(15.50 hodin)
(pokračuje Hofman)

Tato sociální dohoda není v tomto pozměňovacím návrhu v žádném případě upřesněna, o jakou sociální dohodu se jedná. Není upřesněno to, jestli se jedná o sociální dohodu se všemi příjemci této dotace, protože se jedná o asi 6 až 7 příjemců této dotace. Nejsou upřesněny zásady této sociální dohody, a jakým způsobem by měla být tato sociální dohoda uzavřena. Zároveň je tady jeden problém, že § 17 zákona o rozpočtových pravidlech říká, že zvláštní zákon, který by počítal s takovou dohodou, musí stanovit náležitosti této dohody. Také na tyto problémy si před hlasováním o pozměňovacím návrhu dovolím upozornit a zároveň avizuji, že budu mít jenom velmi krátký legislativně technický návrh ve třetím čtení na upřesnění odrážky pod čarou č. 2.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Paní kolegyně Ludmila Müllerová.

 

Poslankyně Ludmila Müllerová: Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych přednesla pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 946/2, konkrétně k § 2 odst. 2, kde se za slovo "sociální dohody" zařazuje odvolávka na poznámku č. 3, která zní: Poznámka 3: zákoník práce. Dovolte mi krátké zdůvodnění.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Paní kolegyně, já vás ušetřím slov. Jsme ve třetím čtení.

 

Poslankyně Ludmila Müllerová: Dobře. Takže já ponechávám na vůli Poslanecké sněmovny, zda tento návrh posoudí jako legislativně technickou poznámku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já požádám navrhovatele i paní zpravodajku, aby zvážili, zda v rámci rozpravy ve třetím čtení vaše doplnění § 2 doplnit o další odstavec pod čarou pod číslem tři.

Prosím, paní poslankyně Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové. Já se domnívám, že to není legislativně technická, že by to vyžadovalo ještě další zamyšlení, nehledě k tomu, že jsem se dozvěděla o této legislativně technické poznámce teprve před chvílí a neodvažuji se v tuto chvíli dohlédnout její důsledky.

Já bych ráda zrekapitulovala to, co se dělo s tímto nešťastným tiskem. Výbor přerušil projednávání tohoto tisku až do své únorové schůze, přesto byl návrh zařazen na plénum. Neprošel můj návrh na stažení z programu a v tuto chvíli máme před sebou dvě možnosti, obě špatné. Původní předloha obsahuje legislativní nedostatky, komplexní pozměňovací návrh též obsahuje legislativní nedostatky.

Mně nezbývá nic jiného jako zpravodaji, než v tuto chvíli navrhnout vrácení do druhého čtení, abychom mohli napravit tyto legislativní nedostatky.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, paní zpravodajko. Pokud berete návrh paní kolegyně Müllerové, že je to jen legislativní nedostatek, dal by se ve třetím čtení podle mého mínění posoudit jako legislativně technická oprava, protože i vy sama jste to takto hodnotila.

Hlásí se pan poslanec Hofman.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, nechci vás tím zdržovat, ale jedná se doslova lidově o prkotinu. Od doby, kdy byl předložen tento návrh zákona a zpracováván, došlo k novelizaci zákona o rozpočtových pravidlech a je tam jenom odvolávka na znění zákona č. 141/2000 Sb., 187/2000 Sb. a 450/2000 Sb. To jsou všechny novelizace zákona o rozpočtových pravidlech. Jinak zákon o rozpočtových pravidlech jako takový je tam v té odrážce pod čarou jmenován ve svém základním provedení a nepovažuji to za tak zásadní věc, aby se muselo dělat s tím zákonem to, že by byl vrácen do druhého čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Nezbývá mi nic jiného, pokud se nikdo už do rozpravy nehlásí, než rozpravu ukončit a nechat hlasovat nejprve o procedurálním návrhu paní poslankyně Páralové vrátit tento návrh zákona do druhého čtení. A poté, pokud se tak nestane, odsouhlasit legislativně technickou úpravu paní poslankyně Müllerové a další postup tak, jak byl celý komplexní pozměňovací návrh předložen, včetně závěrečného hlasování.

Takže já se pokusím vás sezvat do Poslanecké sněmovny.

Na základě žádosti z pléna vás všechny odhlašuji a prosím vás o novou registraci.

 

Budeme hlasovat o návrhu na vrácení tohoto návrhu zákona do druhého čtení.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 312 z přítomných 161 poslanců pro 76, proti 80. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat ve třetím čtení, a to hlasováním o legislativně technické úpravě paní kolegyně Müllerové, poté o jejím komplexním pozměňovacím návrhu, poté o návrhu, který předložili předkladatelé. Pokud se mnou paní zpravodajka souhlasí.

 

Poslankyně Alena Páralová: Já se domnívám, že to není legislativně technická oprava. Je to zásadní oprava. Ať se vyjádří legislativa.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Paní poslankyně, já si myslím, že se vyjádříme hlasováním.

 

Poslankyně Alena Páralová: Já si myslím, že je něco jiného, když hlasujeme o legislativně technické, o jejím přijetí, nebo o tom, zda to je, či není legislativně technická poznámka. To je odborná věc.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Hlásí se pan kolega Vymětal s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, já si myslím, že je možno vyjádření paní kolegyně Páralové vzít jako námitku proti vašemu tvrzení a rozhodnout hlasováním taktéž.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Dobře. Takže rozhodneme o námitce paní kolegyně Páralové proti mému postupu, abychom hlasovali o legislativně technické úpravě paní kolegyně Müllerové.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 313 z přítomných 169 poslanců pro 63, proti 95. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme hlasovat o legislativně technické úpravě paní kolegyně Müllerové. Doufám, že máte text, paní kolegyně, před sebou. Nemáte. Já požádám paní kolegyni Müllerovou, aby nás s tím ještě jednou seznámila, protože do základního návrhu jejího zákona je to pouze jedno písmenko a odkaz je skutečně pod čarou.

 

Poslankyně Ludmila Müllerová: Zpřesňuji tedy: je to poznámka tři - zákoník práce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji.

 

Poslankyně Alena Páralová: Prosím, paní Müllerová, řekněte, kde má být ta poznámka tři, ke kterému slovu, protože pod čarou v tuto chvíli žádná poznámka tři není. Je to nová poznámka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP