(19.00 hodin)
(pokračuje Gross)

S řadou představitelů samospráv i zmíněných regionů jsem totiž diskutoval a je opravdu obtížné vysvětlovat občanům nějaké okrajové vesnice - okrajové v tom smyslu, že je na hranici kraje -, proč jim nedovolíme, aby fungovali v jiném kraji, když je jednoznačná vůle jejich samosprávy patřit do vedlejšího kraje.

Ale problém by skutečně nastal v okamžiku, kdy by ve sněmovně vzniklo velké množství pozměňovacích návrhů a kdy by došlo k nějaké velké expanzi návrhů na změnu hranic krajů. Pak bych se dostal do pozice, že bychom museli zvažovat, zda je možné dále v legislativním procesu pokračovat. Vláda však v tomto směru byla střídmá a snažila se vyhovět jenom těm návrhům, které jsou jednoznačně zdůvodnitelné a kde se dá skutečně obtížně vysvětlit obyvatelům konkrétních obcí, proč jim vláda nebo zákonodárný sbor nevyjde vstříc.

Takže v tom znění, jak návrh je, popř. s nějakými drobnými změnami a odchylkami vřele doporučuji Poslanecké sněmovně, aby toto projednala.

Pane místopředsedo, moje otázka zní: procedurální návrh paní kolegyně Rujbrové, když byl schvalován, byl schvalován včetně dalšího zákona, kterým je zákon o zaměstnancích územních samosprávných celků?

 

Místopředseda PSP František Brožík: Ne, ne, pane ministře, nikoliv.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Nikoliv. Takže upozorňuji pana předsedu Beneše, že od 19 hodin se jenom nesmí hlasovat, já mohu své úvodní slovo ještě přece jen doplnit některými detaily, které se týkají některých zákonů. (Zvedá balík sněmovních tisků týkajících se projednávaných zákonů.) Ale raději to přece jen nechám na jednání výboru pro veřejnou správu, takže děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane ministře. Já jsem si teď po přečtení všech zpravodajů uvědomil, že bychom potřebovali zřejmě rozšířit zpravodajský stolek, protože každý zákon má svého vlastního zpravodaje a bude technicky zajímavé, jak se budou u stolku zpravodajů střídat.

Přesto mi dovolte, abych přerušil projednávání tohoto bodu do zítřka do 9 hodin. Budeme pokračovat jednotlivými zprávami zpravodajů k těmto návrhům.

Dále bych chtěl upozornit sněmovnu, že byl jakýsi konsensus, že od zítřka je možno projednávat už i některé zákony ve třetím čtení, ke kterým jsme už obdrželi pozměňovací návrhy, abychom ukončili náš legislativní proces a předali to do Senátu. Takže po projednání tohoto balíku (ukazuje na sněmovní tisky projednávaných bodů) zákonů pana ministra Grosse se zřejmě vrátíme ke třetím čtením návrhů zákonů.

Končím dnešní jednací den, přeji vám všem krásný večer a zítra v 9.00 na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 19.03 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP