(15.30 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Nevidím žádnou zdviženou ruku, proto podrobnou rozpravu končím. Předpokládám, že nezazněly návrhy ani na vrácení výboru, ani na zamítnutí návrhu zákona, a proto druhé čtení tohoto návrhu končím. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Dostáváme se k bodu 134, což je

 

134.
Vládní návrh zákona o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 968/ - třetí čtení

 

Marně zde hledám pana ministra Grosse. Pane místopředsedo vlády (Rychetský), vy jste tady služebně nejvyšší. Nechápu, kde toto je možné.

Potom bude bod 68, 109, 103, 71. Prosím, aby si všichni vyjasnili, koho se tyto body týkají.

Jedná se o třetí čtení vládního návrhu zákona o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, sněmovní tisk 968. Pan místopředseda vlády uvede - teď ani nebudu chtít uvádět, chci, aby se postavil za vládu ke stolku zpravodajů. (Přichází ministr Gross.)

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 968/4. Otvírám rozpravu ke třetímu čtení. Pan poslanec Beneš též ke stolku zpravodajů jako zpravodaj.

Kdo se hlásí do rozpravy ke třetímu čtení? Paní poslankyně Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych v rámci třetího čtení navrhla tiskovou opravu, která se týká mého komplexního pozměňovacího návrhu, který je uveden pod bodem B. Týká se změn navrhovaných ustanovení § 25, kde jsem - cituji doslova - navrhla, abych za větu "U každého kandidáta se uvede jeho jméno, věk, povolání, část obce, nebo nečlení-li se obec na části, obec, ve které je kandidát přihlášen k trvalému pobytu, a název politické strany nebo politického hnutí, jejímž je kandidát členem, popřípadě údaj o tom, že je bez politické příslušnosti." vložila věta: "U kandidáta na funkci starosty se uvede i tato skutečnost a jeho jméno a příjmení je vyznačeno podtrženě."

V písemném vyhotovení pozměňovacího návrhu je uvedeno, že navrhuji, aby v § 25 odst. 3 za větu pátou byla vložena věta - a dále je citován dobře můj pozměňovací návrh. Nemýlím-li se, jde o větu šestou v pořadí, takže v tomto směru žádám o upřesnění.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy? Pan poslanec Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, poprosil bych o dvě legislativně technické úpravy, a to v bodě usnesení výboru pro veřejnou správu pod bodem A3 mezi slova "nebo města magistrátu" vložit slůvko "nebo". On tady už na to v podrobné rozpravě ve druhém čtení upozorňoval pan poslanec Exner.

Současně bych chtěl poprosit o vypuštění bodu A15 z usnesení výboru, neboť problematika obsažená v bodu A15 omylem se nějak dostala do usnesení výboru, neboť je řešena pod bodem A16.2.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy tohoto typu? Pokud se nehlásí nikdo, rozpravu končím. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana poslance Beneše, aby nám navrhl proceduru hlasování.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl postup hlasování k zákonu o obecních volbách, sněmovní tisk číslo 968, a to následovně.

Za prvé bychom rozhodli o legislativně technických bodech, tak jak jsem je uvedl v usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, tedy k bodu A3, kam bychom vložili ono slůvko "nebo", a o vynětí bodu A15. Následně bychom hlasovali o bodu usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pod bodem A16 odst 2. Upozorňuji, že pokud bychom přijali bod A16 odst. 2 podle usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, tak je nehlasovatelný pozměňovací návrh uvedený pod bodem H. Následně bychom hlasovali o bodu A16 odst. 1, následovalo by hlasování o bodu A20. Upozorňuji, že přijetím bodu A20 je nehlasovatelný bod D1. Přijetím bodu D1 je nehlasovatelný pozměňovací návrh E. Následně bychom hlasovali o zbývajících bodech usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí en bloc. Následně bychom rozhodli o pozměňovacím návrhu paní poslankyně Rujbrové, který se celý týká přímé volby starostů, přičemž byl-li by tento návrh přijat, pak bychom na závěr hlasovali o legislativně technické, tak jak ji přednesla paní poslankyně Rujbrová.

Čili navrhuji, abychom o pozměňovacích návrzích pod písmenem B hlasovali en bloc. Dívám se na paní poslankyni Rujbrovou, aby vznesla námitku, má-li ji. Nevznáší námitku, samozřejmě můžeme o tom ještě dále jednat. Následně bychom rozhodli o pozměňovacím návrhu C15. Pokud bychom jej přijali, je nehlasovatelný pozměňovací návrh pod označením F. Pokud bychom nepřijali ani jeden z nich, znamená to, že platí vládní návrh. Následně navrhuji, abychom kromě bodu C1, který se stane nehlasovatelný legislativní úpravou, kterou jsem naznačil k bodu A3 a bodu C15, kterým bychom rozhodli extra, tak bychom rozhodli o všech zbývajících bodech pod písmenem C en bloc. Pan poslanec Exner kroutí hlavou, nepochybně proti tomu vznese námitku. Prosil bych ho, aby jasně formuloval.

Následuje hlasování o bodě D2, kde upozorňuji, že jsou tři alternativy označené písmeny A, B, C. Následně bychom hlasovali o bodu D3, pak o bodu G1, G2 a tím by podle mého názoru byly vyčerpány všechny pozměňovací návrhu a mohli bychom hlasovat o návrhu zákona případně jako o celku.

Toto je návrh procedury. Již ve svém slovu jsem vyzýval, aby případný nesouhlas dali najevo paní poslankyně Rujbrová a pan poslanec Exner.

Děkuji, pane předsedo.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně. Prosím tedy paní poslankyni Rujbrovou.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Samozřejmě souhlasím a je to zcela logické, aby můj komplexní pozměňovací návrh, který se týká přímé volby starosty, byl hlasován en bloc.

Ráda bych ale upozornila pana zpravodaje, že můj návrh obsahuje dvě části. Druhá je uvedena jako B12 a ta se přímé volby starosty netýká, čili by měla být hlasován zvlášť.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Exner nemá poznámku?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP