(9.20 hodin)
(pokračuje Kocourek)

Šestý pozměňovací návrh se týká bodu 132 vládního návrhu, kde § 41m zní:

§ 41m odst. 1: Pobočky zahraničních bank mohou pohledávky z vkladů připojistit na základě smlouvy u fondu. Příspěvek do fondu je roven příspěvku podle § 41c vynásobenému zlomkem, v jehož čitateli je rozdíl mezi 25 tis. eury a limitem pro maximální náhradu podle systému pojištění pohledávek z vkladů, jehož je pobočka účastna, vyjádřený v eurech, a ve jmenovateli 25 tis. eur.

Odst. 2: Připojištění podle odst. 1 zaniká výpovědí smlouvy s roční výpovědní lhůtou, která počíná běžet prvním dnem roku následujícího poté, kdy byla výpověď doručena. Fond může vypovědět smlouvu pouze při neplnění povinností pobočkou zahraniční banky vůči fondu, v případě pobočky zahraniční banky podle § 5a však pouze v případě, bylo-li postupováno v souladu s § 5a odst. 6. Pobočka zahraniční banky může vypovědět smlouvu bez udání důvodů. O těchto skutečnostech je pobočka zahraniční banky povinna informovat klienty ve svých provozních prostorách.

Odst. 3: Banky nesmějí v reklamě využívat rozdílů pojištění pohledávek z vkladů mezi členskými státy EU.

Sedmý pozměňovací návrh je pozměňovacím návrhem k bodu 8 pozměňovacích návrhů rozpočtového výboru ze zmíněného usnesení 572, které by znělo:

Vkládá se nový bod 109a, který zní:

Bod 109a: V § 37 se dosavadní text označuje jako odst. 1 a doplňují se nové odstavce 2 až 5, které znějí:

Odst. 2: Banky a pobočky zahraničních bank jsou povinny pro účely bankovních obchodů zjišťovat a zpracovávat údaje o osobách, včetně citlivých údajů o fyzických osobách, odkaz na 7b), potřebné k tomu, aby bylo možno bankovní obchod uskutečnit bez nepřiměřených právních a věcných rizik pro banku.

Odst. 3: Povinnost poskytnout bezplatně informace o osobních údajích zpracovávaných o subjektu údajů stanovené zvláštním právním předpisem, odkaz na 7c), se na banky a pobočky zahraničních bank nevztahuje.

Odst. 4: Banky a pobočky zahraničních bank jsou povinny ve svých provozních prostorách fyzické osoby písemně poučit o tom, že banky a pobočky zahraničních bank nepodléhají povinnosti bezplatně informovat fyzické osoby o osobních údajích o nich zpracovávaných, že poskytnutí osobních údajů bance je dobrovolné, ale je podmínkou pro uskutečnění bankovního obchodu, a dále o právu fyzické osoby žádat nápravu podle zvláštního právního předpisu, odkaz na 7d), jakož i o možnosti banky získávat údaje od třetích osob, zejména podle § 38a odst. 1 a 2.

Odst. 5: Údaje podle odst. 1, jakož i údaje získané od jiných subjektů, zejména podle § 38a odst. 1 a 2, mohou pobočky zahraničních bank poskytnout ke zpracování do ústředí zahraniční banky, pokud má sídlo ve státě, jehož právní řád zaručuje, že bude respektována důvěrná povaha údajů v souladu s právem Evropských společenství. Je-li to nezbytné k uzavření nebo plnění smlouvy mezi bankou a klientem, mohou banky a pobočky zahraničních bank poskytnout takové údaje ke zpracování ve státě, jehož právní řád zaručuje, že bude respektována důvěrná povaha údajů v souladu s právem Evropských společenství. Soulad Úřadu pro ochranu osobních údajů podle zvláštního právního předpisu, odkaz na 7e), se v případech uvedených v tomto odstavci vyžaduje pouze před prvním poskytnutím informace od daného státu.

Poslední, osmý pozměňovací návrh, se týká bodu 3 vládního návrhu, kde v § 1 odst. 4 se doplňuje druhá věta, která zní: To neplatí pro činnosti vykonávané pro jiného, pokud souvisejí se zajištěním jejího provozu a provozu jiných bank, finančních institucí a podniků pomocných bankovních služeb, nad nimiž banka vykonává kontrolu.

Tolik mých osm pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče, hovořit bude pan poslanec Miroslav Máče, připraví se pan poslanec Ivan Pilip.

 

Poslanec Miroslav Máče: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, mé pozměňovací návrhy jsou celkem tři. První pozměňovací návrh je § 41d odst. 1, který pak nově bude znít následovně: Náhrada za pojištěnou pohledávku z vkladu se oprávněné osobě z fondu poskytne poté, co fond obdrží písemné oznámení České národní banky, nebo jedná li se o pobočku zahraniční banky podle § 5a připojištěnou podle § 41m, orgánu bankovního dohledu domovského státu o neschopnosti banky dostát závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek. Takové oznámení musí být vydáno nejpozději do 21 dnů ode dne zjištění rozhodné skutečnosti a bance nebo bývalé bance musí být písemně sděleno.

Zdůvodnění je následující. Směrnice č. 94/19 ES příloha 2 bod b) vyžaduje, aby oznámení domovského orgánu dohledu bylo v případě pojištěné pobočky banky ze země EU samo o sobě podnětem, na jehož základě začnou automaticky běžet lhůty k výplatě pojištěných vkladů, aniž by mohlo dojít ke zdržení způsobenému předáváním podnětů mezi domovským státem a Českou národní bankou a fondem. Vzhledem k tomu, že ustanovení § 5a nabude účinnosti až dnem vstupu ČR do EU, je implicitně účinnost tohoto ustanovení odložena až ke dni vstupu ČR do EU.

Druhý pozměňovací návrh se týká § 41 l odst. 1, a to slova "jako systém pojištění pohledávek z vkladů podle tohoto zákona" nahradit slovy "jaký je požadován právem Evropských společenství".

Zdůvodnění. Právo Evropských společenství umožňuje požadovat v pobočkách bank ze států, které nejsou členy EU, pojistit se v České republice v případě, že jejich domácí pojištění je srovnatelné s požadavky práva Evropského společenství, přestože nedosahuje požadavku českého práva na výši pojistného limitu. Vzhledem k tomu, že poslanecká novela zvýšila pojistný limit na 25 tisíc euro, je nyní český požadavek vyšší než evropský, což je třeba zohlednit. Vzhledem k přednosti mezinárodních smluv před zákonem o bankách budou mít po našem vstupu do EU pobočky bank ze států, které nejsou členy EU, právo požadovat zacházení garantované jim právem ES a ustanovení v § 41 v původní podobě by pouze mátlo vkladatele.

Poslední změna se týká § 41m, který zní: Vypustit slova "podle § 5a", takže následující odst. 1 zní: Pobočky zahraničních bank mohou pohledávky z vkladů připojistit na základě smlouvy u fondu. Příspěvek do fondu je roven příspěvku podle § 41c vynásobenému zlomkem, v jehož čitateli je rozdíl mezi 25 tisíci euro a limitem pro maximální náhradu podle systému pojištění pohledávek z vkladů, jehož je pobočka účastna, vyjádřený v eurech, a ve jmenovateli 25 tisíc euro.

Odst. 2: Připojištění podle odst. 1 zaniká výpovědí smlouvy s roční výpovědní lhůtou, která počíná běžet prvním dnem roku následujícího poté, kdy byla výpověď doručena. Fond může vypovědět smlouvu pouze při neplnění povinností pobočkou zahraničních bank vůči fondu. V případě pobočky zahraniční banky podle § 5a však pouze v případě, bylo-li postupováno v souladu s § 5 odst. 6. Pobočka zahraniční banky může vypovědět smlouvu bez uznání důvodu. O těchto skutečnostech je pobočka zahraniční banky povinna informovat klienty ve svých provozních prostorách.

Odst. 3 pak zůstává.

Zdůvodnění je následující. Oproti vládnímu návrhu se navrhuje umožnit přísnější připojištění i pobočkám bank se sídlem mimo EU. Umožnění tohoto připojištění pouze evropským bankám by mohlo být oprávněně vnímáno našimi partnery ze zemí OECD a zemí, s nimiž máme uzavřeny dohody o ochraně a podpoře investic doložkou nejvyšších výhod, jako diskriminační. Pojištění je přitom i v zájmu českých vkladatelů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP