(14.20 hodin)
(pokračuje Papež)

Zemědělský výbor doporučuje v tomto usnesení Poslanecké sněmovně výroční zprávu o činnosti Pozemkového fondu ČR za rok 2000 a roční účetní uzávěrku Pozemkového fondu ČR za rok 2000, sněmovní tisk 988, schválit. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se nikdo z našich zemědělských odborníků nehlásí. Rozprava podrobná. Prosím pana poslance Papeže.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já bych možná pouze odkázal na usnesení zemědělského výboru, které jsem už přednášel. Doporučuji Poslanecké sněmovně schválit předložený materiál podle sněmovního tisku 988.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dám hlasovat o tomto návrhu usnesení na schválení této výroční zprávy a roční účetní uzávěrky.

Já vás pro jistotu odhlásím. Přihlaste se znovu, ještě nás není dostatečný počet.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro schválení této zprávy, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 349 ze 77 přítomných 67 pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Nechal bych teď ještě vydechnout pana ministra vnitra a zařadil bych bod

 

165.
Vládní návrh, kterým se Parlamentu České republiky
předkládají k informaci Instrumenty Mezinárodní organizace práce,
přijaté na 88. zasedání Mezinárodní konference práce v roce 2000
/sněmovní tisk 966/

 

Prosím pana ministra a místopředsedu vlády s tím, že očekávám, že pan poslanec Štrait bude vzápětí zpravodajem. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, v roce 2000 proběhla v Ženevě 88. Mezinárodní konference práce, na níž byly přijaty Úmluva Mezinárodní organizace práce č. 183 o ochraně v mateřství a doporučení č. 191 k této úmluvě. Na základě článku 19 Ústavy Mezinárodní organizace práce byla vláda ČR povinna předložit tyto instrumenty do jednoho roku od jejich přijetí Parlamentu. Vláda tak učinila, a po prvním čtení v plénu a projednání ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví je nyní materiál s oběma instrumenty předložen ke druhému čtení.

Předkládaná úmluva představuje již druhou revizi původní úmluvy o ochraně mateřství. Ani původní úmluvu z roku 1919, ani její revizi z roku 1952 Československo, resp. Česká republika neratifikovaly.

Obsahem této úmluvy jsou práva, která mají být zaručena všem zaměstnaným ženám. Mezi tato práva patří:

- ochrana těhotné či kojící matky a matky před prací škodlivou pro zdraví ženy či dítěte,

- mateřská dovolená v délce minimálně 14 týdnů,

- peněžité dávky poskytované ženám na mateřské dovolené, které nebudou nižší než dvě třetiny předchozího výdělku ženy,

- zvýšená ochrana při ukončení zaměstnání v průběhu těhotenství či mateřské dovolené,

- zaručení návratu po mateřské dovolené na stejné či rovnocenné místo se stejným finančním ohodnocením,

- zákaz diskriminace v zaměstnání z důvodu těhotenství a mateřství

- poskytnutí přestávek na kojení, které se počítají do odpracované doby a jsou placeny jako výkon práce.

Z tohoto výčtu je zřejmé, že většina zmíněných instrumentů je známa i českému právu. V některých případech garantuje vnitrostátní úprava dokonce více, než požaduje samotná úmluva. Přesto Česká republika v současné době nezaručuje tato práva všem zaměstnaným ženám, neboť ženám, které jsou zaměstnány na základě dohod konaných mimo pracovní poměr, není většina těchto práv současnou legislativou poskytována. Z tohoto důvodu jsou úmluva a doporučení Mezinárodní organizace práce předkládány Parlamentu se stanoviskem je za současného stavu právního řádu neratifikovat.

V této souvislosti mi bylo usnesením vlády č. 355 uloženo, aby v případě nového zákoníku práce a právních předpisů o nemocenském pojištění bylo důkladně přihlíženo k ustanovením úmluvy s cílem vytvořit podmínky pro její budoucí ratifikaci. Z tohoto hlediska je dohoda předložena proto, aby z hlediska procesního byly absolvovány ty kroky, ke kterým jsme zavázáni členstvím v Mezinárodní organizaci práce.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji místopředsedovi vlády. Prosím pana poslance Štraita, aby se ujal slova jako zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví projednal tuto úmluvu na své 50. schůzi dne 26. 9. 2001. Byli přítomni zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí Dagmar Tomková a Pavel Pokorný. Po rozpravě a zpravodajské zprávě a všech náležitostech výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout usnesení, že bere na vědomí Úmluvu Mezinárodní organizace práce č. 183 týkající se revize Úmluvy o ochraně mateřství, revidované v roce 1952, a doporučení č. 191, týkající se revize doporučení o ochraně mateřství z roku 1952, které byly přijaty na 88. zasedání Mezinárodní konference práce v roce 2000,

2. zmocňuje zpravodaje výboru, aby s tímto stanoviskem seznámil schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Štraitovi. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nikdo se do ní nehlásí. Všeobecnou rozpravu končím a zahajuji podrobnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Štrait.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Jak vyplynulo ze zprávy místopředsedy vlády, tak i ze zpravodajské zprávy, je tady návrh vlády, abychom vzali vše jen na vědomí. Já to považuji za nedostatečné. Domnívám se, že řadu parametrů z této smlouvy dodržujeme a bude do budoucna prospěšné, aby práva žen - měly by to říci především ženy samy - se v tomto směru rozšiřovala. Máme tady značné nedostatky třeba ve vztahu k cizím státním příslušnicím, které u nás například rodí. To je už objektivní záležitost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP