(9.20 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Hovořit bude zpravodaj pan poslanec Martin Kocourek. Připraví se pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Takže mých avizovaných 16 pozměňovacích návrhů.

První pozměňovací návrh. V části 2. článku 4 bodu 44 § 87e odstavec 1 se za slova "nucenou správu obchodníka s cennými papíry" vkládají slova "který není bankou nebo pobočkou zahraniční banky".

Návrh druhý. V části 2. článek 4 bodu 44 vládního návrhu § 87e odstavec 2 zní:

(2)Jestliže nastala skutečnost uvedená v odst. 1 písm. a) nebo b) u obchodníka s cennými papíry, který je bankou nebo pobočkou zahraniční banky, komise to oznámí České národní bance.

Třetí pozměňovací návrh. V části 8. článek 12 se vkládá nový bod, který zní:

V § 30 odst. 5 se slova "po dohodě s komisí" zrušují.

Čtvrtý návrh. V části 1. článek 1 se za bod 3 vkládá nový bod 4, který zní:

Bod 4. V § 3 odst 1 na konci písm. g) se tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno h), které zní: h) vydává právní předpisy v případech, kdy tak stanoví zákon. Ostatní body se přečíslují.

Pátý pozměňovací návrh. V části 1. článek 1 dosavadní body 31 a 32 znějí:

Bod 31. V § 12 odst. 4 text zní:

(4) Při výkonu státního dozoru vůči penzijním fondům a pojišťovnám podle odst. 2 je komise povinna postupovat tak, aby nebyly narušeny pravomoci ministerstva při jeho výkonu státního dozoru podle zákona o penzijním připojištění se státním příspěvkem a podle zákona o pojišťovnictví.

Bod 32. V § 12 se doplňuje odstavec 5, který zní:

(5) Podléhá-li činnost institucionálního investora státnímu dozoru komise a dohledu České národní banky nebo státnímu dozoru ministerstva, může být za skutkově totožné porušení povinnosti pouze jedna pokuta. Pokutu může uložit pouze ten orgán, který o porušení povinnosti zahájil řízení jako první. Tím není dotčena pravomoc ostatních orgánů uložit opatření k nápravě nebo odejmout povolení podle zákona. Byla-li řízení zahájena ve stejný den, pokutu uloží a) Česká národní banka, pokud jde o uložení pokuty bance, b) ministerstvo, pokud jde o uložení pokuty penzijnímu fondu nebo pojišťovně.

Šestý pozměňovací návrh. V části 2. článku 4 dosavadní bod 2 zní:

Bod 2. V § 8a odst. 1 se písmeno b) zrušuje. Dosavadní písmena c) až g) se označují jako písmena b) až f).

Sedmý pozměňovací návrh. V části 2. článek 4 dosavadní bod 17 zní:

Bod 17. V § 47d odst. 3 se slova "ministerstvo na návrh komise" nahrazují slovem "komise".

Osmý pozměňovací návrh je pozměňovací návrh k bodu 7 usnesení rozpočtového výboru č. 596, tisk 1119/1, článku 4. V § 27a odstavec 1 zní:

(1) Středisko rovněž zaregistruje pozastavení výkonu práva v případech, když a) předává podle § 63 odst. 1 písm. c) výpis z registru emitenta pro účely uplatnění práv spojených se zaknihováním(-aným?) cenným papírem, b) obdrží příkaz provést ve své evidenci změny údajů týkajících se znaků zastupitelnosti cenného papíru podle § 2 odst. 1 nebo souvisejících se zrušením cenného papíru nebo jeho výměnou, c) obdrží příkaz, zákaz komise podle § 91a odst. 1, d) v jiných případech stanovených zákonem, a to podle písmen a) a b) pouze na příkaz emitenta.

Devátý pozměňovací návrh se týká bodu 14a usnesení rozpočtového výboru č. 596, kde v pozměňovacím návrhu se za slova "0,025 % hodnoty zákaznického majetku" vkládají slova "po odečtení hodnoty zákaznického majetku přijatého obchodníkem s cennými papíry na základě smlouvy o úschově cenných papírů podle § 34 a následných, smlouvy o správě cenných papírů podle § 36, smlouvy o uložení cenných papírů podle § 37 a smlouvy o obhospodařování cenných papírů podle § 37a".

V případě, že by tento můj devátý pozměňovací návrh neprošel, dávám alternativní pozměňovací návrh číslo 9, který by se opět týkal stejného bodu 14, ale usnesení rozpočtového výboru 596, který by spočíval v tom, že v pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru se vypouští text: slova "v rozvaze" se nahrazují slovy "v účetnictví".

V případě, že by ani tento návrh neprošel, dávám další alternativní návrh, který by se opět týkal stejného bodu usnesení rozpočtového výboru, který by spočíval v tom, že číslovka 0,025 % se nahrazuje číslovkou 0,01 %.

Desátý pozměňovací návrh se týká zákona č. 15/1998 Sb., o Komisi pro cenné papíry. V § 5 zákona č. 15/1998 Sb. bude doplněn následující odstavec:

(3) Profesionální investor je jakákoli fyzická nebo právnická osoba, která nespadá do definice institucionálního investora nebo poskytovatele služeb na kapitálovém trhu a která o sobě písemně prohlásí, že si je vědoma rizik spojených s investicemi na kapitálovém trhu a která na finančním trhu prokazatelně investuje nejméně ekvivalent 300 000 eur.

Návazně na to by se doplnil § 81c odst. 4 zákona č. 591/1992 Sb., o cenných papírech, o následující bod, který by zněl: c) profesionální investoři - s odkazem 36h, přičemž odkaz pod čarou 36h by znamenal § 5 zákona č. 15/1998 Sb.

Jedenáctý pozměňovací návrh se týká bodu 18 vládního návrhu zákona, který by zněl:

Bod 18. V § 8 odstavci 1 se slova "ve formě" nahrazují slovem "formou", za slovo "kontroly" se doplňují slova "na místě" a na konci odstavce se vkládají nové věty druhá až čtvrtá, které znějí: V protokolu o výsledku kontroly se uvedou skutková zjištění, aniž je nutno uvádět ustanovení právních předpisů, která byla porušena. Komise seznámí kontrolovanou osobu s protokolem tak, že jí protokol doručí do vlastních rukou. Ustanovení o doručení do vlastních rukou podle obecných předpisů o správním řízení platí obdobně. Proti rozhodnutí o námitkách proti protokolu se nelze odvolat.

Dvanáctý pozměňovací návrh. Za stávající bod 27 vládního návrhu se vkládá nový bod 28, který zní:

Bod 28. V § 11 se doplňuje odstavec 6, který zní:

(6) Stejnou povinnost, jakou lze uložit v rozhodnutí o předběžném opatření podle tohoto zákona, může komise uložit jako opatření k nápravě podle tohoto nebo zvláštního zákona. Rozklad podaný proti rozhodnutí podle věty první nemá odkladný účinek. Komise může v rozhodnutí uvést dobu trvání ukládané povinnosti nebo podmínku, jejímž splněním zaniká účinnost rozhodnutí. Touto podmínkou může být doručení sdělení komise o odvolání opatření k nápravě povinné osobě.

Ostatní body se přečíslují.

Třináctý pozměňovací návrh. Za bod 8 vládního návrhu zákona se vkládají nové body 9 a 10, které znějí:

Bod 9. V § 17 odst 1 se slova "nebo dohoda stran" zrušují.

Čtrnáctý pozměňovací návrh se týká bodu 8.13.2 usnesení rozpočtového výboru č. 596, kde by bod 8.13.2 usnesení rozpočtového výboru zněl:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP