(15.30 hodin)
(pokračuje Výborný)

Za druhé. Pakliže skončilo třetí čtení a návrh zákona byl schválen, není podle mě možné třetí čtení opakovat bez ohledu na to, zda zákon byl schválen před 24 hodinami, nebo před měsícem.

Před časem právě v souvislosti se schvalováním novely obchodního zákoníku jsem na tomto místě upozorňoval, že praxe, kdy by se sněmovna vracela ke schválenému zákonu a rušila své usnesení o tom, že zákon schválila, by byla praxí neblahou, a já nemám důvod na tomto svém názoru nic měnit, ačkoliv mě to mrzí, protože je to názor, který v tuto chvíli nesvědčí požadavkům poslance Janečka, který je z mého poslaneckého klubu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, shovívavost mé osoby byla zřejmá, protože se bavíme nyní o zařazení nového bodu a skutečně zneužíváme těchto technických poznámek. Samozřejmě mají právo vystoupit členové klubů, předseda Poslanecké sněmovny a navrhovatel, který předložil procedurální návrh.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dovolil bych si říci také pár slov. Teď se chci ohradit proti panu poslanci Výbornému, že jsem stvrdil panu poslanci Janečkovi, že došlo k chybě. Nic takového jsem v žádném případě neudělal.

Dnes ráno jsem dostal zprávu, že v 18.15 chtěl pan poslanec Janeček svolat grémium v tu chvíli. Nerozuměl jsem tomu, že to chtěl svolat jindy a že o to žádal v 18.15. Myslím, že je klidně možné, aby se grémium sešlo na této věci, nejsem si ovšem vědom, o čem by grémium mohlo jednat a co by mohlo rozhodovat. Jsme v normálním procedurálním stavu a je možné eventuálně uplatnit procedurální námitku. Nemyslím si, že by procedurální námitka mohla být zvrácena politickým jednáním grémia. Považuji to za naprostý omyl a divím se, že někteří poslanci naskakují na tuto argumentaci. Jestli je někdo vzrušen tím, že nebyl jeho návrh prosazen, tak by bylo fér to takto říci a podat nový návrh a na nové projednávání zákona. Myslím si, že jinak o tom není možné diskutovat.

Jestli je to procedurální chyba, tak ať žádá poslanec procedurální hlasování. Nedovedu si představit politickou debatu na toto téma.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane předsedo. Pokud si pamatuji ze včerejšího podvečera, tak o toto jednání požádal i předseda klubu KDU-ČSL Jan Kasal a netrval na tom, že musí být ten večer, ale abychom se k tomuto bodu vrátili. Chtěl bych proto požádat pana poslance Janečka, že politické grémium se sejde v úterý, což je 12. února, v 10 hodin a může se touto otázkou zabývat a máme potom celý týden na to, abychom se k tomuto bodu případně vrátili.

I já si myslím, že je to skutečně věc procedurální, a ne jednání politického grémia. Přesto prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: Právě proto, že si uvědomuji obrovskou právní složitost svého návrhu, právě proto jsem chtěl svolat politické grémium, aby bylo řečeno, zda to je, či není možné. Uvědomuji si námitku, že zákon byl schválen, ač vedení hlasování neodpovídalo tomu, co doporučil například legislativní odbor, a velmi zásadní návrh vůbec nebyl podroben hlasování a bylo řečeno, že je nehlasovatelný. To je věc, která mě trápí.

Domnívám se, že zpravodaj by měl bez ohledu na svůj názor konstatovat, zda návrh je či není hlasovatelný. Pokud se dohodneme, že politické grémium o tom bude jednat v úterý, já proti tomu nic nemám, ale chci tento problém řešit.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám. Myslím si, že tento váš návrh můžeme rozhodnout hlasováním, protože jste požádal o zařazení nového bodu, což je legitimní, to znamená hlasovat o revokaci projednávání třetího čtení tohoto návrhu zákona. Všechny vás odhlásím a požádám o novou registraci.

Budeme hlasovat o zařazení nového bodu našeho programu, a to o revokaci usnesení ke třetímu čtení návrhu zákona - zjednodušeně - o reklamě, který přednesl pan poslanec Janeček.

 

Zahájil jsem hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 303 z přítomných 158 poslanců pro 23, proti 75. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme vyřešili pro tento moment tento problém.

O slovo se hlásí pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, paní a pánové, já jsem navrhl, aby bylo jednání politického grémia. Vzhledem k tomu, že pan předseda nemá toto v úmyslu, tak žádám, aby stenozáznam z rozhodování, to znamená stanovisko zpravodaje k bodu, jestli je hlasovatelný, nebo nehlasovatelný, byl předložen politickému grémiu nejpozději v úterý v 10 hodin. Stanovisko legislativního odboru také.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Věřím, že pracovníci Kanceláře a organizačního odboru toto sdělení slyšeli a že tyto materiály připraví do úterý 12. 2. pro jednání politického grémia.

O slovo se přihlásil předseda klubu Jan Kasal.

 

Poslanec Jan Kasal: Pane místopředsedo, nechci zneužívat svého práva. Je mi líto, že grémium, o které jsem žádal, nebylo svoláno. Nechtěl jsem, aby bylo svoláno bezprostředně včera večer, vy jste to konstatoval, reakci na to jsem neslyšel. To je první věc.

Druhá věc. Jakkoliv si myslím, že revokace zákona je téměř na hranici zločinu, hlasoval jsem pro zařazení tohoto bodu, aby si i tato sněmovna vyjasnila, jak přistupovat k případům, kdy nějakým způsobem dojde k nedopatřením. Já bych pro revokaci nakonec nehlasoval, ale myslím si, že bychom měli nalézt způsob, jak se s tím vyrovnat do budoucna. Proto jsem chtěl, abychom to v rámci bodu ve sněmovně řešili.

Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane předsedo.

Pane poslanče, já už vám nedám prostor, protože není rozprava, nejste předseda klubu. Pokud máte procedurální návrh, můžete ho přednést. Pokud se chcete pouze vyjadřovat k věcem, které jsme projednali, nemáte již možnost.

 

Přistoupíme k dalšímu projednávanému bodu, kterým je

 

137.
Návrh poslanců Josefa Janečka, Viléma Holáně, Jiřího Karase a Václava Krásy
na vydání zákona o odškodnění osob odvlečených do SSSR
nebo do táborů, které SSSR zřídil v jiných státech
/sněmovní tisk 855/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele poslanec Josef Janeček a zpravodajka rozpočtového výboru paní poslankyně Miroslava Němcová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 855/5.

Otevírám rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova navrhovatele, případně zpravodajů i pana poslance Zahradila. Není tomu tak.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím zpravodajku, aby nám oznámila postup při hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním vyjádřila své stanovisko stejně jako navrhovatel.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámila s návrhem procedury, se kterou bychom se vypořádali ve třetím čtení s tiskem 855.

Pozměňovací návrhy vám byly předloženy pod číslem tisku 855/5 a můj návrh ohledně procedury je tento. Nejprve požádám sněmovnu, aby svým hlasováním mi dovolila stáhnout návrh, který je uveden pod písmenem D. Je to můj pozměňovací návrh a já bych jej chtěla stáhnout. Poté navrhuji, abychom hlasovali o bodu A1, o bloku bodu B, o návrhu pod písmenem C a na závěr o přijetí zákona.

To je návrh procedury. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP