(Jednání pokračovalo v 17.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dalším bodem našeho pořadu jsou

 

182.
Ústní interpelace

 

Tyto interpelace jsou určeny členům vlády ČR. Budeme od 17 hodin do 18.30 hodin pokračovat těmi interpelacemi, které dosud nebyly vyčerpány. Budeme pokračovat v pořadí poslanců tak, jak byli vylosováni. Přečtu přehled interpelujících poslanců: Václav Frank, Jaromír Kohlíček, Václav Exner, Miroslav Beneš, Ivan Langer, Tomáš Kvapil, Miroslav Beneš, Jaromír Kohlíček, Jaromír Kohlíček, Miroslav Beneš, Jaromír Kohlíček, Miroslav Beneš, Jaromír Kohlíček a na závěr - aby se to nepletlo - Jaromír Kohlíček.

Vyzývám poslance Václava Franka, aby přednesl interpelaci na ministra obrany Jaroslava Tvrdíka a zahájil tak blok odpovědí členů vlády ČR na interpelace poslanců.

 

Poslanec Václav Frank: Děkuji za udělení slova. Pane místopředsedo, měl jsem připravenou interpelaci na ministra obrany ČR Tvrdíka, která se týkala problematiky vojenského školství. Protože jsme se ale dohodli na písemné odpovědi, kterou jsem obdržel, děkuji za ni a svoji ústní interpelaci stahuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Asi to půjde stejně rychle jako minulý týden. Druhým interpelujícím je pan kolega Jaromír Kohlíček. Interpelovaným ministrem je místopředseda vlády Pavel Rychetský, a to ve věci věcného břemena v komunikacích.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo. Vážená kolegyně, vážení kolegové, vážený náměstku předsedy vlády, bylo zvykem, že při výstavbě liniových staveb v komunikacích bylo po konzultaci a souhlasu místně příslušné okresní správy silnic zřízeno věcné břemeno. Po převzetí okresních správ silnic kraji od 1. 10. se dostává stavebník do situace, kdy každé zřízení věcného břemene musí schvalovat krajské zastupitelstvo. Přestože podle všeho je tato interpretace podle stávajících předpisů správná, může vzniknout určitá pochybnost. Proto si dovolím vás interpelovat ve věci zřizování věcných břemen u liniových staveb.

Protože tyto stavby jsou prováděny po stanoveném, stavebním zákonem určeném správním řízení, ptám se - je výše zmíněná interpretace správná a věcné břemeno skutečně zřizuje zásadně krajské zastupitelstvo? Za druhé - je možné přenést v zastupitelstvech krajů tuto pravomoc blíže k občanovi, například na pověřené obce třetího stupně?

Podobných problémů se jistě při reformě státní správy vyskytuje více. Věřím, že budou konstruktivně řešeny ve prospěch občanů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má místopředseda vlády.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně a poslanci, pan poslanec Kohlíček se ptá za prvé, zda je správná interpretace, že v souvislosti s výstavbou pozemních komunikací se zřizuje věcné břemeno zásadně pouze rozhodnutím krajského zastupitelstva, a za druhé, zda je možné tuto pravomoc přenést blíže k občanovi, například na pověřené obce třetího stupně.

Mohl bych odpovědět stručně: za prvé, tato interpretace není správná, není to tak, že to zřizuje výlučně krajské zastupitelstvo a - za druhé - tím pádem nemůže nic přenášet. Trochu to ale rozvedu.

Kraje, pokud jde o silnice první třídy, které jsou ve vlastnictví státu, vykonávají působnost silničního správního úřadu kromě věcí, které jsou vyhrazeny přímo Ministerstvu dopravy a spojů. Tuto pravomoc vykonávají v přenesené působnosti a její výkon náleží tedy krajskému úřadu a zastupitelstvo kraje s tímto rozhodováním vůbec nepřijde do styku.

Součástí tohoto rozhodování může být i zřízení věcného břemene ve smyslu § 17 nebo § 35 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Pan poslanec má však zřejmě na mysli jiné ustanovení, a to § 36 písm. m) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (tzv. krajské zřízení), podle něhož je zastupitelstvu kraje vyhrazeno rozhodování o zřízení věcného břemene nebo dlouhodobého pronájmu, ale pouze pokud se týká věcí, které jsou ve vlastnictví krajů. Nelze tedy toto ustanovení interpretovat tak, že zastupitelstvo má výlučnou kompetenci zřizovat věcné břemeno ve věcech liniových staveb, nýbrž naopak jenom tam, kde jde o jeho věci, jeho vlastnictví. Ve všech ostatních případech tuto působnost vykonává nikoliv zastupitelstvo, ale krajský úřad, a to v přenesené působnosti, a zastupitelstvo s tím nepřijde do styku. Kraj je totiž vlastníkem silnic druhé a třetí třídy podle § 9 odst. 1 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, a při výstavbě těchto silnic může přicházet zřízení věcného břemene v úvahu pouze k vlastníkům sousedních nemovitostí, ale i tak se děje v rámci výkonu státní správy mimo rozhodovací pravomoc zastupitelstva kraje.

Případ, kdy by rozhodovalo o zřízení věcného břemene zastupitelstvo kraje, by přicházel v úvahu například tehdy, pokud by stát stavěl dálnici nebo silnici první třídy, ale na pozemku ve vlastnictví kraje, a zastupitelstvo kraje by pak dávalo souhlas se zřízením věcného břemene na svém majetku. Jinak s tím zastupitelstvo kraje nemá nic společného.

Pro úplnost bych chtěl říci, že během necelých 18 dnů, to je v listopadu, vláda předloží Poslanecké sněmovně právě v rámci reformy veřejné správy mimo jiné i návrh novely zákona o krajích, a tam navrhujeme vypustit rozhodování o těchto výjimečných případech věcného břemene z výlučné pravomoci zastupitelstev a přenést to na rady kraje tam, kde se bude rozhodovat o jejich majetku. Tuto pravomoc v žádném případě nelze přenášet na obce, neboť ty mohou v samostatné působnosti rozhodovat o zřízení věcného břemene jen ve vztahu k majetku, který jim patří.

Doufám, že tato odpověď je vyčerpávající, ale jsem rozhodnut podklady, které jsem obdržel, panu poslanci písemně předat, aby je eventuálně měl pro další použití. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane místopředsedo. Zeptám se pana kolegy, zda hodlá využít možnosti položit doplňující otázku. Ano, prosím.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji, pane předsedající. Abych to shrnul, u silnic první, druhé a třetí třídy krajský úřad ve správním řízení rozhoduje o věcném břemenu a není možné tuto přenesenou pravomoc přenést na obce třetího stupně. Ano? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji za to, že jste si problém vyjasnili. Dalším interpelujícím je pan kolega Exner. Interpelovaným ministrem je ministr financí Jiří Rusnok, a to ve věci informace pro členy kampeliček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP