(17.40 hodin)
(pokračuje Rychetský)

Poplatky za evropský patent a za dodatková ochranná osvědčení pro léčiva a přípravky na ochranu rostlin však nejsou dosud vůbec upraveny, a proto nemohou být v současnosti ani Úřadem průmyslového vlastnictví vybírány. A právě s ohledem na skutečnost, aby majitelé všech ochranných dokumentů chránících vynálezy mohli včasným zaplacením příslušného poplatku dát najevo všem ostatním osobám, že mají zájem na ochraně svých vynálezů, je třeba přijmout takovou úpravu, která uvedené procesy učiní jednoduchými a transparentními. Myslím si, že takovou úpravu přináší právě projednávaný návrh zákona.

S jediným pozměňovacím návrhem hospodářského výboru Poslanecké sněmovny k účinnosti zákona je samozřejmě možno jménem vlády vyslovit souhlas.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane místopředsedo. Vládní návrh jsme přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1019/1. Prosím, aby se slova ujal opět zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Tomáš Teplík.

Pan Tomáš Teplík se nám ztratil. Já zkusím zazvonit - není to zvonění k hlasování. Pan Tomáš Teplík se již dostavil, takže všechny kolegy okolo upozorňuji, že jsem zvonil proto, aby se dostavil zpravodaj.

Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Zpravodaj se omlouvá, byl na trošku vzdálenějším místě. Nicméně, vážený pane předsedající, dámy a pánové, hospodářský výbor projednal tuto vládní předlohu, neshledal k této předloze žádné připomínky, tudíž přijal velmi stručné usnesení, a sice že doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout tento návrh v předloženém znění. To znamená, že zpravodaj se kloní k propuštění do dalšího čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí. Pokud se nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Žádné návrhy na zamítnutí ani na vrácení nezazněly, otevírám tedy podrobnou rozpravu a opět se táži, kdo se do ní hlásí. Pan kolega Tomáš Teplík.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, omlouvám se, že jsem se ve své zpravodajské zprávě dopustil jedné velmi drobné chyby, a to že v usnesení hospodářského výboru je posunuta účinnost tohoto zákona. Ale nic to nemění na faktu, že hospodářský výbor doporučuje přijmout sněmovně tuto předlohu ve znění usnesení hospodářského výboru.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Ano, děkuji. Usnesení hospodářského výboru č. 382 máme všichni ve svých materiálech, kde je účinnost § 16 změněna na 1. června 2002, takže pan kolega Teplík toto zmínil a zopakoval v podrobné rozpravě.

Táži se, kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy. Pokud tomu tak není, podrobnou rozpravu končím. Žádné návrhy nezazněly, proto končím druhé čtení a končím projednávání sněmovního tisku 1019.

Děkuji panu místopředsedovi vlády i panu zpravodaji a přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je bod č. 7 původního programu, a to

 

7.
Vládní návrh zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků
a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje)
/sněmovní tisk 963/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády Pavel Rychetský, a pokud bude mít zájem, samozřejmě i ministr školství, mládeže a tělovýchovy, pan ministr Eduard Zeman.

Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, předložený návrh zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků je ucelenou právní normou, která je nezbytná pro další financování výzkumu a vývoje v celé šíři. Navržená úprava akceptuje potřeby poskytovatelů i příjemců podpory nejen v obecné rovině, ale i ve zvláštních případech, jakým je podpora výzkumu na vysokých školách nebo mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji.

Důvodem pro přípravu návrhu byla veliká roztříštěnost legislativy v této oblasti. Financování výzkumu a vývoje v současné době je upraveno již nevyhovujícím zákonem č. 300/1992 Sb., o státní podpoře výzkumu a vývoje, a navazujícím nařízením vlády a usneseními vlády. V období od přijetí tohoto zákona však došlo k zásadním změnám a dále k přijetí mnoha souvisejících předpisů, jako jsou zejména rozpočtová pravidla, zákon o veřejné podpoře, zákon o majetku České republiky, zákon o zadávání veřejných zakázek, zákon o ochraně hospodářské soutěže atd. Tyto změny již nelze v oblasti výzkumu a vývoje zohlednit pouhými novelami stávajících předpisů.

Zákon také podrobně upravuje pravidla veřejné soutěže ve výzkumu a vývoji a financování z různých zdrojů. Zavádí stejné podmínky pro všechny subjekty, ať jde o vysoké školy, Akademii věd, resortní nebo soukromá výzkumná pracoviště. Vytváří podmínky pro financování výzkumu a vývoje z více zdrojů. Vůbec poprvé upravuje v oblasti výzkumu a vývoje nakládání s výsledky a práva k nim a stanovuje povinnosti správcům rozpočtových kapitol, ze kterých se poskytuje veřejná podpora výzkumu a vývoje.

Návrh zákona byl 9. ledna tohoto roku projednán ve výboru Poslanecké sněmovny pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, který k němu zpracoval a přijal řadu pozměňovacích návrhů. Pozměňovací návrhy jsou obsaženy v usnesení z této schůze. Domnívám se, že vhodným způsobem mimo jiné vyřešily problém přístupu nestátních subjektů zabývajících se činností ve výzkumu a vývoji k institucionálnímu financování. Nahradily tak částečně chybějící právní úpravu v institucionální oblasti výzkumu a vývoje. Velmi přesně upravují kontrolu činnosti Grantové agentury České republiky, a chtěl bych proto jménem navrhovatele za tyto pozměňovací návrhy poděkovat a vyslovit s nimi souhlas.

Z uvedeného vyplývá, že byly splněny všechny požadavky Poslanecké sněmovny na úpravu návrhu zákona, a že tedy je možné propustit tento návrh do třetího čtení. Předem vám za takové rozhodnutí děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane místopředsedo. Vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 963/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Petr Matějů.

 

Poslanec Petr Matějů: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, s ohledem na to, že nás čekají tři týdny, budu velmi stručný. Pan místopředseda vlády konstatoval, že usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu ze dne 9. ledna 2002 obsahuje pozměňovací návrhy, které přispívají ke kvalitě navrhované normy, a já prakticky neudělám nic jiného, než že v podrobné rozpravě navrhnu dvě velmi drobné změny legislativně technického charakteru.

A to nejpodstatnější, co sdělím, je, že náš výbor doporučil Poslanecké sněmovně schválit vládní návrh zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků v právě navrhovaném znění daném pozměňovacími návrhy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí. Vzhledem k tomu, že se nikdo nehlásí, končím obecnou rozpravu.

Žádné návrhy k hlasování nezazněly, zahajuji tedy podrobnou rozpravu, do které se jako první přihlásil zpravodaj pan poslanec Petr Matějů. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Matějů: Děkuji, pane předsedající. První je legislativně technická úprava, napravení chyby, která vznikla při přepisu: V tisku 963/1, což je usnesení výboru, na straně 3, bod 16, § 16 odst. 2 došlo k nahrazení slova "lze" slovem "nelze".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP