(14.20 hodin)

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych zde zopakovat svůj návrh, který již padl v rozpravě ve třetím čtení k tomuto návrhu zákona, takže jen pro přesnost, aby nedošlo k pochybě, že o něm můžeme hlasovat, opakuji svůj návrh: vrácení tohoto zákona do druhého čtení.

Domnívám se, že návrhy kolegyně Šojdrové a návrhy kolegyně Dundáčkové jsou dobrým východiskem k tomu, abychom zkvalitnili zacházení s dětmi, které z nějakých důvodů se ocitly v nouzi a nejsou umístěny ve své rodině, aby mohly být umísťovány do náhradní rodiny, nicméně došlo v jejich formulaci k určitým nepřesnostem, které si myslím, že lze odstranit v opakovaném druhém čtení. Takto riskujeme, že přijmeme zákon, který bude nedostatečně provázán s ostatními zákony, a bude to takový malý legislativní paskvil, což by byla škoda. Ve třetím čtení tyto věci odstranit nelze.

Dále bych se chtěl velmi důrazně ohradit proti návrhu paní poslankyně Šojdrové na stažení jejího vlastního pozměňovacího návrhu. Já jsem totiž své pozměňovací návrhy, jeden ze svých pozměňovacích návrhů, podal jako pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu paní kolegyně Šojdrové. Kdyby ona dopředu avizovala, že tento svůj návrh bude stahovat nebo že s ním nesouhlasí, pak bych ho podal samostatně. Takto by se můj návrh stal nehlasovatelný a proti tomu protestuji. K tomu je zrovna určen institut hlasování o stažení ve třetím čtení, aby takto nebyly zneužívány pozměňovací návrhy. Myslím si, že k tomuto došlo, a důrazně protestuji a vyzývám vás, abyste nehlasovali pro stažení pozměňovacího návrhu paní kolegyně Šojdrové.

Dále potom, až bude přednesena procedura, vystoupím ještě s připomínkami k proceduře. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Ještě jednou paní kolegyně Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, to byl právě důvod, proč jsem vystoupila s upozorněním na stažení svého návrhu pro korektnost, aby ti, kteří chtějí podpořit pozměňovací návrh kolegy Plevy, věděli, že stažením tohoto návrhu už by neměli možnost o tom hlasovat. Omlouvám se, ale bylo to takto nezbytné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, paní kolegyně. Pokud se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím. Požádal bych paní zpravodajku, aby nás seznámila s postupem a procedurou hlasování, poté předkládala jednotlivé návrhy a po stanoviscích budeme hlasovat.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Nejprve bychom měli hlasovat o vrácení do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pan poslanec Pleva využil § 95 odst. 2 a v rozpravě podal procedurální návrh na opakované druhé čtení. Budeme se zabývat tímto jeho návrhem. Všechny vás odhlašuji a požádám vás o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, aby zvedl ruku a stiskl tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 194 z přítomných 151 poslanců pro 50, proti 98. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Dovolte, abych vám nyní navrhla proceduru k hlasování. Nejprve bychom hlasovali o stažení návrhu E4, poté bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu, který je uveden pod písmenem A. V případě, že by byl schválen pozměňovací návrh uvedený pod písmenem A, pak bychom nehlasovali o návrhu pod písmenem B, protože by byl nehlasovatelný.

Dále bychom měli hlasovat o návrzích uvedených pod písmeny C1 až C33 kolegy Bartoše. Doporučuji hlasovat jako o celku, neboť tyto návrhy jsou spolu propojeny. Dále bychom měli hlasovat o návrzích uvedených pod písmenem D1 až D14, a to následujícím způsobem. Nejprve bychom hlasovali o bodu D1, který je hlasovatelný s výjimkou návrhu týkajícího se § 5 v odst. 1, který v případě komplexního pozměňovacího návrhu A, který by byl přijat, pak by byl nehlasovatelný. Dále bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích D2, dále D3, D4, D5 až D7 odděleně, dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu uvedeném pod D8, který by ovšem nebyl hlasovatelný, pokud by byl přijat komplexní pozměňovací návrh pod písmenem A. Dále bychom hlasovali o bodu D9, ale opět v případě přijetí komplexního pozměňovacího návrhu pod písmenem A by byl nehlasovatelný návrh uvedený v § 20 odst. 1. Dále bychom hlasovali o návrhu pod písmenem D10, D11, v případě jeho schválení by byly nehlasovatelné návrhy uvedené pod písmenem E2 a F2. Dále bychom hlasovali o návrzích uvedených pod písmenem D12, D13 a D14.

A konečně bychom hlasovali o návrzích uvedených pod písmenem E1 až 6 s tím, že bod E4 by byl pravděpodobně vypuštěn v prvním hlasování.

Dále bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích kolegy Plevy uvedenými pod písmeny F1, ovšem v případě stažení návrhu E4 by byl nehlasovatelný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP