(10.50 hodin)
(pokračuje Fischer)

Čistička důlních vod nebyla postavena a v důsledku toho vznikla začátkem roku 2001 kritická situace a hrozila ekologická havárie, ke které nakonec došlo. Přitom zde došlo k celé řadě zanedbání, ale to by byl příliš dlouhý výčet a zabral by příliš mnoho času. Proto se tím nebudu zabývat.

V odpovědi pana ministra se zdůrazňuje, že k této změně došlo především proto, že se ušetřily prostředky ze státního rozpočtu tím, že se čistička důlních vod začala stavět jinde, než bylo původně schváleno a na co bylo stavební povolení.

Nesouhlasím s takovým hodnocením, protože rekonstrukce Štoly 14 pomocníků, která ústí na úpatí kopce, v níž mělo podle původního řešení gravitačním prouděním vody docházet k jejímu výtoku do čističky na úpatí, byla upravena nákladem 10 milionů korun. Předtím v roce 1992 až 1996 bylo proinvestováno 5 milionů Na Skalce, to je v jiném místě, než se začalo upravovat u Štoly 14 pomocníků, a tak dále. Došlo zde k zbytečnému vynaložení státních prostředků. Přitom pozemky, které jsou u ústí štoly, jsou ve vlastnictví bývalých Rudných dolů, teď je to podnik DIAMO. Nejednalo se o zelenou louku a o cizí pozemky, jak se uvádí v odpovědi.

Navíc firma AKVATEST, která zpracovávala odborný posudek na přenos místa stavby čističky, vzala v úvahu to, co se teď nedá realizovat, a to že by se nikam neodvážely kaly, které vzniknou při čištění vod, že by se ukládaly na místě. Terén je tam ovšem poddolovaný, hrozí tam sesuvy a propady a nebezpečný odpad se tam ukládat nedá. Teď se kaly odvážejí z vrcholu do místa úložiště nebezpečných odpadů u Čáslavi. Řešení je stejné, jako kdyby se čistička postavila dole pod kopcem.

Takových věcí se tady najde víc. Navíc, jak byla provizorní čistička vybudována v areálu bývalého dolu Kaňk, to situaci neřeší. Původně se počítalo s čisticí kapacitou až 10 litrů za vteřinu - to bylo v květnu 2000. Přitom měla mít zaručenu nejmenší schopnost čištění 5 litrů za vteřinu. Skutečnost nyní ukazuje, že maximum, kterého současná čistička dosahuje, jsou 3 litry za vteřinu, takže hladina důlních vod stoupala, až přesáhla hladinu výtoku, přelivu do Štoly 14 pomocníků. Štola byla předtím uzavřena tlakovými vraty, které se ukázaly jako netěsnící. Navíc na tektonických plochách v okolí dochází k průsaku důlních vod, takže volně vytékají do terénu.

Nebudu dlouho popisovat situaci, která tam vnikla a která ohrožuje bezprostřední okolí, to je čtvrť Malín, Hlízov a podobně, ale chtěl bych se zaměřit na opatření, která považuji za nutná.

Myslím, že už není možné vyřešit situaci tím, že budeme rozpitvávat minulost, ale musíme se zaměřit na budoucnost. Podle mého názoru je potřeba -a kloní se k tomu i specialisté, já v tomto směru specialista nejsem - vrátit se k původní variantě a postavit novou čističku tam, kde se původně plánovala, to je u východu ze Štoly 14 pomocníků pod kopcem Kaňk, přestože bylo vynaloženo asi 27 milionů na výstavbu provizorní čističky nahoře.

Termíny výstavby nejsou tak dlouhé, nahoře to trvalo asi čtyři měsíce, a cena, která by byla na výstavbu dole, se neliší příliš od toho, co je teď realizováno na kopci. Dlouhodobě i tak by vznikly úspory, protože logika věci říká, že je lepší využít gravitační síly a volného výtoku důlních vod štolou než stavět čistírnu nahoře na kopci a čerpat vody 95 metrů vysoko na kopec. Jenom elektrická energie, která je potřebná na toto čerpání, vyjde na půl milionu korun ročně. Za několik let se i nová investice vyplatí. Dále je nutné vyčistit vodní toky a terén v okolí, který už byl zamořen důlními vodami obsahujícími sírany, těžké kovy a jiné nebezpečné látky.

Nevím, zda je zde zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu, aby se vyjádřil k tomu, co jsem zde říkal. Pokud ne, dovolím si navrhnout usnesení, které vychází z toho, co jsem zde přednesl. Dovolím si navrhnout Poslanecké sněmovně následující usnesení: S ohledem na současnou kritickou situaci s čištěním důlních vod z dolu Kaňk u Kutné Hory a s jejich průsakem z dolu do okolního terénu žádá Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu: za a) -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, omlouvám se, ušetřím vám práci. V rámci rozpravy můžete navrhnout pouze souhlas nebo nesouhlas s odpovědí příslušného ministra. Nemůžete navrhnout žádné věcné usnesení.

 

Poslanec Stanislav Fischer: V tom případě navrhuji nesouhlasit s odpovědí pana ministra a žádat její doplnění.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, dostáváme se trochu do problému, neboť interpelovaný ministr je řádně omluven z důvodu rekonvalescence. Zákon o jednacím řádu počítá sice s neúčastí interpelujícího poslance, ale nepočítá s neúčastí interpelovaného ministra. Budeme muset řádně projednat tento bod a nechat hlasovat o návrhu usnesení. Pokud bude přijato, pan ministr bude povinen ze zákona do 30 dnů opět reagovat.

Prosím pana kolegu Fischera.

 

Poslanec Stanislav Fischer: V tom případě bych dal k úvaze ještě další možnost, a to přerušit toto jednání do té doby, než bude možná účast pana ministra Grégra.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přerušit, odročit na příští schůzi Poslanecké sněmovny. Myslím, že toto je možné.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Jedno nebo druhé.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Považoval bych to za korektní, protože si myslím, že mají být v rámci sporu slyšeny obě strany. Toto by umožnilo i přítomnost pana ministra Grégra a jeho vyjádření.

Prosím pana kolegu Urbana.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, chtěl bych pouze říci několik slov k problematice, která se týká Kutné Hory a ekologické zátěže bývalých dolů.

Bohužel musím s většinou argumentů, které uvedl kolega Fischer, souhlasit. V Kutné Hoře se velmi často schází odborná veřejnost, která se snaží tuto problematiku věcným způsobem řešit. Poslední jednání této odborné veřejnosti bylo nedávno, zhruba před 14 dny, kterého jsme se s panem poslancem Tomíčkem zúčastnili. Musím konstatovat, že pan kolega Fischer na tomto jednání nebyl. Proto mi trochu vadí, když se snaží celou kauzu posouvat do politické roviny a získávat pomyslné politické body místo toho, aby se snažil na místě věcně argumentovat a problém skutečně řešit.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Hlásí se pan poslanec Fischer.

 

Poslanec Stanislav Fischer: K tomu, co říkal kolega Urban, bych chtěl uvést, že interpelace byla podána ještě v listopadu a projednáváme ji dnes. Co se týká mé neúčasti 22. ledna na jednání v Kutné Hoře, o kterém jsem se chtěl zmínit v návrhu usnesení, byl jsem omluven, protože jsem byl jako delegát výboru pro evropskou integraci na semináři, který pro poslance uskutečnila Evropská unie v Bruselu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP