(18.20 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Vláda si je velmi dobře vědoma toho problému, a proto připravila alternativní návrh, který směřuje v podstatě k záchraně těchto hutních podniků, k záchraně, která by mohla být základem a začátkem skutečné restrukturalizace a přípravou na pozdější privatizaci takto stabilizovaných společností. Předpokládá se proto, že by měl být posílen kapitál společností vlastněných Fondem národního majetku, zejména firmy Osinek. V podstatě formou jakési práce ve mzdě by měla být stabilizována finanční situace firem, zejména tedy v tomto případě Nové huti, protože ve Vítkovicích tento systém dobře funguje, a na základě této stabilizace řešení problémů s největšími věřiteli - bankami - by postupně mohlo dojít k tomu, že by se stát prostřednictvím účasti ve veřejných soutěžích pokusil - a myslím, že má velkou naději získat hlavní podíly - popřípadě odkoupit celé podíly v některých hutních společnostech a provedl by jejich finanční ozdravění.

Budou hledány také cesty a formy spolupráce s dalšími hutními závody tak, jak jsem již naznačil, aby onen plán byl realistický z hlediska celého českého hutnictví a mohl tak přesvědčit i Evropskou komisi o tom, že je potřeba zahájit proces vedoucí k udělení výjimky na veřejnou pomoc. Schválením restrukturalizace a udělením výjimky pro Českou republiku by se pak otevřela cesta k řešení dalších problémů hutních společností, které jsou blokovány neudělením výjimek ze strany Úřadu pro hospodářskou soutěž.

Úsilím vlády je tedy v maximální míře zajistit sociální akceptovatelnost tohoto procesu, a to i v podmínkách tvrdé ekonomické reality, zatížené zejména dluhy minulosti. Připravený vládní materiál Postup programu restrukturalizace ocelářského průmyslu by k tomu měl podle mého názoru výrazně přispět.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Slovo má ještě jednou pan kolega Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Rozumím tomu, co říkal pan ministr, znám historii vývoje celého tohoto problému. Na druhé straně si nemohu odpustit, že tato vláda je už tři a půl roku u moci. Nastartovala proces, který chce řešit, a po tři a půl letech jsme pořád na začátku. Pominu to, že ve Vítkovicích funguje Osinek, tam ta cesta řešení je, ale to není řešení celého ocelářského průmyslu. Vzhledem k tomu, že vláda to poslední řešení stáhla, tak pořád za tu dobu není řešení. Do Evropské komise není nic předloženo. Myslím si, že může nastat taková situace - po letech oživení je zase dneska umrtvení tohoto oboru ve světě - že už skutečně nebude v této republice co oživovat. Jestli ocelářský průmysl klekne, tak pak už jakékoliv procesy a projekty jsou zbytečné.

Mám strach o to, že vláda postupuje tak pomalu se svým projektem, že pokud se k nějakému dobere, tak už bude zbytečný. Rád bych, kdyby k tomu pan ministr ještě zaujal stanovisko. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan ministr má slovo.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Do určité míry sdílím obavy pana poslance. Musím samozřejmě do jisté míry i hájit sebe a svůj resort, že my nejsme a nebyli jsme klíčovým gestorem těch restrukturalizačních záležitostí v minulosti. Nicméně bych skutečně chtěl upozornit na dva závažné problémy, které jsem možná nevyjádřil úplně pregnantně.

Jednak je tady problém s jakýmkoliv typem veřejné pomoci, kterou prostě nemůžeme v tuto chvíli udělit, protože na ni nemáme příslušnou výjimku a Úřad pro hospodářskou soutěž nám ji nedá. To je jeden problém a velmi závažný.

Druhý problém je ten, že tady byla schválena verze restrukturalizace, verze podle mě v podstatě kompatibilní s tím, co se po nás tradičně požaduje, to znamená verze relativně nenáročná na veřejné zdroje, verze, která byla velmi tržní, která spočívala v tom, že ony ocelářské aktivity budou nabídnuty zájemcům k privatizaci. Tato verze byla předložena do Bruselu. Tam je stále posuzována a žádný kladný posudek se zatím nerýsuje.

Problém je v tom, že situace podniků se skutečně dramaticky zhoršuje a současně ovšem se tyto nové návrhy, které předkládá moje ministerstvo ve spolupráci s dalšími resorty, nesetkávají s pochopením ani u většiny zaměstnanců příslušných podniků. Jsem tak trochu ve velmi paradoxní situaci, kdy ti, kterým má být pomoženo, o to nestojí. Nechci vstupovat do nějakých spekulací, nicméně je to situace velmi problematická, protože asi uznáte, že přinášet někomu pomoc se všemi bolestmi, které to nese pro český stát, pro veřejné finance a komplikace možná i v oblasti vztahu k Evropské unii, a zároveň býti napadán za to, že se vlastně někomu brání ve štěstí, je také dosti paradoxní.

Nicméně chci ubezpečit pana poslance, že ten materiál je připraven. Předložím ho na nejbližším zasedání vlády. Taková je domluva v rámci předsednictva vlády, a pokud se nic zásadního nestane, tak bude podle mého názoru schválen. Nicméně bych nechtěl na základě tohoto vyvolávat nějaké falešné iluze. Znovu opakuji, že ta situace vzniká léta, tento sektor byl léta zanedbáván, pokud jde o jeho skutečnou restrukturalizaci a perspektivu, a není snadné dnes najít jednoduché a garantované řešení, které nám zajistí, že všechno dopadne dobře. Nicméně šance tady je. Pokusíme se o to a doufám, že budeme úspěšní.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře, vaše slova byla posledními slovy dnešního jednání Poslanecké sněmovny. Přerušuji naše jednání s tím, že budeme pokračovat zítra v 9 hodin ráno. Děkuji vám a přeji příjemný zbytek dne.

 

(Jednání skončilo v 18.27 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP