(9.10 hodin)
(pokračuje Kühnl)

Dále se mé otázky koncentrovaly na firmu Falkon Capital, o níž je velice málo známo. Otázka zněla, co je vládě známo o této firmě, proč byla tato firma vybrána, jaké je odůvodnění, proč právě tato firma a na základě jakých kritérií.

Dále jsem se tázal, co je české vládě známo o tom, jaké má firma Falkon Capital reference, jaké obdobné obchody v takovémto vysokém finančním objemu realizovala, kolik takových obchodů, s jakými subjekty a s jakými výsledky.

Konečně jsem se tázal také na to, zda je vládě známo, kde a na základě jakých transakcí nemajetná společnost Falkon Capital více než 20 mld. získá.

Poslední otázka zněla, jak je smluvně zajištěno, aby úhrada nemohla být realizována zápočtem.

Ve svém vystoupení dnes vynechám tuto poslední otázku, kterou předseda vlády velmi jednoduše odpověděl tím, že smlouva uzavřená s Falkon Capital stanovuje jediný způsob vypořádání, a sice úhradu v efektivních amerických dolarech, která bude předcházet postoupení pohledávek. Pokud mám uvěřit, a já jistě věřím vyjádření Ministerstva financí, že k tomu skutečně došlo, považuji tuto otázku za zodpovězenou.

Pokud jde o ostatní otázky, pan premiér mi odpověděl na otázku, kdy budou zveřejněny obě smlouvy, tím, že nejdříve po realizaci celé transakce, a to pouze za předpokladu, že ruská strana a český komerční deblokační subjekt dají své svolení. Předpoklad je nejdříve koncem prvního čtvrtletí příštího roku.

Chtěl bych se otázat pana premiéra, co je pravdy na tuším včerejší zprávě ČTK, která praví ústy mluvčí Ministerstva financí, že ruská strana navrhla do poloviny března letošního roku připravit ke zveřejnění stručný výtah z mezivládní smlouvy, přičemž plné zveřejnění celého textu ruská strana nepovažuje za vhodné. Myslím, že by bylo na místě, aby se k tomu pan předseda vlády vyjádřil, včetně faktů, že zřejmě celý text smlouvy nebude zveřejněn nikdy, a o jaká ustanovení jakého zákona se takový postup opírá.

Od začátku se domnívám, že utajování rozhodných skutečností souvisejících s takto velkou rozsáhlou transakcí, která zahrnuje nejen dvě země, ale také jejich státní rozpočty, peníze šly přes další třetí země, vede automaticky ke vzniku zbytečných nejrůznějších podezření.

Proto jsme se jako Unie svobody snažili příslušné informace získat na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Dali jsme žádost Ministerstvu financí 29. 10. loňského roku o poskytnutí textu oněch smluv, čili o poskytnutí informací. Ministerstvo financí v dané lhůtě 15 dnů nereagovalo na tuto žádost, na což zákon také pamatuje. Říká, že se v takovém případě má za to, že ministerstvo vydalo rozhodnutí o neposkytnutí informace. I proti takovémuto postupu je možný další krok, to je odvolání k vedoucímu úřadu, v tomto případě k ministrovi, což se stalo 15. listopadu loňského roku. Na toto odvolání se konečně Ministerstvo financí zastydělo a rozhodlo se alespoň formálně odpovědět. Odpovědělo, že smlouvy zveřejněny nemohou být, nebudou, protože se jedná o mezinárodní smlouvu zvlášť složitého režimu a u druhé smlouvy s Falkon Capital se jedná o smlouvu obchodního charakteru s obchodním subjektem, který nesouhlasí se zveřejněním.

Samozřejmě, že obě tyto argumentace jsou velmi pochybné, protože je otázka, o který konkrétní paragraf, o které ustanovení zákona o utajovaných skutečnostech se utajení smlouvy s Ruskou federací opírá. To nám nebylo sděleno. Prosím pana předsedu vlády, aby to sděleno bylo, alespoň Poslanecké sněmovně. Nebylo dokázáno, že tyto smlouvy jsou v seznamu utajovaných skutečností, který se vydává nařízením vlády. Prosím, aby pan předseda vlády vysvětlil i tuto skutečnost.

Pokud jde o utajení tzv. obchodní smlouvy s Falkon Capital na základě odvolání se k obchodnímu tajemství, musím připomenout, že zákon o svobodném přístupu k informacím výslovně zakazuje odvolávat se při nevydání informace na obchodní tajemství, pokud se týká věcí, které mají souvislost s veřejnými rozpočty, s nakládáním s prostředky z veřejných rozpočtů. Prosím, aby i tento rozpor pan předseda vlády vysvětlil.

Další otázka, kterou jsem položil a která není zodpovězena dostatečně, byla otázka, co je vládě známo o společnosti Falkon Capital, na základě jakých kritérií, jakých referencí a zkušeností byla vybrána. Pan předseda vlády odpověděl, že stejně jako všichni další zájemci byla tato firma prověřena analytickým útvarem Ministerstva financí, byly získány dostupné bankovní reference. To by mě obzvlášť zajímalo, jaké bankovní reference má firma, která má téměř neexistující personální složení nebo téměř neexistující sídlo, není o ní známo, že by měla jakýkoli majetek a jakoukoli kredibilitu pro bankovní kruhy.

Pan premiér mi rovněž sdělil, že zájemci byli podrobeni zkoumání bezpečnostních informačních složek státu a Ministerstva vnitra a že v rámci zevrubného zkoumání nebyly zjištěny informace takového charakteru, které by upozorňovaly vládu na nepřípustná rizika spojená se schválením této společnosti jako realizátora deblokace ruského dluhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP