(16.40 hodin)
(pokračuje Müllerová)

Jak již uvedl zástupce předkladatelů, z rozhodných příjmů mají být vyloučeny pouze ty příjmy, které se týkají období prázdnin, to je od 1. července do 31. srpna. Také jejich výše bude podle návrhu omezena na dvojnásobek měsíční minimální mzdy, a lze tak vlastně získat nezapočitatelný příjem ve výši až 22 800 Kč za období právě letních prázdnin.

Jako zpravodaj považuji za nutné upozornit na připomínky, které k tomuto návrhu vyslovila vláda ve svém stanovisku. Jak doslovně uvádí, vláda tento návrh projednala a posoudila s tím, že pro jeho další projednávání požaduje dopracování. A následuje pak výčet zcela zásadních připomínek a požadavků, které v předložené novele uvádí.

Podle platných zásad zákona o státní sociální podpoře je většina započitatelných příjmů vymezena právě v návaznosti na zákon o daních z příjmů. Zejména u osob samostatně výdělečně činných vláda oprávněně poukazuje na nedostatečné propracování novely zákona. Také způsob prokazování příjmu za období letních prázdnin není zcela v souladu s ustanovením zákona o státní sociální podpoře. Podle předložené novely lze předpokládat, že právě po dobu prázdnin, to znamená těchto dvou měsíců, budou příjmy žadatelů o sociální dávky tzv. netestované.

Důvodová zpráva také uvádí předpokládaný finanční dopad navrhované právní úpravy asi v limitu 100 milionů korun, ale lze očekávat a předpokládat, že tato částka by se samozřejmě vlivem valorizací minimální mzdy průběžně zvyšovala.

Na závěr bych chtěla zdůraznit, že vzhledem ke zmíněným nedostatkům v rámci obecné rozpravy bych chtěla potom navrhnout prodloužení lhůty na projednávání předložené novely a posléze ještě přikázat dalšímu výboru. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu, do které se jako první přihlásil pan poslanec Štrait.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, protože jde o normu z oblasti sociální, tak mi dovolte k ní říci také pár slov.

Za prvé. Mrzí mě, že jsem podobný návrh nevymyslel já. Je to nápad dobrý a neměl by do budoucna zapadnout.

Bohužel má i své vady, tak jak tady paní zpravodajka říkala. Jako největší vadu ve vztahu ke studentům, případně adolescentům nebo ještě dalším vidím, že se to vztahuje jenom na prázdninové měsíce. Z minulého působení vím, že třeba v Liberci na Vysoké škole strojní a textilní těžiště práce některých studentů bylo vůbec v průběhu zimního a letního semestru a dokonce svého času i liberecká pekárna stála na studentech z liberecké vysoké školy. Myslím, že praxe samozřejmě pokračuje. Nějakým způsobem vymyslet, jak zakomponovat do návrhu ještě tyto aktivity, které jsou stejně cenné i třeba z hledisek výchovných.

Třetí poznámka. Novela zákona zatěžuje státní rozpočet. Já bych spíš viděl, že by podobná novela měla osvobodit státní rozpočet, resp. sociální dávky od nějakých dalších výdajů. To by snad bylo i cennější.

Poznámka číslo čtyři. Tyto drobné novely, byť cenné, nadále znepřehledňují zákon o státní sociální podpoře, už tak dost složitý. V něm se vyzná přirozeně málo lidí, to už musí být nějaký specialista a tohle je další komplikace. Možná uvažovat v rámci celkové novely, nejenom novely, ale vypracováním nového zákona, kde by se toto nějakým způsobem mohlo zakomponovat.

Konečně pátá poznámka. Má to i tu vadu, o které vláda samozřejmě uvažuje, a to jsou finance, že by se platily za studenty nemocenské dávky. Jestli to nějakým způsobem neudělat jinak, platit za ně třeba úrazové pojištění nebo něco podobného.

Jinak by novela neměla zapadnout, stojí za zvážení. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Paní poslankyně Müllerová.

 

Poslankyně Ludmila Müllerová: Pane předsedající, avizovala jsem již ve své zpravodajské zprávě, že bych chtěla navrhnout prodloužení projednávání zákona o 20 dnů a ještě přikázání výboru rozpočtovému vzhledem k tomu, že se to dotýká problematiky daní z příjmů. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Kdo se dále hlásí? Pan poslanec Škromach jako navrhovatel.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Já se samozřejmě musím pokusit zreálnit možnost přijetí ještě v tomto volebním období, a proto navrhuji zkrácení projednání o 30 dnů ve výboru.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dvacet a třicet, to je padesát, jak tady někdo správně říká. A platí to větší, tak minus nebo plus. Já nevím.

Kdo se další hlásí do rozpravy? Obecnou rozpravu končím. Táži se na závěrečná slova. Nechce nikdo závěrečné slovo?

Já vás odhlásím, protože mám pocit, že je nás tady velmi nestandardní počet. Prosím, abyste se všichni přihlásili.

Budeme nejdřív hlasovat o přikázání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 562 z přítomných 103 poslanců pro 101, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Paní zpravodajka navrhla i výboru rozpočtovému.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 563 - musím přiznat, že došlo k velkému pohybu nahoru a dolů - z přítomných 106 poslanců 53 pro a 42 proti. Předseda rozpočtového výboru prosadil svůj názor. Návrh nebyl přijat.

 

Návrh na prodloužení lhůty k projednání o 20 dnů.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 564 z přítomných 110 poslanců 59 pro, 48 proti. Návrh byl přijat. Tím jsme lhůtu upravili. Děkuji.

 

Tím jsme projednali poslední bod prvních čtení. Nyní jsme v prvním čtení smluv.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP