(9.10 hodin)
(pokračuje Klaus)

Řekl jsem: "Přibližujeme se poslední fázi této dekády, či dokonce dnes již 12 let, kterou můžeme charakterizovat jako kombinaci transformace našich zemí z komunistické společnosti do společnosti svobodné, jako náš návrat do - family of European nations - do rodiny evropských zemí a jako naši přípravu pro členství v Evropské unii." První věta.

Druhá věta: "Během tohoto období jsme se pokoušeli dělat our best - dělat, co jsme nejlépe uměli - ve všech těchto třech oblastech, které pro nás reprezentují nedělitelnou -indivisible - triádu nebo triangl v našem úsilí stát se normální, standardní evropskou zemí." To byla věta druhá.

Věta třetí: "Jsem rád, že Česká republika uspěla do této chvíle v uzavření 22 negociačních kapitol, a jsem rád, že zde mohu oznámit, že další dvě mohou být uzavřeny v následujícím týdnu, v několika následujících dnech, čímž se dostaneme do čela kandidátských zemí. Musím říci, že i nadále - we will do - budeme dělat maximum, abychom byli schopni uzavřít naše negociace před koncem roku 2002." To byla třetí věta mého vystoupení.

Čtvrtá věta: "Oceňuji slova pana komisaře Verheugena o tom, že nebudou stanoveny žádné - additional conditions - dodatečné podmínky pro vstup během příštích EU summitů a konferencí, a zejména oceňuji jeho slova, že neukončená reforma finančního systému - financial arrangements - nebude blokovat rozšiřování Evropské unie." Nyní jsem přidal jednu aditivní větu, kde jsem řekl: "Doufáme, že tomu tak skutečně bude, ale jako ekonom a bývalý ministr financí musím říci, že mám určité pochybnosti o tom, zda bude možné extendovat dnešní běžné evropské platby, výdaje - to all new members - ke všem novým členům." Nic jiného, ani jediné další slovíčko jsem neřekl.

Pátá věta mého opravdu takto připraveného vystoupení zněla: "Český parlament je před svým koncem, je před volbami, ale mohu vás ubezpečit, že ani to nebude důvodem, abychom - slow down - zpomalili naše úsilí v legislativní oblasti, abychom mohli být připraveni na vstup do Evropské unie."

Toto bylo mé jedno vystoupení v Bruselu a já jsem velmi rád, že mám šanci, abych ho tady doslovně zopakoval, protože jinak - bez této vyvolané vřavy - bych toto vystoupení zde říci nemohl. Pokud někdo chce tento anglický text rukou psaný, mohu ho dát.

Druhé vystoupení bylo krátké. V rámci diskuse zareagoval pan komisař Verheugen a řekl, v reakci na tuto mou poznámku o možnosti extendovat platby Evropské unie novým členům, řekl, že přece není pravda, že bylo slíbeno - equal treatment in financial affairs - nebylo slíbeno rovné zacházení ve finančních otázkách. Zašumělo to v sále - mluvil anglicky, ne německy - a řekl slovíčko - to je všechno otázka "fízing". Nemluvil ve své rodné němčině a teď dodávám něco, co jsem neříkal nahlas, jenom pro vysvětlení kontextu, a ukázalo se, že tomu nikdo v sále nerozuměl, a tak jsme si tam špitali s vedle mne sedícím estonským předsedou parlamentu a ukázalo se, že pan komisař Verheugen myslel phasing - fázování. A mluvil o tom, že bychom tomu měli všichni rozumět a že bychom měli být realisty.

Já jsem se přihlásil znovu, takže mé druhé vystoupení na tomto fóru bylo následující: "I am a realistic politician and I am ready to accept political compromises. - Jsem realistickým politikem a jsem připraven přijmout politické kompromisy." Věta jedna.

Věta druhá: "Nevstupujeme do Evropské unie, abychom dostávali fiscal transfers, a nevstupujeme do Evropské unie, abychom vyváželi naši pracovní sílu do sousedních zemí. Vstupujeme do Evropské unie, abychom se stali - members of the European community of nations - abychom se stali členy evropské komunity, svazku, společenství evropských zemí."

Věta třetí: "Velmi bych prosil, jestli by se mohla vysvětlit jedna otázka, protože nejen já jsem nerozuměl, co myslí pan komisař slovem "fízing", a jestli tomu opravdu dobře rozumím, když říká, že není equal treatment členů starých a členů nových." Opakuji vysvětlení číslo 2.

Dodávám, že předseda zahraničního výboru Evropského parlamentu pan Brock, kterého myslím leckteří znáte, k tomu ještě dodal, což jsem chtěl komentovat, ale nekomentoval jsem, že to nerovné treatment je proto, že my nemáme absorpční kapacitu - doslova cituji - přijímat evropské peníze. Já jsem chtěl reagovat, ale už jsem zabrzdil, že bych si myslel, že nejde o absorpční kapacitu, ale o stejný přístup k těmto penězům, a jestli budeme nebo nebudeme schopni je absorbovat, že je věc úplně jiná. Opakuji: tuto poznámku jsem neučinil, ač jsem ji učinit chtěl.

Já si myslím, že -odbočuji-li od svého vystoupení - jsem opět rád, že je možné vypointovat tuto otázku nejen před touto sněmovnou, ale myslím si, že i naše veřejnost, naši zemědělci by měli vědět, že nebude equal treatment nových členů - pan ministr tady není, nevím, kam se mám dívat za sebe, na kterého člena vlády.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP