(15.20 hodin)
(pokračuje Cabrnoch)

Na druhé straně je zcela odlišná problematika úpravy odběru a darování solidních orgánů, kde řada pacientů čeká na svého dárce.

V této souvislosti bych chtěl také konstatovat, že některá ustanovení o etické komisi a pravidlech její práce by podle názorů odborníků mohla příliš komplikovat darování tkání nezletilým příbuzným.

Jak cítíte z mých argumentů - alespoň těch několik z vás, kteří mě v této sněmovně posloucháte - nejsou to zásadní argumenty, které by směřovaly k odmítnutí návrhu zákona. Proto i já se připojuji k návrhu doporučit propuštění zákona do druhého čtení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Cabrnochovi. Slovo má paní poslankyně Emmerová. Jinou písemnou přihlášku nemám.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, původně jsem k tomuto zákonu nechtěla vystupovat, ale protože zde byla vznesena řada nejasností, chtěla bych udělat možná trochu jasno.

Mozková smrt je samozřejmě v daném okamžiku, kdy potenciální dárce má být takto označen, buď primární, to znamená, že je to důsledek určitého inzultu na centrální nervový systém, respektive jednak může být poničen mozek úrazem, jednak tam dochází k otoku mozku a ke kompresi vlastního cévního řečiště. Tím se pak toto řečiště nedaří při angiografii nastříknout a to je jeden z důkazů smrti mozku. Já chápu kolegu Janečka, který tuto normu do jisté míry zpochybňuje. Vím, že určitá nejistota v jeho mysli se může objevit, ovšem je to tak, a angiografie, která nenastříkne ani jedinou cévu, je kritériem smrti mozku. Možná by si někdo řekl - dobře, jestliže to není spolehlivé, tak vlastně se možná v budoucnu žijící člověk označí za dárce. Musíme ale vzít v úvahu především primární příčinu, to znamená např. závažný úraz hlavy.

Druhá věc je konstatace smrti na podkladě zástavy oběhu a dýchání. Ano, to je opět to, co vede k otoku mozku. Prostě mozek, který není okysličený, protože se zastavil průtok krve, mozek, který nedostává živiny a zejména kyslík, propadne otoku a opět se při provádění angiografie nenastříkne jeho řečiště. Proto ta dvojí jakoby definice, ale přitom jde o tentýž mechanismus.

Co se týče předpokládaného souhlasu, moc bych se za to přimlouvala, protože jakmile do tohoto zajištění dárců vneseme jakékoliv prodlevy, a to nepochybně budou prodlevy, jestliže bychom měli shánět příbuzné, bude to jen na škodu věci. Už si ani nedovedu představit, že při přijetí takového nemocného by se shánělo číslo mobilního telefonu příbuzných s tím, že je možná budu potřebovat rychle kontaktovat, a vlastně bych měla v úmyslu dotaz na dárcovství. Myslím, že to, že se předpokládá souhlas, je v moderní společnosti normální. Potom tedy je eventuálně možná registrace těch, kteří zásadně nesouhlasí s tím, že by po smrti darovali své orgány.

Ještě k paní poslankyni Fischerové. Velmi mě zarazilo to, co říkala, že v nejmenovaném okresním městě a v nejmenované okresní nemocnici se vyvezlo tolik a tolik orgánů bůhvíkam. Doufám, že už podala trestní oznámení, protože ona asi bude vědět, kde se to stalo.

 

Předseda PSP Václav Klaus: S technickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Fischerová.

 

Poslankyně Eva Fischerová: Děkuji, pane předsedo. Já musím reagovat. Není proč podávat trestní oznámení. Neexistuje právní norma, neexistuje přesný ceník, který by stanovil míru výnosů, který by stanovil výši úhrady tzv. provozních odběrových nákladů. To je právě to, o čem jsem hovořila a co je třeba zákonem narovnat, případně dalšími právními normami nižší účinnosti. To je to, proč jsem na některých jednáních protestovala proti tomu, že nemohou tkáňové banky být samostatným právním subjektem a vůbec už ne obecně prospěšnou společností.

Bohužel náš právní stav je takový, že jaké provozní náklady si kdo vykáže, takové mu obchodní společnost zaplatí. Jediné sporné snad je, že je skutečně velmi zvláštní, aby zdravotnické zařízení poskytovalo tkáně prostřednictvím obchodní společnosti. Zda ale inkasovali úhradu za tkáň jako takovou, nebo za hypertrofické provozní náklady, jim dnes nikdo nedokáže. To jsou mezery v našem právním řádu.

Proto je velmi těžké hovořit o tom, že by se mělo podat trestní oznámení. Je třeba napřed, než se něco takového vysloví, si právní rámec prostudovat. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Slovo má pan poslanec Maštálka.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Děkuji, pane předsedo. Mlčením jsem se chtěl připojit k těm, kteří soudí, že tento zákon je možné propustit do druhého čtení. Skoro si myslím, že je jako stvořený pro dopracování ve druhém čtení, a sám chci předložit některé návrhy, které se budou týkat hematologických transplantací.

Nicméně debata mě vyprovokovala minimálně k dotazu, který bych rád vaším prostřednictvím, pane předsedo, položil zpravodaji poslanci Janečkovi. Já si myslím, že se nemůže stát zvykem, abychom mluvili o stanovisku nějaké odborné společnosti, aniž bychom ji jmenovali, abychom odsoudili nějakou metodiku, aniž bychom řekli, kdo takový posudek dal a kdo ho podepsal. V medicínských kruzích bývá slušností citovat svůj zdroj. Já si myslím, že by to mělo být slušností i tady, na parlamentní půdě, tím více, že tyto metodiky byly prostřednictvím jakýchsi odborných společností nebo jakýchsi odborníků zpochybněny. Chtěl bych se vaším prostřednictvím, pane předsedo, na tuto maličkost zeptat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Janeček se hlásil i bez této otázky, tak já doufám, že odpoví.

 

Poslanec Josef Janeček: Kdyby mě pan poslanec Maštálka poslouchal, slyšel by, že já jsem hned v úvodu řekl, které společnosti to byly. Byla to společnost, na které závisí hlavní tíže, to je společnost akutní a intenzivní medicíny neboli tzv. anesteziologicko-resuscitační společnost, která byla původně, potom je to společnost neuroradiologická a společnost radiologická, na které je samozřejmě hlavní břemeno průkazů u zobrazovacích metod, to je angiografie a ostatních.

Já jsem se hlásil s faktickou poznámkou k paní docentce Emmerové, protože se domnívám, že mě také neposlouchala. Já jsem nezpochybnil, že angiografie je doplňkovým vyšetřením, a pokud je správně a bezchybně provedena, je vyšetřením cenným, ale zpochybňuji to, aby takto bylo hodnocena angiografie, která je provedena za jiným účelem, a aby výsledek, který nemusí být validní, byl bez dalšího prohlášen za konečnou, definitivní diagnózu. To zpochybňuji. Zpochybňuji to naprosto pevně a zpochybňuji odbornou erudici těch, kteří to chtějí obhajovat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo jiný hlásí do rozpravy. Nehlásí, rozpravu končím. Nezazněl návrh na zamítnutí. Slovo má pan ministr.

 

Ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer: Pane předsedo, vážení přítomní, nebyl bych objektivní, kdybych nepřipustil, že v celé řadě kritických připomínek, které tu zazněly, je pravda. Na tom zákonu musíme pracovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP