(17.50 hodin)
(pokračuje Tomíček)

Vůbec to nenaruší jakýkoliv systém hospodaření s vodami, ať pro použití pro zemědělství, pro pitnou vodu atd. To bych chtěl zdůraznit. A zde je ten základní problém, abychom věděli, o čem mluvíme.

K další námitce. Četl jsem 1139 - vyjádření vlády. Trochu mě mrzí, proč v původním vládním návrhu to obsaženo bylo a za celou dobu projednávání ve výborech proti tomu námitka nepadla, ani od vlády, ani od ministerstva životního prostředí, ani od ministerstva zemědělství, ani od nikoho jiného. Není mi jasné, proč teď najednou víme přesně, co jsme nechtěli, i když v původním vládním návrhu to obsaženo bylo.

K panu poslanci Filipovi bych chtěl poznamenat - ano, Ministerstvo životního prostředí zadalo už v roce 1998, pokud se nemýlím, studii, jak by se měla rekultivovat krajina pod Krušnými horami. Tato studie se v současné době dokončuje. Vloni na podzim bylo veřejné čtení za účasti zástupců ministerstev, zástupců krajských úřadů, zástupců těžebních společností atd., kde se to posoudilo, a skutečně bylo konstatováno, že asi jediným východiskem je použití hydrorekultivace. Bylo například navrženo zavezení vytěžených prostor jakýmkoli materiálem, což by představovalo x miliard metrů krychlových. Zajímalo by mě, odkud bychom je tam přivezli.

Chtěl jsem jen upřesnit to, o čem se bavíme. Jedná se o vodu, která bude odebírána navíc. Veškeré náklady, které se vážou k vybudování všeho možného. A samozřejmě, jestli se někde bude čerpat, tak i toto čerpání bude muset platit těžební společnost. O tom tady nebyla řeč a to ani já nezpochybňuji, protože to bude platit ten, kdo to dělá. Mně se jednalo o upuštění od poplatků za odebranou vodu, která v tomto zákoně bohužel pro tyto účely zpoplatněna je. Víc k tomu říci nemohu.

Samozřejmě vítám snahu o pochopení problematiky severozápadních Čech a rekultivací. Ty fondy, které vytvářejí současné těžební společnosti, zdaleka nestačí pokrýt všechno, co bude muset být vybudováno, aby rekultivace mohly proběhnout. Stejně to bude placeno ze státního rozpočtu. O tom zde řeč není. Tady je řeč o tom, jestli ta voda, která tam bude a kterou těžební společnosti skutečně nepotřebují a nikdy potřebovat nebudou, protože to bude na závěr po jejich činnosti, kdy už budou odcházet, bude placena. Jedná se tedy o odstranění poplatků za vodu.

Byl bych rád, kdyby se dalo zkrátit projednávání v odborných výborech na minimální dobu, tzn. zkrácení o 40 dnů. Pokud by bylo třeba, milerád poskytnu další doplňkové informace. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan poslanec Zuna.

 

Poslanec Milan Zuna: Vážení, je s podivem, že šest sociálních demokratů předloží návrh zákona a sociálně demokratická vláda, kterou tvoří samozřejmě ministři, jak ministr životního prostředí, tak ministr financí, navrhnou zamítnutí této poslanecké iniciativy.

I když zde předřečník řekl, že se jedná pouze o jednu ryze soukromou společnost, což je MUS, já nedokážu spolknout, aby náklady na rekultivace této soukromé společnosti, které má ze zákona hradit, nesl státní podnik, potažmo stát anebo občané. To považuji za nemravné.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Upozorňuji, že to není poprvé, kdy se vláda a její poslanci dostali do rozporu. Ale to není podstatné.

V tuto chvíli se hlásí pan kolega Hojdar, pak pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, pan kolega Zuna přednesl velmi emotivní vystoupení. Chtěl bych upozornit, že ze zákonů, které přijímala sněmovna, neříkám tato, ale ty předtím, je zcela jednoznačné, že na důlní škody, které vznikly po povrchovém dobývání, se vytváří fond od roku 1992. Do roku 1992 je to závazek státu řešit tyto problémy. Pokud se bavíme o tom, kdo je soukromý a kdo není soukromý, tak to není vůbec podstatné. Od roku 1992 všechny těžební společnosti vytvářejí fond na zahlazování těžební činnosti. Bohužel do roku 1992 je to dluh minulosti, který tento stát, ať chce nebo nechce, musí řešit. Je naprosto zbytečné se zde takovýmto způsobem dohadovat. Kdo je soukromý a kdo není soukromý, v tomto okamžiku vůbec nehraje roli.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Dám přednost panu poslanci Kohlíčkovi, protože ten má věcnou připomínku. Poté vystoupí s procedurou poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji, pane předsedající. Vážení kolegové, milé kolegyně. Nestává se často, že bych souhlasil s panem kolegou Tomíčkem. V tomto případě, kdy vidím, že řada řečníků vůbec neví, o čem je řeč, mu musím dát za pravdu. Jeho návrh je naprosto racionální, jeho návrh směřuje k řešení problému.

Chtěl bych ještě jednou podtrhnout to, co říkal kolega Zuna, že je proti tomu, aby stát dělal cokoli zvláštního a nadstandardního pro soukromé společnosti. To mě opravdu udivuje. Zvláště v předvolebním období je to velmi svérázný příspěvek do diskuse.

Domnívám se, tak jak to říkal kolega Hojdar, že většina těch ploch, které se v současné době rekultivují, jsou tzv. dluhy minulosti, kde stát akumuloval prostředky a stát byl garantem za to, že se rekultivace provedou. Je tedy třeba, aby tyto rekultivace proběhly s minimálním vynaložením prostředků. A já se domnívám, že právě předloha, kterou kolega Tomíček navrhuje, to umožňuje.

Chtěl bych podpořit tuto předlohu. Domnívám se, že je žádoucí zkrátit dobu projednávání o 20 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Hovoří pan kolega Vymětal Karel.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, chtěl bych opětovně upozornit a připomenout, že existuje usnesení Poslanecké sněmovny, že když zasedá, má být přítomna vláda. Ze všech stran v rozpravě jsou vyzýváni ministři, aby se vyjádřili k problematice, ale nikdo z nich tady není. Je tady pan ministr vnitra jako specialista na vnitřní problémy, na poslední chvíli došel i pan ministr dopravy. Nicméně bych chtěl navrhnout přerušení jednání Poslanecké sněmovny do doby, než se dostaví místopředseda vlády, ministr financí a ministr životního prostředí, jichž se problematika dotýká.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Považuji to za velmi racionální návrh, protože dopravní ministr a vnitřní minstr, to není dobrá kombinace.

Je to procedurální návrh, o kterém rozhodneme v tuto chvíli bez rozpravy. Zní: přerušit projednávání a odročení do doby, než bude projednávání tohoto bodu přítomen ministr financí, ministr životního prostředí a místopředseda vlády, to je jedno, který. Je jich dost.

Odhlásil jsem vás. Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Pro ty, kteří teď přicházejí do Poslanecké sněmovny, opakuji, že zazněl procedurální návrh přerušit projednávání tohoto bodu a odročit jej do okamžiku, kdy zde bude přítomen ministr financí…

***




Přihlásit/registrovat se do ISP