(16.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Martin Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych jako zpravodaj k tisku 1215, což je vládní návrh zákona o přijetí úvěru Českou republikou od Evropské investiční banky na financování investičních potřeb souvisejících s prováděním projektu Podpora investičních opatření na ochranu před povodněmi v České republice v rámci programu Prevence před povodněmi, pouze zrekapituloval, že tento návrh se týká první fáze realizace protipovodňových opatření regionálního a nadregionálního významu v nejohroženějších částech území ČR v letech 2002 až 2005.

Navrhuje se použít vedle finančních zdrojů státního rozpočtu vlastních zdrojů investorů, což jsou správci vodních toků, a využití části finančních zdrojů z účtu státních finančních aktiv v celkovém rozsahu 2 miliardy korun, posílit tyto národní zdroje do potřebného rozsahu 4 miliard Kč úvěrem do výše 60 milionů eur od Evropské investiční banky. V souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů je Česká republika oprávněna přijmout úvěr, pouze stanoví-li tak zvláštní zákon. Přijetí zahraničního úvěru je dále podmíněno podepsáním smlouvy o úvěru mezi Českou republikou a Evropskou investiční bankou.

Evropská investiční banka potvrdila, že je připravena podpořit zahájení projektu v České republice s tím, že poskytne na tyto účely požadovaný úvěr do výše 60 milionů eur. Na funkci manažera se počítá s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, na kterou bylo převedeno financování infrastrukturních programů z úvěru Evropské investiční banky. Připravovaná úvěrová smlouva mezi Českou republikou a Evropskou investiční bankou na tento projekt tak nezávisle naváže na již uzavřenou smlouvu mezi Evropskou investiční bankou a Českomoravskou rozvojovou a záruční bankou, respektive Konsolidační bankou Praha, na úvěr určený k odstraňování povodňových škod z roku 1997.

Evropská investiční banka i nadále zůstává bankou, která má nejlepší podmínky, pokud jde o rozložení splátkové zátěže do delšího časového období a celkovou cenu úvěru. Celková zátěž na státní rozpočet bude představovat celkové splátky jistin ve výši 2 miliardy Kč, a to v období let 2007 až 2022, to znamená, že od roku 2007 do roku 2022 každoročně bude znamenat náklad zhruba 130 milionů Kč plus každoročně běžně uplatňované úroky.

Toto je tedy stručná charakteristika tohoto vládního návrhu. Chtěl bych doporučit sněmovně, aby tento návrh propustila do dalšího projednávání.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se pan kolega Vojtěch Filip. Máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, vážená vládo, páni a pánové, nezlobte se, že vás trochu zdržím. Vzhledem k tomu, že jde o projednávání poměrně velké částky prostředků a je to vlastně otázka změny rozpočtových příjmů a výdajů, žádám o půlhodiny na přestávku na poradu klubu KSČM.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přerušuji jednání Poslanecké sněmovny do 16.55 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.24 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP