(12.40 hodin)
(pokračuje Tlustý)

A s tím souvisí ta první hlavní otázka, kterou položil pan předseda Klaus nejenom Evropské unii, ale i nám, a to je otázka, jestli chceme vstoupit do Evropské unie s nerovnými podmínkami pro občany České republiky. A na to jsem tady žádnou odpověď kritiků řeči pana předsedy neslyšel. A já vám ji proto opakuji, protože vím, že na ni nechcete odpovědět. Řekněte občanům České republiky: Chcete aby občané České republiky vstoupili do Evropské unie s nerovnými podmínkami? Postavte se před své voliče a odpovězte. My, ODS, říkáme, že ne.

Druhá základní otázka, a i ta je neustále posouvána a matena, je otázka, jak se dále bude vyvíjet Evropská unie, ne jaká je dnes, jak se bude vyvíjet, kam bude směřovat. A ta otázka zní, jestli se obáváme nebo neobáváme přeměny Evropské unie na Evropskou federaci. To není žádná kritika dnešní unie, to je jednoznačná a korektní otázka a řekl bych, že v České republice, která přednedávnem byla členem jedné federace, otázka korektní. Chceme my, občané České republiky, aby se Evropská unie přeměnila na federaci? Chceme to, nebo nechceme? A hlavně položme lidem ty další, mnohem srozumitelnější otázky. Jednu takovou naznačím. Jsme-li se ochotni smířit s tím, že měnovou politiku místo České národní banky bude vykonávat evropská centrální banka, jsme také ochotni se smířit s tím, že daně občanů České republiky bude vybírat evropské ministerstvo financí, které bude sídlit v Bruselu? Ano, nebo ne? To jsou ty elementární otázky, které oddělují projekt unie od projektu federace. A opět jako u té předchozí otázky ptám se kritiků řeči pana předsedy Klause: Chcete to, nebo to nechcete?

Neschovávejte se za nesmyslné otázky typu čím jménem kdo kdy hovořil. Mimochodem o tom žádné hlasování tady ve sněmovně nerozhodne. To přece posoudí každý občan, který poslouchá tuto rozpravu, ale pozor, který se dozví, co se tady vlastně dnes odehrálo. A já vyslovuji vážnou obavu. Ti, kteří vyrobili toto virtuální politické harašení, vynaloží maximální úsilí, aby se česká veřejnost nedozvěděla nic o tom, co tady ve skutečnosti bylo projednáváno, co ve skutečnosti řekl předseda Klaus v Bruselu, a pokusí se odvést pozornost ke všemu ostatnímu, o čem vlastně žádná diskuse neprobíhá.

Mé vystoupení tedy mělo jediný smysl - soustředit pozornost nejenom českého parlamentu, ale i celé české veřejnosti na ty velmi jednoduché otázky, které stojí před námi, před celou Evropskou unií, před jejím dalším vývojem, když otázky, které se tady někteří z vás uměle pokoušejí jako náhradní vytáhnout, jsou přece dávno zodpovězeny.

Vážení kolegové, nemaťme naše občany a naši veřejnost. Řekněme jim korektně, o co tady vlastně jde. My, Občanská demokratická strana, vítáme, že tato diskuse dnes tady proběhla, protože se na ní ukazuje, kdo a co vlastně chceme. Děkuji. (Potlesk pravé části sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Hynek Fajmon.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, chtěl bych stručně zareagovat na tři řečníky, kteří zde během této debaty vystoupili. Nejprve na předsedu sociální demokracie pana poslance Vladimíra Špidlu, který uvedl ve svém vystoupení, že podle jeho názoru členství v Evropské unii posiluje suverenitu, a já doufám, že nezkreslím příliš jeho vyjádření, řekl, že vlastně členství v unii, že on chápe suverenitu jako schopnost více prosazovat národní zájmy.

Domnívám se, že toto není správné chápání suverenity, že suverenita je o něčem jiném. Suverenita je prostě schopnost svrchovaného výkonu moci na území státu a myslím, že všichni teoretici ústavního práva a politologové se shodují na tom, že členství v Evropské unii oslabuje suverenitu národních států a přenáší na nadnárodní úroveň. A to myslím, že je naprosto evidentní fakt, ze kterého musíme vycházet a brát jej na vědomí.

Druhý řečník, na kterého jsem chtěl zareagovat, je pan poslanec Zaorálek, u kterého já již dlouhodobě sleduji pouze schopnost neustále negativně se vymezovat vůči předsedovi Poslanecké sněmovny, ale téměř nikdy neříci svůj vlastní názor, jak na věci se on dívá a jak by to mělo být. Z té záplavy kritiky jsem v jeho řeči našel pouze jednu myšlenku, se kterou bych chtěl polemizovat. On říkal, že si nepřeje unii, která bude jen zónou volného obchodu. Chtěl bych říci, že to, že Evropská unie dosáhla jednotného trhu, já osobně považuji za její největší historický přínos a největší úspěch. Je to věc, které si právě Občanská demokratická strana mimořádně váží, a je to ten hlavní důvod, proč se chceme účastnit na fungování Evropské unie.

Na závěr bych chtěl reagovat na pana poslance Exnera, který zde uvedl, že základem servility nebo počátkem servilního přístupu české politické elity vůči Evropské unii bylo memorandum, které schválila česká vláda při podávání přihlášky do Evropské unie. Myslím si, že tomu tak není a že by se pan poslanec Exner neměl podivovat nad tím, že je tam věta, která říká, že vláda je připravena přijmout podmínky, které budou platit k datu vstupu. Ono to totiž jinak nejde. Jinak to nejde. A v tom textu je ovšem také věta, ve které vláda vyjadřuje přesvědčení, že podmínky k datu vstupu České republiky budou pro Českou republiku příznivé. My stále doufáme, že budou příznivé, ale vidíme také mnohé snahy o to, vyprázdnit potenciální přínosy, které Evropská unie pro nás může mít, a tomu se chceme velmi ostře postavit.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Není-li tomu tak, končím obecnou rozpravu.

Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli vyhlašuji polední přestávku do 14 hodin. Budeme pokračovat podrobnou rozpravou k tomuto bodu. Upozorňuji všechny, kteří předložili návrhy usnesení v obecné rozpravě, že musí být v podrobné rozpravě v souladu s jednacím řádem zopakovány.

 

(Jednání přerušeno ve 12.49 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP