(10.20 hodin)

Poslanec Libor Ambrozek: Přiznám se, že mě poněkud zneklidnilo vystoupení kolegy Škromacha, poněvadž jsem se až dosud domníval, že zákony především v ekologické oblasti, které přijímáme, jsou implementací evropských směrnic, a ne o představách sociálně demokratické vlády. Pokud by tomu tak mělo být, tak je budeme muset číst ještě pozorněji. (Potlesk a smích zprava.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji, pane místopředsedo. Tady možná pan poslanec Ambrozek udeřil hřebík na hlavičku, protože eurooptimismus, eurorealismus, euroskepticismus - ono to má cosi do sebe. Uvědomme si, že to, že implementujeme předpisy Evropského společenství, je o transparentnosti, o průhlednosti. Pokud by právní předpisy Evropského společenství platily v této zemi počátkem 90. let, tak tato vláda nenastupovala v létě 1998 k takovému stavu ekonomiky, k jakému nastoupila.

Děkuji za pozornost. (Smích a potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: O slovo se přihlásil ministr vnitra Stanislav Gross. (Potlesk zprava.)

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, když jsem tady seděl a poslouchal tu diskusi, tak jsem kolegům říkal: "A mně se chce něco říct, a já něco řeknu!" Ale dál pokračovat nebudu, protože bych se dopustil porušení zákona o jednacím řádu, neb bych citací se vyslovil vulgárně vůči některým předřečníkům a to by férové nebylo.

Ale v každém případě mě kolega Ambrozek inspiroval k jedné věci. Právě ty diskuse na téma, že zákony, které implementují evropské směrnice, jsou zákony, které se nelíbí ODS, jsou zákony, které se nelíbí Unii svobody, jsou zákony, které se někdy nelíbí KDU-ČSL, na druhé straně jsou to někdy zákony, které se nelíbí KSČM, a jsou to zákony, které naplňují představy sociální demokracie, vyplývají z toho, že v drtivé většině zemí Evropské unie již dlouhá desetiletí jsou hlavními vládními stranami sociální demokraté. (Hlasitý šum.) Potom rozumím tomu, že některým kolegům se nelíbí, když tyto principy prosazujeme v České republice, ale pokud jsme si řekli, že nějakým směrem půjdeme, a zatím nikdo z parlamentních stran se veřejně nepřiznal k tomu, že nechce vstoupit do Evropské unie, tak pokud toto nikdo zatím veřejně nepřiznal, přestože o některých krocích si můžeme myslet své, tak to znamená přizpůsobit se standardům, které prosadili sociální demokraté v Evropě. Nevím, jestli je to zrovna příklad zákona o zoologických zahradách, ale v každém případě je to spousta jiných zákonů, které jsou nesmírně důležité pro rozvoj této země.

Kolegyně a kolegové z pravé části spektra, buďto máte možnost veřejně se přihlásit k tomu, že nechcete vstoupit do Evropské unie, anebo vám nezbude nic jiného, nežli občas zatnout pěsti a vydržet hlasování i pro zákony, které nejsou podle vašeho politického programu. (Tleská sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou pan kolega Výborný, poté řádně přihlášený poslanec Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pan ministr Gross je dobrý politik, ale špatný historik. Základní principy Evropské unie položili křesťanští demokraté. (Smích.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pan kolega Kalousek. Chtěl bych všechny požádat, abychom se drželi tématu - zákona o zoologických zahradách, a ne tématu Evropská unie a její zakládání.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji vám, pane předsedající. Právě jsem přišel přinést tuto prosbu. Chápu, že v této sněmovně jsou předlohy, nad kterými skutečně dochází k zásadnímu ideologickému střetu, ale co na tomto zákonu a na řadě dalších, které jsme vraceli k přepracování nebo zamítali v posledních dnech, je ideologického? Co je na zoologických zahradách levicového nebo pravicového? Ty návrhy této vlády, které byly vráceny, tak jako pevně doufám tyto, nejsou ani levicové, ani pravicové, ani sociálně demokratické, ani jiné. Jsou buď kompetentní, nebo hloupé. Tato předloha kompetentní není, a proto pevně doufám, že s ní bude naloženo tak, jak bylo navrženo.

Děkuji pěkně. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane kolego Kalousku. Znova se hlásí ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Vážená sněmovno, drobná replika na připomínku pana poslance Výborného. Ano, zakládali to křesťanští demokraté, leč určitě víte, že příslušné předpisy Evropské unie podléhají mnoha novelizacím. Zajisté znáte i statistiku o tom, jak dlouho již jsou v převážné většině zemí Evropské unie ve vládě sociální demokraté. Víte, jakým způsobem funguje Evropská komise. A já bych nerad tady nějak osobně tento problém eskaloval, ale všichni víme, kdo z které politické strany chtěl před pár lety provést také jakýsi sametový převrat v Bruselu. Evidentně to nebyl nikdo z levé části politického spektra.

Ty zákony jsou o transparentnosti, o spravedlnosti. A znovu opakuji zde na záznam - není zde ani o milimetr navíc cokoliv, co by bylo nad požadavky evropských směrnic. Je velmi signifikantní a odhaduji, že zítra v novinách se dočteme velmi peprné komentáře, že o zákon o zoologických zahradách se vede tak urputný politický boj.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Kováčik, po něm pan poslanec Karel Vymětal. Přesouváme se z pravé strany do levého spektra.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, mám jednu jedinou prosbu. Co kdybychom už šli konečně hlasovat o zákonu o zoologických zahradách? Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane kolego. Pan kolega poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, i já jsem si myslel jako mnoho členů této sněmovny, že zoologická zahrada je téma politicky neutrální. Jak vidět není. A tak pro zklidnění situace bych si dovolil přednést procedurální návrh, a sice, aby sněmovna přerušila projednávání tohoto bodu, odebrala se do Zoologické zahrady Praha, přiřadila každému poslanci zvíře příslušné, aby si to sám ozkusil, jaké to je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Věřím, že po této debatě si celý národ, nejen soutěžící ve hře o milionáře, bude pamatovat, že první zoologická zahrada byla založena v Liberci. Ale jsou tady samozřejmě předneseny návrhy.

Všechny vás odhlásím a žádám vás o novou registraci. Prosím ještě jednou pana poslance Karla Vymětala, aby přednesl svůj procedurální návrh, o kterém neprodleně budeme hlasovat.

(Ministr Dostál z místa: Hoďte na něj síť. Do klece s tebou. Ke kterýmu zvířeti chceš?)

 

Poslanec Karel Vymětal: Navrhl jsem přerušit projednávání tohoto bodu, odebrat se do Zoologické zahrady Praha, přiřadit každému poslanci zvíře, aby si ozkusil problematiku zoologických zahrad.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, dám pouze hlasovat o vašem návrhu na přerušení projednávání tohoto bodu. Ten dodatek - bohužel. (Hlasy ze sálu.) Dám hlasovat o přerušení, na to má nárok.

Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, já sice chápu, že téma zoologické zahrady je ohromně legrační, nicméně pakliže o takovémto návrhu, jaký před chvílí navrhl pan poslanec Vymětal, dáte hlasovat, bude Poslanecká sněmovna opravdu asi pouze zoologickou zahradou, a nikoliv zákonodárným sborem.

Jsem přesvědčena o tom, že vy jako předsedající nemůžete dát hlasovat o takovémto návrhu, protože takovýto návrh je ve sněmovně nehlasovatelný. Žádám vás tudíž, abyste o tomto návrhu nedal hlasovat, a pokud se to panu poslanci Karlu Vymětalovi nebude líbit, může vznést procedurální námitku proti vašemu postupu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Paní místopředsedkyně, nedal bych hlasovat o návrhu, který přednesl kolega Vymětal, ale i pan ministr Kužvart, i pan zpravodaj opět na řídícího schůze pokřikovali, že je tady nejprve procedurální návrh, a návrh na přerušení má právo dát jakýkoliv poslanec. Přesto si myslím, že návrh, který pan kolega Vymětal - pokud ho považuje za celek, není hlasovatelný. Pokud má námitku, ať s ní vystoupí.

Nemá námitku, budeme tedy hlasovat o věcech, které zazněly v obecné rozpravě, to znamená o zamítnutí. Pokud tento návrh neprojde, budeme hlasovat o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP