(Jednání pokračovalo ve 14.17 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dostavte se prosím do jednacího sálu, budeme pokračovat odpolední částí dnešního jednání.

 

Dalším bodem je

 

87.
Návrh poslanců Libora Krátkého, Petra Koháčka, Aleše Rozehnala, Jana Zahradila,
Tomáše Kladívka, Karla Šplíchala, Světlany Navarové a Jany Volfové
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb.,
o odpadech a o změně některých dalších zákonů
/sněmovní tisk 1110/ - prvé čtení

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1110/1. Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl poslanec Libor Krátký.

 

Poslanec Libor Krátký: Vážená paní předsedající, vážená sněmovno, předkládaný návrh zákona řeší otázku plateb za sběr, svoz, třídění a likvidaci komunálního odpadu. Stejnou problematiku a stejným způsobem řeší i následující bod schváleného pořadu této schůze, to znamená bod 88 a tisk č. 1116. Já vysvětlím, proč to tak je. Poslanecký návrh byl v podstatě podán jako pojistka pro případ, že by se řešení této problematiky, tak jak to navrhuje hlavní město Praha, nestihlo včas, to znamená, že by město nestihlo svoji zákonnou legislativní iniciativu podat do konce roku. Časové hledisko zde hraje velikou roli.

Hlavní město to stihlo, je to obsahem dalšího bodu, a proto za předkladatele beru zpět tento návrh zákona. Zároveň vyjadřuji prosbu předkladatelů o podporu následujícího bodu, a to tak, jak je podán, to znamená včetně zrychleného projednání podle § 90. Znovu opakuji, že časové hledisko zde hraje důležitou úlohu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Zaregistrovala jsem, že pan poslanec Libor Krátký jménem navrhovatelů sněmovní tisk 1110 vzal zpět.

 

Dalším bodem je bod 88 schváleného pořadu schůze, kterým je

 

88.
Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů
/sněmovní tisk 1116/ - prvé čtení

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Stanovisko vlády jste obdrželi jako sněmovní tisk č. 1116/1.

Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl primátor hlavního města Prahy pan Jan Kasal, kterého mezi námi vítám jako prvého představitele kraje, který zde předkládá návrh zákona. Pane primátore, máte slovo.

 

Primátor hlavního města Prahy Jan Kasl: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové, jsem druhým představitelem krajské samosprávy, již zde byla pardubická iniciativa ohledně zákona o rozpočtovém určení daní. Přesto je to zde moje premiéra a doufám, že ne poslední. Věřím, že budete shovívaví k mým procesním či jiným chybám.

Je to troufalost daná právem legislativní iniciativy předkládat vám nějaký návrh zákona a je to současně pokora k vašim mandátům, pokora k tomu, že skupina poslanců byla připravena převzít tuto iniciativu a pokusit se o přijetí novely zákona 185/2001 Sb., o odpadech, který má nabýt účinnosti od 1. 1. příštího roku.

Důvod, proč návrh jak původně skupiny poslanců, tak nyní Zastupitelstva hlavního města Prahy je předkládán, je ten, že v posledních pěti letech se již potřetí navrhuje změna způsobu úhrady plateb za komunální odpad v České republice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP