(16.00 hodin)

Poslanec Bohuslav Sobotka: Paní předsedající, dámy a pánové, opět bych ještě jednou přednesl návrh na zařazení nového bodu na schůzi Poslanecké sněmovny, který by zněl: Přijetí usnesení o zařazení nového bodu: Informace předsedy Poslanecké sněmovny o jeho vystoupení v Evropském parlamentu 5. 12. 2001.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Kolega Sobotka dával své návrhy dříve než pan místopředseda Langer. Toto je modifikovaný návrh. Myslím, že v této věci není takový rozdíl, který bod se hlasuje dříve a který později. Vycházela jsem z toho, že pan poslanec Sobotka přednesl svůj návrh dříve.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Omlouvám se, nechci nikomu ubírat na jeho právech. Formálně jsem měl návrh po panu kolegovi Kühnlovi. Přiznám se, že by mi vyhovovalo, kdyby sněmovna uznala můj návrh za hodný přijetí, kdyby tento návrh a vše, co s ním souvisí, prošlo stejnou procedurou, jako navrhuje pan kolega Sobotka. Pokud se mýlím a nemám nárok na přednášení návrhu a hlasovat o něm jako o druhých, požádal bych o tuto možnost. Z logiky věci, pokud by byl přijat, mohl bych hlasovat i pro návrh kolegy Sobotky. Znamenalo by to, že všechna vystoupení by byla předmětem jednání příslušného výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Sobotka s tím souhlasí. Přiznám se, že si v tuto chvíli již nejsem jista, kdo jak vystupoval. Není-li proti tomu námitek, můžeme hlasovat o návrhu pana místopředsedy Langera.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji za pochopení a za možnost přednést v tuto chvíli tento návrh. Můj návrh zní: Zařadit jako bod jednání Poslanecké sněmovny bod s názvem Informace ústavních činitelů České republiky - prezident ČR, předseda vlády ČR, ministr zahraničních věcí ČR, předseda Senátu Parlamentu ČR, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR - o jejich vystoupeních v zahraničí k procesu evropské integrace.

Chceme-li se skutečně dozvědět vše podstatné o vystoupení -

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane místopředsedo, nechci vás přerušovat, ale dohodli jsme se na tom, že v této fázi budeme pouze opakovat návrhy před hlasováním.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jen jednu větu. Chceme-li se skutečně dozvědět všechny podstatné informace a postoje všech relevantních činitelů k tomuto tak závažnému tématu, potom využijme této příležitosti.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 222, která zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 222 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 162 vyslovilo 81 a 24 bylo proti.

 

Vzhledem k tomu, že se jedná o těsné hlasování, počkám, až dojde ke kontrole hlasovacího protokolu.

Prosím, aby mi bylo oznámeno, zda někdo bude vznášet procedurální námitky proti poslednímu hlasování.

Registruji sdělení, že nebude procedurální námitka proti tomuto hlasování, a tím i ujištění Poslanecké sněmovny, že jestliže tato námitka nebude v tuto chvíli vznesena, nebude vznesena ani v příští době.

Prosím v tuto chvíli pana poslance Sobotku, aby zopakoval svůj návrh. Pan poslanec Sobotka si přeje zařazení nového bodu. Při nejlepší vůli si nepamatuji, jak se jmenoval. Omlouvám se, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji za tuto fantastickou mediální příležitost, abych zde potřetí zopakoval návrh na zařazení nového bodu. Tento návrh zní.

Zařazení nového bodu Přijetí usnesení - Informace předsedy Poslanecké sněmovny o jeho vystoupení v Evropském parlamentu 5. 12. 2001. Cílem zařazení tohoto bodu je přijmout dvě usnesení, která jsem opakovaně přednesl, a to již dvakrát během tohoto jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slibuji vám, pane poslanče, že to počtvrté na vás chtít nebudu.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 223, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 223 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 166 vyslovilo 110 a 34 bylo proti.

 

Tím jsme zařadili nový bod, který v tuto chvíli otevírám. Prosím pana poslance Sobotku jako navrhovatele, aby se ujal úvodního slova.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Paní předsedající, dámy a pánové, děkuji Poslanecké sněmovně za to, že přijala toto usnesení, protože se domnívám, že nám to umožní se procedurálně čistě vypořádat se dvěma návrhy, které jsem přednesl v předchozí rozpravě.

Navrhuji, aby v rámci tohoto bodu byla přijata tato dvě usnesení Poslanecké sněmovny:

"Poslanecká sněmovna žádá předsedu Poslanecké sněmovny o předložení autentického textu jeho vystoupení v Evropském parlamentu dne 5. 12. 2001."

"Poslanecká sněmovna žádá výbor pro evropskou integraci a zahraniční výbor o projednání tohoto vystoupení předsedy Poslanecké sněmovny a o sdělení stanoviska Poslanecké sněmovně."

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji za úvodní slovo. Otevírám k tomuto bodu obecnou rozpravu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Slovo má pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Paní předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, myslím, že výbory Poslanecké sněmovny, jak zahraniční, tak pro evropskou integraci, by měly kromě projevu pana předsedy Klause posoudit i projev Václava Havla ve Vídni a jeho projekt, který se týkal tzv. evropské federace. Navrhuji tedy, aby minimálně do tohoto usnesení byly posuzovány v obou výborech projevy čtyř nejvyšších ústavních činitelů tohoto státu, a potom byla dána souhrnná informace k bodu, který jsme nedávno zařadili.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásil se pan poslanec Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, přemýšlel jsem nad tím, co možná mohlo bránit tomu, že můj návrh nezískal podporu Poslanecké sněmovny. Uvědomil jsem si, že jsem se dopustil nepřesnosti, když jsem mezi vrcholné ústavní představitele státu zařadil také ministra zahraničních věcí.

Myslím si, že by návrh měl správně znít: Informace ústavních činitelů České republiky - prezident ČR, předseda vlády ČR, předsedové obou komor Parlamentu ČR - o jejich vystoupení v zahraničí k procesu evropské integrace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP