(10.10 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, přeruším projednávání tohoto bodu před ukončením podrobné rozpravy, jak jsme schválili procedurálním návrhem, který přednesl pan zpravodaj Libor Ježek. Přerušuji projednávání tohoto bodu, tisku číslo 1100, do zítřka. Budeme jej projednávat jako druhý bod zítřejšího dopoledního jednání a budeme pokračovat v podrobné rozpravě. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Přistoupíme k bodu

 

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech
a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky
a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1101/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede opět ministr financí Jiří Rusnok. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, toto je doprovodný zákon k zákonu, jehož projednávání jsme před chvílí přerušili, k zákonu o Finanční prokuratuře. Dochází ke změně řady jiných legislativních norem, které byly jmenovány. Já bych velice doporučoval, aby podobná procedura jako u přerušeného bodu byla přijata i zde, protože tyto body na sebe logicky navazují, a dojde-li ve druhém čtení k návrhu některých zásadních změn, zejména pokud jde o názvosloví k zákonu o Finanční prokuratuře, je třeba tyto změny promítnout i do tohoto návrhu. Proto bych dále nezdržoval svým úvodním slovem.

Návrh byl projednán v rozpočtovém výboru, byl doporučen ke schválení a já rovněž doporučuji, aby byl propuštěn dále.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1101/1. Nyní se slova ujme zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Libor Ježek.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rozpočtový výbor ve svém usnesení doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s tímto návrhem zákona vyslovila souhlas, a to s připomínkami, které jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1101/1.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí. Pan zpravodaj Libor Ježek.

 

Poslanec Libor Ježek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji, abychom tento bod přerušili před ukončením podrobné rozpravy a zařadili jej pevně za bod 17, který jsme přeřadili jako druhý bod zítřejšího jednání.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Nikdo. Obecnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat o procedurálním návrhu přerušit projednávání tohoto bodu před ukončením podrobné rozpravy a zařadit pokračování tohoto bodu jako třetího bodu zítra dopoledne po již schválených dvou bodech.

Odhlašuji vás a žádám o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 75 ze 116 přítomných 98 pro, 11 proti. Návrh byl přijat.

 

Otevírám nyní podrobnou rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí. Vzhledem k tomu, že se nikdo nehlásí, přerušuji projednávání tohoto bodu číslo 18 do zítřejšího dopoledne. Bude následovat po bodu číslo 17, jak jsme rozhodli schválením procedurálního návrhu. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je

 

19.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 248/1995 Sb.,
o obecně prospěšných společnostech a o změně a doplnění některých zákonů
/sněmovní tisk 1146/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede opět ministr financí Jiří Rusnok. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, podle zákona 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech, který nabyl účinnosti 1. ledna 1996, bylo do dnešních dnů již zaregistrováno více než 700 obecně prospěšných společností. Služby, které tyto instituce poskytují veřejnosti, jsou velmi rozmanité. Nejvíce obecně prospěšných společností působí v oblasti poskytování vzdělávacích, kulturních, zdravotních a sociálních služeb. Je nepochybné, že činnost těchto společností obohacuje život České republiky.

Předkládaná novela není rozsáhlá, neobsahuje žádnou významnou úpravu, která by měnila základní principy zákona o obecně prospěšných společnostech.

Jak jsem již uvedl při prvním čtení, navrhované změny jsou zejména technického charakteru a sledují tyto základní cíle: odstranit rozpor s obecnými zásadami práva Evropských společenství, pokud jde o omezení účasti cizinců ve správních radách obecně prospěšných společností; upravit výčet náležitostí, které musí zahraniční zřizovatel obecně prospěšné společnosti uvést v zakládací listině a předložit k registraci do rejstříku obecně prospěšných společností, a stejně tak upravit výčet identifikačních údajů zapisovaných do rejstříku obecně prospěšných společností u členů správní a dozorčí rady, kteří jsou cizími státními příslušníky.

Norma dále upřesňuje důvody pro odvolání členů správní rady. Dále se snaží odstranit vnitřní rozpor zákona v oblasti jmenování členů správní rady a vytváří určité pojistky pro fungování společnosti při nefunkčnosti statutárního orgánu. Měla by rovněž umožnit zakládání organizačních složek obecně prospěšných společností v zahraničí. Upravuje terminologii vyplývající z jiných zákonů.

V tuto chvíli mohu konstatovat, že rozpočtový výbor, kterému bylo přikázáno projednat výše uvedený návrh, vyslovil s tímto návrhem souhlas s připomínkou posunutí účinnosti zákona o čtyři měsíce. S tímto návrhem zcela souhlasím a věřím, že přijetí zákona napomůže ke vzniku dalších obecně prospěšných společností, poskytujících veřejně prospěšné služby, a současně budou odstraněny některé problémy, které vznikaly doposud při registraci nových obecně prospěšných společností.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane ministře. Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1146/1. Prosím, aby nás s usnesením rozpočtového výboru seznámila paní zpravodajka Miroslava Němcová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP