(15.20 hodin)
(pokračuje Kavan)

Aktualizovat bezpečnostní strategii v takto krátké době by znamenalo předložit dokumenty a zcela jistě by se musely znovu přepracovávat. Tím devalvujeme takto nesmírně závažné dokumenty. Máme dnes platnou bezpečnostní strategii, která byla schválena vládou a Poslaneckou sněmovnou. Nevidím důvodu, proč bychom se těch základních principů v této strategii nemohli držet. Není to, jako že bychom pracovali ve vzduchoprázdnu nebo bez těchto závažných dokumentů.

Je pravda, že situace po 11. září vytvořila potřebu tuto bezpečnostní strategii aktualizovat. Ale aktualizovat ji narychlo, zbrkle, v takto krátké době bez důkladných analýz, bez konzultací a především bez závěrů pražského summitu NATO, kde toto bude jedním z hlavních témat? Rozšíření bude jenom jedno z témat, toto bude důležité téma pražského summitu.

Já už jsem o tom hovořil podrobně na veřejném slyšení v Senátu, kde jsem slíbil, že aktualizovanou bezpečnostní strategii předložíme nejpozději do konce tohoto roku po zapracování poznatků ze summitu NATO. Ale jsem ochoten, pokud by to bylo pro Poslaneckou sněmovnu přijatelné, na 47. schůzi předložit zprávu o průběhu prací na aktualizaci bezpečnostní strategie. Ale ne hotový dokument, který bychom potom museli znovu upravovat. Dvakrát za rok bychom skutečně vypadali, že si děláme s prominutím legraci z takto závažných strategických dokumentů.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Dále se hlásí do obecné rozpravy pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Paní předsedající, vážená vládo, paní a pánové, na základě toho, co řekl pan místopředseda vlády a ministr zahraničí, navrhuji, aby lhůta, kterou tady nabízel pan kolega Kühnl, protože souhlasím s jeho návrhem, byla k 31. 3. letošního roku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, můj návrh je spíše procedurálního rázu. Máme tady jednat o návrhu usnesení, které obsahuje řadu závažných bodů, ale nejsme si jisti, zda ty body jsou v této podobě realizovatelné, jak to navrhovatel předkládá. Myslím, že není seriózní, abychom jak se říká "z fleku" o takovémto návrhu usnesení jednali. Dávám návrh, aby se jednání o této věci přerušilo, nechť se setkají výbor branný a bezpečnostní, výbor zahraniční, posoudí tento návrh usnesení a dají nám příslušný materiál a během zítřejší schůze se o tom dá jednat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, vy si přejete, aby se hlasovalo ihned o návrhu na přerušení a odročení do zítřka?

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Paní předsedající, dal jsem tento návrh, ale pokud je někdo přihlášen ještě do obecné rozpravy, asi by bylo výhodnější, aby skončila tato rozprava, a poté ať se tedy hlasuje o mém návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu. Po obecné rozpravě budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Jičínského na přerušení projednávání tohoto bodu.

Pan poslanec Sobotka mi právě oznámil, že se hlásil do obecné rozpravy, kterou jsem bohužel před chvílí uzavřela. Pomohl by nám některý z přítomných pánů ministrů v této situaci svým vystoupením? Hovoří pan ministr Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní kolegyně, páni kolegové, myslím, že toto je tak zásadní bod, že by bylo dobré ještě umožnit některým poslancům vystoupit v rozpravě. Takže bych si dovolil tímto způsobem znovu otevřít rozpravu, aby mohly padnout všechny racionální argumenty, případně i návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Grossovi. Slovo má pan poslanec Sobotka. Současně prosím o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Paní předsedající, dámy a pánové, děkuji panu ministru Grossovi. Rád bych předložil pozměňovací návrh k návrhu usnesení, který předložil pan kolega Kühnl. Ten návrh by se týkal bodu 1 a 3 jeho návrhu. Navrhuji, aby bod 1 nově zněl "Zpráva o průběhu prací na aktualizaci bezpečnostní strategie České republiky v souvislosti se změnami bezpečnostních rizik po 11. září 2001". Dále navrhuji, aby bod 3 nově zněl "Zpráva o průběhu prací na koncepci vojenské obranné strategie". Tolik můj pozměňovací návrh k návrhu usnesení kolegy Kühnla.

Tento návrh je motivován tím, že 47. schůze Poslanecké sněmovny začíná v polovině měsíce března a domnívám se, že v takto krátké lhůtě není možné předložit dokumenty v podobě, tak jak byly v návrhu usnesení panem kolegou Kühnlem původně požadovány. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Upozorňuji samozřejmě, že nic nebrání tomu, aby pozměňovací návrhy byly vzneseny již v obecné rozpravě, nicméně musí být zopakovány v rozpravě podrobné, aby byly hlasovatelné. A v tuto chvíli probíhá obecná rozprava.

Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Žádnou další přihlášku do obecné rozpravy nemám, končím obecnou rozpravu.

V tuto chvíli tedy budeme hlasovat o návrhu pana poslance Jičínského na přerušení projednávání tohoto bodu a jeho odročení na zítřejší jednání s tím, že by jej projednal výbor pro obranu a bezpečnost a výbor zahraniční.

 

O návrhu pana poslance Jičínského rozhodneme v hlasování pořadové číslo 550, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 550 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 168 vyslovilo 39 a 91 bylo proti.

 

Můžeme tedy pokračovat, a to rozpravou podrobnou. Upozorňuji pouze, že vzhledem k tomu, že není písemný podklad pro projednávání tohoto návrhu, je třeba, aby i základní návrh byl přednesen znovu v podrobné rozpravě. Hovoří pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, po diskusi se členy vlády jsem připraven přijmout modifikaci navrženou kolegou Sobotkou, takže by návrh usnesení, který přednesu nyní v podrobné rozpravě, zněl následovně… Myslím si, že rozumný byl i návrh pana kolegy Filipa, takže si dovolím obě tyto modifikace zahrnout do mnou předneseného návrhu.

Návrh by zněl: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby do 31. března 2002 předložila Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky následující dokumenty:".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP