(15.10 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře, dám o tom hlasovat jako o vyřazení z dvou došlých návrhů.

Pan poslanec Ambrozek. Doufám, že dá návrh na vleky na Pradědu. Pane poslanče, vy jako známý fanatický sjezdař to určitě nevezmete.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Vážený pane předsedo, trochu mě mrzí, že jste nesledoval má vyjádření k této kauze, protože se nelišíme zas až tak příliš.

Chtěl jsem navrhnout zařazení bodu č. 11 na konec druhých čtení. Jedná se o sněmovní tisk 960, a protože ho výbor bude projednávat v konečné fázi zítra večer, asi bychom nestihli pořadí, jak je navrženo. Proto navrhuji, aby byl zařazen na konec druhých čtení ještě za návrh zákona o vinařském fondu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, děkuji pěkně. Jako poslední je pan poslanec Radko Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedo, také já navrhuji přeřazení bodu, a sice první čtení - je to bod 53, sněmovní tisk 1151, přechody věcí, práv a závazků na kraje, a sice za bod 91, vymezení hranic krajů, což je tisk 1161. Jako zdůvodnění uvádím, že v předcházejících bodech, to znamená od bodu 86 až do bodu 91, jsou všechny zákony, které se týkají reformy veřejné správy, a tento zákon k nim patří také. Bylo by dobré, aby byly projednány v jednom bloku.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se ještě někdo další do rozpravy? Pan poslanec Cyril Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Pane předsedo, po poradě u nás v klubu jsem došel k závěru, že bude lepší můj návrh zařadit jako druhý bod zpráv, takže do bloku "Zprávy", druhý bod.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, to je racionální. Pan poslanec Škromach se hlásí.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pouze bych ještě doplnil můj návrh na vypuštění bodu, protože k bodům 17 a 18 patří také bod 19. Jsou to tři návrhy zákonů, které spolu souvisí, čili ještě bod 19, tisk 793.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano - a adekvátní třetí čtení, jestli mohu doříci.

Pan poslanec Sobotka. Už se snad dostaneme ke schválení pořadu schůze. Ještě pan poslanec Bláha bude potom.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, mám pouze jeden návrh, a to na doplnění programu této schůze Poslanecké sněmovny. Tento návrh souvisí s tím, že dočasná komise Poslanecké sněmovny pro důchodovou reformu schválila závěrečnou zprávu této komise a ukončila tak fakticky svoji činnost. Mandát této komise vyprší 31. 12. letošního roku. Domnívám se, že by bylo vhodné zařadit do programu této schůze závěrečnou zprávu dočasné komise.

Navrhuji proto, aby tato závěrečná zpráva byla zařazena jako bod 150 programu této schůze Poslanecké sněmovny s tím, že následující body by se posunuly. Je to blok "Zprávy", které jsou v rámci programu této schůze.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, děkuji. Ještě pan poslanec Bláha.

 

Poslanec Jan Bláha: Pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, navrhuji v rámci prvních čtení přeřazení bodu pod číslem 82, je to poslanecký návrh novely zákona o odpadech, před bod 104, protože to je obsahově identický návrh, také zákon o odpadech, tak aby tyto body byly spolu a mohla pak probíhat společná rozprava. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Vážení, dovolujete mi ukončit rozpravu k návrhu programu? Ano, rozpravu tedy končím a budeme hlasovat o jednotlivých návrzích.

Nejdříve byly tři mé návrhy a pak půjdeme podle pořadí, jak jste vy navrhovali.

 

Nejdříve budeme hlasovat o tom, aby bod 49 byl vyřazen z návrhu pořadu schůze.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. To je identické s tím, co navrhoval pan ministr financí. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 180 poslanců 152 pro, jeden proti.

 

Pan poslanec Exner má nějakou námitku. Prosím opravdu o klid - hlasití pan poslanec Payne a další.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, promiňte, ale prosil bych o vyjasnění. Zdálo se mi, že pan ministr financí Rusnok stáhl příslušný tisk tak, že ho vzal zpět. Pak by nešlo o vyřazení bodu, ale pokud je tisk už stažen, nemá už smysl hlasovat o vyřazení bodu. Sice jsme to už odhlasovali, ale pro pořádek by bylo správné, aby bylo jasné, jestli tisk je stažen, anebo jestli je vzat zpět.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zpětně si vybavuji, že pan ministr Rusnok navrhl vzít zpět. Mám ale v ruce dopis předsedy vlády, kterým mě žádá, abych tento bod vyřadil z programu schůze. Takže jsme to udělali dvakrát. Myslím, že fakticky je to nulový rozdíl. (Šum.) Ne, nulový rozdíl to není z hlediska procedury, ale z hlediska efektu, že to nebude projednáváno.

Paní poslankyně Parkanová navrhla vyřadit z dnešního pořadu schůze body 13, 14, 15 a adekvátní tři body ve třetím čtení.

Ještě znovu pan poslanec Exner, náš proceduralista. Prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, omlouvám se, ale zřejmě i paní poslankyně chtěla říci totéž co já. Je to ten samý případ co předtím. Jelikož tisky jsou v současné chvíli vzaty zpět, nemohou už být ani zařazeny, ani vyřazeny z programu schůze.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ne, já rozumím tomu, že to vzal zpět, jenom se zdráhám dát znovu hlasovat a prohlásit o nehlasovatelnosti, když jsme před chvílí hlasovali s efektem, že je to shodné. Ano, prohlašuji, že byl vzat zpět a že to je rozhodující.

Nyní budeme hlasovat o vyřazení bodů 13, 14, 15, druhá čtení a adekvátní body ve třetím čtení - návrh paní poslankyně Parkanové.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro toto vyřazení, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku.

Prohlašuji to za zmatečné, končím hlasování. Paní poslankyně, napsal jsem si vyřadit z pořadu. Nechci se o tom přít a beru to, ale nevím, proč bych si napsal něco jiného. Ale respektuji to.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Pane předsedo, já to klidně vezmu na sebe. Bylo to tak, že v první větě jsem mluvila o návrhu na vyřazení z programu, ale ve druhé větě jsem řekla, že návrh jménem skupiny předkladatelů beru zpět. Takže pravdu má kolega Exner a je to totéž, co jsem chtěla říci o tom návrhu. Není třeba hlasovat a je to vyřízeno.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Takže jste mě uvedla v omyl. (Smích.) Napsal jsem si vyřadit. Dobře, takže tyto body byly vzaty zpět.

Pan poslanec Mlynář - doufám, že nechce nic vzít zpět. Předpokládám, že ne, ten chce naopak zařadit nový bod. A tímto návrhem je návrh na odvolání členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 191 poslanců 26 pro, 127 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Štrait poněkud překvapivě doporučuje vyřadit bod 41, to je vládní návrh zákona o sociální potřebnosti.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 191 poslanců 114 pro, 62 proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP