(15.00 hodin)
(pokračuje Buzková)

O tomto návrhu rozhodneme hlasováním pořadové číslo 388, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 388 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 97 vyslovilo 77 a nikdo nebyl proti. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Dalším bodem je

 

124.
Zpráva o problematice extremismu na území České republiky v roce 2000
/sněmovní tisk 1114/

 

Zprávu uvede ministr vnitra Stanislav Gross. Pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, páni poslanci, paní poslankyně, kolega Zahradil mně sice říká, že bych měl přednést pouze teze, ale já si myslím, že těch osmnáct stránek, které tady mám od svých spolupracovníků, přece jen stojí za to, abych s nimi sněmovnu seznámil.

Takže, dámy a pánové, předkládám zprávu o vývoji extremismu na území České republiky za rok 2000 s tím, že tento materiál byl schválen vládou dne 12. září t. r. a výborem pro obranu a bezpečnost byl projednán dne 7. listopadu.

Úvodem bych chtěl konstatovat, že tento materiál není nahodilý, že je to materiál, který navazuje na řadu podobných materiálů, které pravidelně vláda Poslanecké sněmovně předkládá, a to již delší dobu. Co se týče tohoto materiálu, tak vlastně základem pro jeho předkládání do Poslanecké sněmovny bylo usnesení č. 192 z března 1998, a tedy zprávy o vývoji extremismu na území ČR se předkládají Poslanecké sněmovně pravidelně již za rok 1998 a léta následující. Nejedná se tedy o zprávu, která by byla úzce zaměřena na činnost Ministerstva vnitra, ale jedná se i o zhodnocení práce jednotlivých resortů, které se podílejí na této problematice. Největší díl do této správy vedle resortu Ministerstva vnitra předkládalo Ministerstvo spravedlnosti a Bezpečnostní informační služba.

Co se týče základní koncepce zprávy, ta je shodná s předchozími zprávami s tím, že je zaměřena jak na oblast represivní, tzn. postupy policie, ale postupy také správních úřadů při např. registraci občanských sdružení, případně politických stran, a je zaměřena i na prevenci, tzn. činnost jednotlivých resortů by měla směřovat k tomu, aby jednotlivé státní orgány svou činností minimalizovali případná rizika, která plynou z některých extremistických nálad v republice.

Myslím si, že tento materiál poskytuje poměrně ucelenou představu, ucelený pohled na extremistickou scénu v České republice. Zabývá se trestnou činností s extremistickým podtextem, prezentuje - jak už jsem informoval - postih nebo postup Ministerstva vnitra vůči jednotlivým sdružením a politickým stranám v rámci zákonem svěřených kompetencí. Shrnuje tedy aktivity Ministerstva vnitra a policie na této úrovni, ale zabývá se i úrovní preventivní, tzn. např. činnostmi v oblasti vzdělávání, které podle mého názoru je zapotřebí promítat především do policejní praxe, ale i do praxe jiných resortů, především např. resortu, jako je Ministerstvo obrany, kde potenciálně může docházet k určitým vyhroceným situacím z hlediska vztahů k některým národnostním menšinám.

Důraz je kladen na postup v oblasti trestněprávní, na věci, které jsou nejčastěji terčem určité kritiky nebo pozornosti sdělovacích prostředků a veřejnosti, tzn. postih takových záležitostí, jako je trestná činnost páchaná prostřednictvím tiskovin, symbolik, některých zástupných znaků, a materiál zahrnuje i některé případy, které se v minulosti odehrály, které považujeme z hlediska vývoje v roce 2000 za stěžejní.

Co se týče opatření, která byla přijata v tomto roce. Na jaře t. r. vláda přijala koncepční materiál, který se zabývá touto tematikou a měl by podle našeho názoru ještě více zefektivnit postup orgánů činných v trestním řízení při spolupráci s orgány samosprávy, ale třeba i se zpravodajskými službami. Tady bych chtěl připomenout třeba myslím poměrně zdařilé záležitosti a zásahy policie při neonacistických koncertech v Letňanech 3. srpna, v Žiželicích, okr. Louny, 18. srpna, v nočním baru Chicago Club v Plzni 25. srpna, nebo poměrně rychlé trestní řízení v některých konkrétních případech, které jsou i v tomto materiálu popsány, nebo v letošním roce např. tu nešťastnou událost, vraždu jednoho romského spoluobčana ve Svitavách.

Analyzujeme v tuto chvíli dopady těchto nových postupů i na probíhající trestní šetření v oblasti vydávání tiskoviny Akce, Výzva a Náchodský nečas, anebo zahájení šetření ke zjištění autorů a distributorů audiovizuálních nahrávek Pravda o lži.

Dále jsem zprávu doplnil přílohou, která obsahuje nejvýznamnější případy. Je to 21 případů, které se odehrály, které my považujeme za nejzávažnější, s tím, že se zabýváme i efektivitou policejní práce, to znamená tím, jak jednotlivé případy dopadly. Je zde stručná charakteristika pachatelů podle věkové kategorie, podle vzdělání pachatelů této trestné činnosti.

Co se týče vývoje kriminality s extremistickým podtextem, tady je asi dobré říci, že jsme zaznamenali v roce 2000 oproti roku 1999 poměrně velký nárůst o 15 %, to je o víc než 48 trestných činů s extremistickým podtextem více, tedy 364 trestných činů v tom roce 2000, a v roce 1999 to bylo pouze 316 trestných činů. Myslím si, že je to důkaz toho, že se daří lépe vyvozovat trestněprávní kvalifikaci, která v příčinách trestné činnosti zohledňuje onen extremistický charakter, což si myslím, že je jedině dobře.

Přestože na celkové kriminalitě je podíl těchto trestných činů naprosto zanedbatelný z hlediska statistiky, tzn. pouze 0,09 %, z hlediska společenské závažnosti je třeba říci, že je nutno se tomuto fenoménu věnovat velmi důrazně, protože do budoucna by vzrůstající tendence páchání trestných činů s touto motivací mohla mít velmi a velmi společensky nežádoucí dopady.

Tolik asi, paní místopředsedkyně, ode mne v úvodu a zbytek si když tak necháme do rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec František Ondruš, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec František Ondruš: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, jak už bylo řečeno, seznámím vás s usnesením výboru pro obranu a bezpečnost, který na své 56. schůzi dne 7. listopadu 2001 projednal sněmovní tisk 1114 k problematice extremismu v roce 2000.

Po odůvodnění náměstka ministra vnitra dr. Petra Ibla, zpravodajské zprávě poslance Ondruše a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby přijala následující usnesení:

Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu o problematice extremismu na území České republiky v roce 2000, sněmovní tisk 1114;

2. pověřuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.

Tolik usnesení. Jsou tady všechny tři podpisy, ověřovatele, zpravodaje, i předsedy doktora Nečase.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se přihlásil jako první pan poslanec Houzák, připraví se pan poslanec Štrait.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP