(18.30 hodin)
(pokračuje Buzková)

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Tím končím první čtení tohoto návrhu.

 

Zahajuji projednávání posledního návrhu, kterým je

 

121.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Úmluva o právním postavení osob bez státní příslušnosti ze dne 28. září 1954
/sněmovní tisk 1047/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr vnitra Stanislav Gross, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, tato úmluva, kterou předkládám, je úmluvou, která poměrně úzce navazuje na smlouvu z roku 1951 o právním postavení uprchlíků, ale v trochu jiné poloze, protože smlouva o právním postavení uprchlíků vymezuje minimální práva pro osoby, které jsou z důvodů řečených v této úmluvě na útěku z důvodu útlaku, náboženské nesvobody, resp. náboženského teroru, politických a jiných záležitostí.

Tato úmluva, kterou projednáváme nyní, je jiná. Má stanovit základní práva, resp. garantovat některá práva osobám, které nejsou na útěku, tzn. nevztahuje se na ně režim podle oné úmluvy z roku 1951, ale přesto jsou to osoby, které nemají státní občanství, tudíž nemají garantována některá práva, která vyplývají z toho, že má příslušná osoba státní občanství. Je to smlouva, která v tuto chvíli má 53 smluvních stran. Většina zemí Evropské unie ratifikovala tuto smlouvu, s výjimkou Portugalska a Rakouska.

Co se týče cílů této úmluvy, má tato úmluva přiznat rozsáhlý soubor práv osobám bez státního občanství, upravuje jejich osobní status s tím, že jim přiznává náboženskou svobodu, právo sdružovací, umožňuje jim přístup k soudům, dále stanoví podmínky pro nabývání majetku, pro výkon výdělečné činnosti, řeší otázky bydlení, vzdělávání, sociálního zabezpečení. Dále pak obsahuje ustanovení týkající se svobody pohybu, vydávání průkazů totožnosti, cestovních dokladů atd.

Vím, že tato smlouva asi nebude tak jednoduchá jako některé jiné smlouvy, které jsme projednávali před krátkou dobou. Přesto bych byl rád, kdyby některá specifika této smlouvy bylo možno posuzovat spíše při jednání výboru zahraničního, a v případě, že se ukáže, že diskuse by měla být rozsáhlejší nad touto smlouvou, nebo se ukážou některé problémy, byl bych rád, kdybychom o těchto věcech hovořili na jednání výboru, nikoliv na plénu sněmovny v 18.33 v poslední den jednání. Avizuji tímto, že pokud bude ve sněmovně určitý tlak na větší diskusi u této smlouvy, než je obvyklé, jsem této diskusi otevřen, a to i ve vazbě na současnou mezinárodní situaci, kdy jsou určité problémy s bezpečnostní spolehlivostí osob, které migrují po světě.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Grossovi. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Václav Nájemník.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, z toho, co říkal pan ministr, myslím, že není zcela vhodné projednávat zde v prvém čtení tak složitou látku. Omezím se proto pouze na to, že doporučím k důkladnému projednání tento návrh pro zahraniční výbor, a myslím, že by bylo dobré projednat ho ve výboru pro obranu a bezpečnost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Zahajuji obecnou rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Pan poslanec Kohlíček se hlásil jako první, pan poslanec Karel Vymětal se připraví.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Paní předsedající, děkuji za slovo. Vyslyším to, o co mě žádal - a nejen mě, ale i další - pan ministr Gross. Chtěl bych jenom poznamenat, že tato smlouva je opravdu velmi složitá, zejména článek 3 Nediskriminace, v době, kdy selektivně jsou prováděny prohlídky určitých občanů. Článek 4 Náboženství bude velmi obtížné zajistit a i další práva, která se zde deklarují, bude velmi obtížné v současné složité situaci zajišťovat.

Vřele tedy doporučuji, aby ještě ústavně právní výbor probral tuto smlouvu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Chtěl jsem jen navrhnout ještě další výbory, a sice ústavně právní výbor a petiční výbor, aby byla vykryta celá problematika této těžké materie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Prosím pana zpravodaje, který si doufám pamatuje všechny návrhy na přikázání, které zde padly. Bylo navrženo, aby tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Pan poslanec Kohlíček navrhl přikázání ústavně právnímu výboru, dále padl návrh na přikázání petičnímu výboru a výboru pro obranu a bezpečnost. Nemá nikdo jiný návrh?

Budeme tedy hlasovat o těchto návrzích jednotlivě.

 

Nejprve v hlasování pořadové číslo 638, které zahajuji, se ptám, kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 638 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 89 vyslovilo pro 64 a nikdo nebyl proti.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 639 a ptám se, kdo je pro přikázání výboru pro obranu a bezpečnost. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 639 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 89 pro návrh vyslovilo 38 a 27 bylo proti.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 640 a ptám se, kdo je pro přikázání ústavně právnímu výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 640 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 89 pro návrh vyslovilo 37 a 26 bylo proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP