Smích v sále.)

Mohl jsem se přesvědčit z reakcí starostů, místostarostů, lidí, kteří působí v samosprávách, že tato reforma je děsí, tak jak byla založena. Omlouvám se panu ministrovi, který vlastně nastoupil do rozjetého vlaku, který vlastně sklízí plody toho, co zasel někdo jiný. Bohužel realita je taková, že reforma, jak byla založena, povede pouze k iracionálním koncům. Jestliže si vzpomenu, že poslední reforma státní správy byla v roce 1960, kdy tady byl centralistický systém, při kterém se řada věcí mohla realizovat snáze, a přesto trvalo nejméně dva roky, než se celá ta reforma usadila, tak si dovedu představit, na jak dlouho bude chaotizovaná situace v naší zemi, jaké budou dodatečné náklady v době, kdy naše země prožívá velice složité období. Chci říci, že ten, kdo na to doplácí nejvíc, jsou právě obce. Obce, které - jak tady bylo správně řečeno - prokázaly velikou odolnost a vitalitu v tom chaotickém období. Řada z nich je ovšem dnes silně zadlužena a některé odhady zadluženosti obcí jdou až do výše 60 miliard Kč. To je časovaná bomba, která před námi stojí.

Někdy se mi zdá, že tvůrci správní reformy vzpomínají na doby svého mládí, na různá školení, kdy slýchávali teze o odumírání státu, a tak se touto reformou rozhodli to odumírání státu urychlit. Myslím si, že normální člověk, kdyby se chystal k podobné reformě, si nejdřív vydiskutuje způsoby financování. Vydiskutuje si kompetence, vydiskutuje si štěpení finančních toků, protože skutečná samospráva, skutečná decentralizace není možná bez decentralizace finančních toků. Bohužel u nás se začalo úplně jinak - diskusí o mapkách, hranicích krajů, prestižními spory o sídla krajských měst. Vrátili jsme se samozřejmě kruhem zpátky, nebo spirálou, k výchozímu bodu, tedy k existenci krajů. Teď je otázka, jestli je to vývoj po spirále směrem vzhůru, nebo směrem dolů. Ale v každém případě se nedá hovořit o tom, že reforma by byla zabezpečena, že by stála na zdravých základech. Připomíná spíše stavění domu ne od základů, ale od střechy.

Přitom tato záležitost není zase tak složitá, protože ve světě existuje od třicátých let dynamicky se rozvíjející obor teorie osídleného prostoru, kde je dnes vydiskutováno, jaká je hierarchie jednotlivých služeb, infrastruktury atd. Ale u nás, jak se zdá, při tvorbě reformy se pracovalo spíše s jakýmisi voluntaristickými přístupy, protože jinak by nebylo možné založit systém pověřených míst tak, že je dělán bez ohledu na krajinný reliéf, že je dělán bez ohledů na pracovní příležitosti, na dopravní systém i na spádovitost. Myslím si, že normálního člověka vede daná situace spíše ke skepsi a k tomu, aby vyzýval obce a občany, aby se připravili na horší časy.

Samozřejmě ODS, která nyní přistupuje k celé věci se zcela razantní kritikou a tvrdí, že je tu pro občany - já ji nechci démonizovat a netvrdím, že ďábel létá na modrém ptáku, to v žádném případě -, se celá devadesátá léta tak nechovala. (Smích v sále.) Nebyli jsme to my, kdo tvrdil, že Listinou základních práv a svobod nechceme zaplevelit naši ústavu. Tak se strana, která má na mysli občana, těžko může chovat. Myslím si, že chaos, který hrozí vzniknout ze zrušení okresů, je v podstatě logickým důsledkem požadavku, který vznesla Občanská demokratická strana.

Zdá se mi tento ostrý spor, který se mezi oběma smluvně opozičními stranami teď rozvíjí, i když v něm padají různé pozoruhodné argumenty i příklady z osobní zkušenosti, pouze předvolebním divadlem, dámy a pánové.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Mám jenom jednu otázku: kdo v této Poslanecké sněmovně je mrtvý kůň a kdo je Šošon? (Smích.) Hlásí se kolega Beneš. (Smích v sále.)

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte, abych poslanci Ransdorfovi sdělil, že jejich klub - alespoň ústy jejich poslankyně - se omluvil na zasedání výboru, že pomohl vzniku této reformy a že přišel s návrhem, jak řešit tento problém bez toho, že by byly vynaloženy tak velké náklady.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Ransdorf. Uvidíme, který indiánský kmen vašimi ústy promluví nyní.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Zmínkou o mrtvém koni jsem nechtěl kolegu Beneše přivolat k mikrofonu. (Smích v sále.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP