(12.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Hojdar.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a vážení pánové, mám zde pouze návrh na opravu legislativně technických chyb, a aby to bylo všechno jednoznačné a jasné, přečtu všechno tak, jak je to formulováno.

Bod 1 návrhu je zapotřebí formulovat takto:

"1. V § 35 se za odst. 2 vkládá nový odst. 2, který zní:

´(2) Starým důlním dílem je také opuštěný lom po těžbě vyhrazených nerostů, jehož původní provozovatel ani jeho právní nástupce neexistuje nebo není znám.´

Dosavadní odst. 2 až 5 se označují jako odst. 3 až 6."

Jde o legislativně technickou úpravu v souladu podle platných legislativních pravidel.

Za druhé, body 2 a 3 je zapotřebí nahradit tímto zněním:

"2. V § 35 se za odst. 5 vkládá nový odst. 6, který zní:

´Ministerstvo životního prostředí České republiky zajišťuje v nezbytně nutném rozsahu likvidaci starých důlních děl uvedených v odst. 1 a 2, pokud existence takových děl brání dalšímu rozvoji území a je v souladu s územním plánem velkého územního celku. V ostatních případech o tom, zda tato skutečnost nastala, rozhodne Ministerstvo životního prostředí ČR v dohodě s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.´

Dosavadní odst. 6 se označuje jako odst. 7."

Bod 4 návrhu - účinnost - je třeba přeznačit jako Čl. II a doplnit nadpis Účinnost.

To jsou veškeré legislativně technické úpravy. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Ale přece jen já neznalý věcné podstaty zákona jsem se podíval do jednacího řádu odst. 6 § 90, který říká, že "v podrobné rozpravě nelze podat pozměňovací nebo jiné návrhy a lze pouze navrhnout opravu data účinnosti návrhu zákona a jeho legislativně technických, gramatických, písemných nebo tiskových chyb". A to byly vysloveně gramatické chyby. Mám vrozenou nedůvěru k legislativně technickým změnám. Myslím si, že mnozí z nás máme od jistého data velkou nedůvěru k legislativně technickým úpravám - teď to neberte osobně - ale jen proto se chci ujistit, že skutečně se jedná o takovéto pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Josef Hojdar: Já to vysvětlím. Jestli mohu vysvětlit, tam se jedná pouze o to, že v původním návrhu bylo napsáno "vyšší", ale podle stavebního zákona je to "velký územní celek", takže je to oprava tohoto typu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Já opravdu nejsem s vámi ve sporu, jen se chci ujistit, že nenavrhujete např. písm. a) za písm. b) nebo c) a podobně.

Ptám se, kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy. Nikdo, podrobnou rozpravu končím. Můžeme přistoupit k hlasování o těchto legislativně technických úpravách, které bychom měli schválit, a potom k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 115 a ptám se, kdo vyslovuje souhlas s přednesenými legislativně technickými úpravami. Kdo je proti?

Z přítomných 127 pro návrh 120, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Vlastimila Aubrechta, Oldřicha Vojíře a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), podle sněmovního tisku 1057, ve znění schválených úprav."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 116. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 130 pro návrh 126. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Pan kolega Vlček, prosím.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dovolte, abych navrhl procedurální návrh. Z důvodu toho, že jsme odsouhlasili dnešní jednání do 13 hodin, navrhl bych, aby body 60 a 61 byly projednávány až v úterý.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Na závěr prvních čtení. To je maximum, čím vám mohu vyhovět. Dobře.

 

Návrh na přeřazení bodů 60 a 61 na závěr bloku prvních čtení.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslo 117 a ptám se, kdo souhlasí. Kdo je proti?

Z přítomných 132 pro 109, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Dalším bodem je

 

62.
Návrh poslanců Josefa Janečka, Viléma Holáně a Václava Krásy
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 306/1999 Sb.,
o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením,
/sněmovní tisk 1062/ - prvé čtení

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Dříve než budu pokračovat v projednávání, uděluji slovo panu kolegovi Vojtěchu Filipovi.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, paní a pánové. Já jsem se hlásil předtím, než jste zahájil, pane místopředsedo, s procedurálním návrhem. Chtěl bych navrhnout, aby ještě na této schůzi byl zařazen bod "Volba člena dozorčí rady konsolidační agentury". Tento bod jsme neskončili na 39. schůzi, protože zbývá zvolit jednoho člena konsolidační agentury. Vzhledem k tomu, že budeme zasedat jistě 14. a 18. 12., tak je možné i lhůty pro volbu splnit, to znamená oněch 10 dní. Pokud by sněmovna tento návrh odhlasovala, mohl by předseda volební komise navrhnout lhůtu pro podání návrhu. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Jde o procedurální návrh zařazení nového bodu. Veto nevidím, můžeme tedy rozhodnout.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 118. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Z přítomných 134 pro návrh 42, proti 38. Návrh nebyl přijat.

 

Stanovisko vlády k tomuto tisku jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1062/1 a prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl poslanec Josef Janeček.

Avizuji, že jednání sněmovny skončí po skončení tohoto bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP